– På ingen måte en perfekt kandidat
Flere studenter har planlagt å være våkne hele natten for å følge det amerikanske valget. – Et viktig valg for landets historie, sier amerikansk student i Oslo.
Elijah Chen (20) fra California er en av dem som følger det amerikanske valget fra Amnestys valgvake i Universitetsgata. Chen er amerikansk og studerer jus i Oslo, samtidig som han studerer sosiologi ved UC Santa Barbara.
– USA er veldig splittet akkurat nå. Det kommer til å bli et viktig valg for landets historie, sier han.
Han rakk ikke å sende stemmen sin med posten i tide før valget. Men om han hadde rukket, ville stemmen hans gått til Donald Trump.
– Jeg sier ikke at Trump er et perfekt menneske, han er på ingen måte en perfekt kandidat. Men i dette valget, mener jeg han er et bedre valg, sier Chen.
Chen forteller at han ikke alltid synes det er lett å være republikaner i Oslo.
– Jeg har blitt spurt ut om hvorfor jeg stemmer som jeg gjør, spesielt i Oslo, forteller han.
Økonomi og ulovlig innvandring
Han trekker frem økonomien og ulovlig innvandring som de viktigste sakene for ham. Han er selv sønn av førstegenerasjonsinnvandrere fra Taiwan, og mener at man burde komme til landet på lovlig vis.
Chen jobber i det amerikanske politiet, i tillegg til å være student. Han forteller at han der har sett konsekvenser av ulovlig innvandring som ikke europeere ser.
Han er imidlertid håpefull for USAs fremtid.
– Folk må lære hvordan man lever med forskjeller. Man kan ikke forvente at alle andre tenker som deg, sier Chen, som forventer at valget blir svært jevnt og at han kan se for seg det gå begge veier.
– Vi får lite søvn i natt
– Det blir en utrolig spennende kveld. Vi har planlagt mye sosialt som bingo, quiz og annen moro, forteller Johanne Prøis Fearnley, leder for Amnesty Jus Oslo, og Benedicte Tømmerdal, leder for ELSA Oslo Human Rights.
Sammen arrangerer de valgvake for jusstudentene i Norges Kristelige Studentforbunds lokaler, like ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo Universitetsgata.
De er spesielt opptatt av hvordan valget vil påvirke menneskerettighetene.
– Selv om den neste presidenten kanskje ikke vil ivareta menneskerettighetene, kan vi likevel være aktive og jobbe for å styrke dem, sier Fearnley til Universitas.
Rundt i salen er det hengt opp flere bilder av både Trump og Harris, samt mange amerikanske flagg og kart.
I tillegg ligger det soveposer og liggeunderlag klare – flere jusstudenter har forberedt seg på å tilbringe natten her, mens CNN ruller på storskjermen.
– Vi får lite søvn i natt. Når noe stort skjer, hører vi det nok uansett, sier Fearnley og ler.
Vil ikke gjenoppleve 2016
En annen som får lite søv i natt er den amerikanske studenten Cody Wolfe (25). Han er fra Kentucky, en meget rød stat. Han følger valgsendingen hjemmefra med partneren Elias Thomsen fra Danmark.
Når Universitas kommer på besøk, sitter de og følger intenst med på valgsendingen. De har planer om å holde seg våkne gjennom natta.
– Jeg er uenig med Trump på alle punkter, sier han.
Wolfe håper å ikke gjenoppleve traumene fra 2016. Han er glad for at han rakk å gi stemmen sin til Kamala Harris i tide. Den viktigste saken for han er abort.
– Mange i familien min i USA ville vært påvirket av Trumps abortlover om de hadde kommet tidligere, sier Wolfe.
Han er bekymret for USAs demokrati.
– Trump kan aktivt ødelegge absolutt alt av demokrati vi har, sier han.