Venstre: Thomas Løvold (28) stemmer sentrum fordi han mener det gir en god miks av rødt og blått. – Det viktigste for meg miljøfokuset og at vi ikke skal være en oljeproduserende nasjon, sier Løvold som tar en master i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Ikke lenger helrøde studenter

De røde partiene mister oppslutning blant studentene mens Høyre og Venstre går frem. Det kommer frem i en ny meningsmåling.

Publisert Sist oppdatert
Arbeiderpartiet: Jeanette Moss Krona (21) stemmer rødt fremfor blått fordi hun ønsker en solidarisk utenrikspolitikk. – Det som er viktig for meg er det overordna fokuset på felleskapet, sier Krona som studerer statsvitenskap.
Arbeiderpartiet: Jeanette Moss Krona (21) stemmer rødt fremfor blått fordi hun ønsker en solidarisk utenrikspolitikk. – Det som er viktig for meg er det overordna fokuset på felleskapet, sier Krona som studerer statsvitenskap.

*Partioppslutning:*

  • Oppslutning etter størrelse November 2010:
  • * Tallene i parantes er fra målingen gjort mai 2009

  • AP: 23,5 prosent (32)
  • Høyre: 20,8 prosent (17,2)
  • SV: 16,1 prosent (14,8)
  • Venstre: 10,9 prosent (8,4)
  • FrP: 10,8 prosent (10,5)
  • Rødt: 4,8 prosent (4,6 )
  • SP: 5,3 prosent (4)
  • Krf: 3,9 prosent (6,2)
  • Andre: 3 prosent (?)

Arbeiderpartiet (AP) faller drastisk i en ny meningsmåling Sentio har gjennomført for Universitas og Norsk studentorganisasjon. Sammenlignet med våren 2009, der Ap kapret i overkant av en tredjedel av studentene, lander de nå på 23 prosent. Bedre går det for Høyre som i følge den samme målingen går frem med 1,9 prosent. Det samme gjør Venstre som øker sin oppslutning med 2,5 prosent.

På tross av at regjeringspartiene Sosialistisk venstreparti (SV) og Senterpartiet (SP) går frem med i overkant av ett prosentpoeng betyr APs fall at de rødgrønne partiene ikke lenger har flertall blant studentene.

[Les om meningsmålingen fra mai 2009](1)

– Ikke bekymret

Statsminister Jens Stoltenberg er på tross av de nye tallene ikke bekymret for arbeiderpartiets posisjon blant studenter.

– Arbeiderpartiet står sterkt blant unge og studenter og var det største partiet ved forrige skolevalg. Det at opplutningen svinger bekymrer meg ikke, sier Stoltenberg til Universitas.

Han mener AP og regjeringen fører en politikk som gagner studentene.

– Vi fører en politikk som er til fordel for studenter ved å blant annet investere i utdanning, forskning og nye studieplasser.

– Ikke overrasket

Professor ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, er ikke overrasket over Aps dalende oppslutning. Han mener at svingningen er et resultat av feil fokus.

– For at studentene skal snu i forhold til de rød-grønne tror jeg regjeringen må slutte å snakke så mye om forskning og heller snakke spesifikt om universiteter og høyskoler, sier Aarebrot.

Han mener videre at det må bevilges mer penger til de utdannende institusjonene.

– Regjeringen må sørge for at det bevilges relativt mer der det faktisk utdannes forskere. Supperåd som Institutt for by og regionsforskning og Transportøkonomisk institutt forsyner seg av pengene som burde gått til universitetene og høyskolene. Institusjoner som kun anvender forskere fremfor å utdanne dem bør få mindre støtte og de bør ut på anbudsmarkedet.

Aarebrot mener at den økte støtten til høyere utdanning ikke merkes blant studentene.

– Studentene merker at de økte bevilgningene til sektoren ikke kommer dem til gode. Økningen dekker lønnsveksten, og ikke alltid det engang, slik at det mange steder faktisk får trangere budsjetter, sier Aarebrot.

– Generell trend

I motsetning til Aarebrot får Stoltenberg støtte fra valgforsker og professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen. Han ser ingen grunn grunn til å ringe i alarmklokkene og mener undersøkelsen kun viser en pågående trend.

– Regjeringen har ikke gjort noe som tilsier at studentene skulle flykte fra Ap, og jeg tror ikke det er tilfellet. Denne undersøkelsen fanger opp den generelle trenden i resten av befolkningen der vi ser at de rødgrønne taper terreng til de borgelige partiene.

– Svikter studentene

Henrik Aasheim, Leder av Unge Høyre, er uenig med Stoltenberg og mener de nye tallene viser at regjeringen ikke har lykkes med utdanningspolitikken. Aasheim er skuffet over regjeringen og mener de har sviktet studentene.

– Det største sviket er at de rødgrønne har latt debatten rundt utdanning dø ut. Høyre og Arbeiderpartiet er uenige, det er sånn det er, men vi trenger en levende diskusjon som ikke dør ut med at Tora Aasland kommer med en uttalelse.

Aasheim er samtidig svært fornøyd med moderpartiets fremgang.

– Dette er gode tall og jeg tror de kommer av at Høyre hele tiden har holdt fokus på forskning og utdanning. Ved å ha klare mål for utdanningspolitikken er Høyre et tydelig alternativ til regjeringen, sier Aasheim.

Powered by Labrador CMS