Kvalitetsreformen gir bokkaos
Pensum mangler og kommer for sent. Kvalitetsreformen får skylden.
– Etter kvalitetsreformen er det blitt mange flere emner og titler å holde styr på. Vi skal skaffe over 5000 titler til over tusen emner, sier Cecilie Iversen, butikksjef for bokhandleren Akademika.
Hun mener flere titler og uvisshet i forhold til antall studenter per tittel er en konsekvens av kvalitetsreformen.
Vanlig problem
I forrige uke skrev Universitas at studenter har problemer med å få tak i pensum. Marianne Torp, leder for Læringsmiljøutvalget ved UiO, karakteriserte dette som grov svikt fra faglærere og institutt. Både på biologi og psykologi er pensum vanskelig å oppdrive. I tillegg har Universitas snakket med studenter både fra nordisk, kriminologi og sosialantropologi som alle har hatt problemer med å få tak i pensum.
Avdelingsleder for kopiutsalg ved Akademika, Gro Tømmereek, bekrefter at det er et vanlig problem at studenter kommer til Akademika og fortviler over mangel på pensumlitteratur.
– Det mangler alltid noen kompendier på alle områder. Ofte kommer kompendier i feil antall, og må bestilles på nytt. Samtidig har det gått mye bedre i år, sier Tømmereek, som legger skylden på kvalitetsreformen og forandringen i universitetssystemet.
– Det er mange kurs og studenter å forholde seg til, og vi strekker oss langt for at studentene skal få kompendiene sine i tide, sier hun.
«Eksotiske» bøker
Avdelingsleder for humanistiske fag, Anne Walseng, sier at det virker som om flere bestiller «eksotiske» bøker etter at kvalitetsreformen ble innført.
– Mange forelesere bestiller bøker både fra Chile og Honolulu. Da blir det vanskeligere for oss å skaffe bøkene i tide hvis det kommer flere studenter enn forventet på emnet. I tillegg er det mange som ikke gir beskjed om etterbestilling, sier hun.
Iversen understreker at de utenlandske forlagene ofte er mye tregere til å levere enn de norske.
Sen emnepåmelding
I tillegg trekker Iversen frem sen emnepåmelding som en utfordring. Ofte melder studenter seg på flere emner enn hva bokhandelen har fått beskjed om, og beskjedene kommer sent.
– Dette går ut over leveringstiden. For å gjøre det lettere for oss, kan emneansvarlig sjekke om boka er tilgjengelig fra forlaget et halvt år før studiestart, sier hun, men understreker at det ikke er en garanti for at den ikke er utsolgt fra forlaget ved semesterstart.
Også Barbro Bredesen Opset, studiekonsulent på nordisk, mener problemet med pensum er blitt større etter kvalitetsreformen.
– Det er mange små emner å forholde seg til. Bare i år på nordisk har vi over 60 emner, sier Opset, som har et annet syn på emnepåmeldingen enn Iversen.
– Fristen for bestilling av kompendier og bøker er i oktober og november. Dette er ofte lenge før studenter faktisk melder seg på. Vi må dermed ta utgangspunkt i tall fra tidligere påmeldte i emnene, og disse er ikke reelle i forhold til det endelige antall studenter, sier hun, og legger til at mange melder seg på emner de ikke velger å ta.