Arkitekthøyskolen får overvåknings-kjeft av Datatilsynet
En serie innbrudd fikk Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) til å installere flere overvåkningskameraer. Nå må de endre praksisen.
Utdanningsinstitusjoner kan være et fristende mål for innbrudd og andre forbrytelser. For å unngå frekke kupp er det vanlig med sikkerhetstiltak, men de må likevel følge norsk lov. Det fikk Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) erfare, da et brev fra Datatilsynet dumpet ned i postkassen 23. februar i fjor.
Etter å ha blitt utsatt for en serie innbrudd de siste årene, har AHO installert syv overvåkningskameraer rundt om på campus. Det fikk en anonym tipser til å klage inn skolen til Datatilsynet. Tipseren mente overvåkningen av skiltingen var utydelig, at det var uklart hvordan opptakene ble håndtert og lagret og at den potensielt brøt med Personopplysningsloven.
Ikke de eneste i klammeri med Datatilsynet: I fjor fikk forskergruppe refs
– Inngripende
Juridisk rådgiver Gullik Gundersen i Datatilsynet var saksbehandler i saken. Han forklarer at Datatilsynet sendte et krav til høyskolen om en redegjørelse av saken.
Etter å ha vurdert AHOs forklaring bestemte Datatilsynet for å gi dem et pålegg om å endre praksis med mindre skolen kom med en god grunn til å la være.
– Dette varselet svarte ikke AHO på overhodet. Dermed fattet vi et krav om endring.
Pålegget gikk ut på å forbedre skiltingen, samt gjøre mer for å kontrollere hvordan de håndterer denne informasjonen internt.
Datatilsynet får inn mange tips om kameraovervåkning, også hos utdanningsinstitusjoner.
Vi har mange store vinduer der det kan virke forlokkende å bryte seg inn
Trude Kleven, kommunikasjonsdirektør ved AHO
Gundersen forklarer at kameraovervåkning ideelt sett kun skal brukes der fordelene veier tyngre enn personvernhensyn. Det vil si at begrunnelsen for å benytte kameraovervåking skal være gjennomtenkt og det skal være klart at slik overvåking er bedre enn andre alternative løsninger for å beskytte seg mot innbrudd.
– Det er et inngripende virkemiddel, forteller han, men bekrefter at Datatilsynet valgte å la kameraene stå i dette tilfellet.
Også bibliotekene har fått Datatilsynet på nakken: Krypterer ikke sensitiv informasjon
– Uproblematisk
Kommunikasjonsdirektør Trude Kleven i AHO forteller at skolen følte det var uproblematisk å følge Datatilsynets pålegg.
– Vi har bestilt nye skilt hvor det står at det er AHO som står for overvåkningen, samt kontaktinformasjon hvis man skulle ha videre spørsmål, forklarer hun.
Kleven forteller at skolen også har adgangskontroll for studenter på sensitive områder, som datasaler. Informasjonen de samler inn ligger på en lukket server, også denne godkjent av Datatilsynet.
– Vi er utsatt for innbrudd, særlig på datasaler og andre rom med verdifulle gjenstander.
Nylig politianmeldte skolen et grovt innbrudd i et av galleriene deres, men Kleven vil ikke spekulere i hvorvidt skolen er særlig utsatt for lovbrudd.
– Vi er en åpen skole, og har mange store vinduer der det kan virke forlokkende å bryte seg inn. Samtidig har vi ikke vurdert å gjerde oss inne.
Fått med deg denne? Forskere ved UiO refset Datatilsynet