Student og engasjert i klimasaken?
Bli aktiv i en studentforening!
Sliter du med å finne riktig klimaforening? Les Universitas’ guide – eller gjør som Sara: Meld deg inn i alle sammen.
Det viktigste er at man får utløp for engasjementet sitt.
Ingebjørg Marie Thorkildsen, leder av Naturvernstudentene i Oslo
Studenten Sara Ingebrigtsen (22) ved UiO er, som de fleste andre studenter, engasjert i klimasaken. Før hun flyttet til Oslo for å studere, slet hun med å finne den rette klimaforeningen. Nå har hun funnet tre som hun er aktiv i.
– Jeg var opptatt av at foreningene skulle være aktive, og ikke bare har ett møte i måneden og spise gratis pizza, sier hun.
Foreningsdagene ved UiO var en god start for henne. Her snakket hun selv med Naturvernstudentene Oslo, Spires klimautvalg og Framtiden i våre hender Oslo studentlag. Løsningen for henne ble å melde seg inn i alle tre.
Har vært engasjert lenge
Ingebrigtsen forteller at hun har vært engasjert i klimasaken lenge. Nå for tiden studerer hun matematikk og informatikk. Hun ønsker å jobbe med fornybar energi og bærekraft i fremtiden. Å være aktiv i klimaforeninger gir henne både faglig kunnskap og et sosialt nettverk.
– Du møter så mange folksom er lik deg selv og brenner for det samme som deg. Det er både artig og inspirerende!
Ingebrigtsen sier det er en god måte å få nye venner på og anbefaler sterkt andre studenter å bli aktiv i en klimaforening. Likevel skjønner hun at det kan være litt vanskelig om man ikke kjenner noen som er aktive fra før. Hun har derfor noen tips på veien for å bli aktiv.
Du møter så mange folk som er like deg selv og brenner for det samme som deg. Det er både artig og inspirerende!
Sara Ingebrigtsen, student
– Det er kanskje ikke lett om man ikke kjenner noen fra før. Søk opp ulike klimaorganisasjoner og sjekk på nettsidene deres om de har lokallag eller studentlag.
Ifølge henne kan også et par Facebook-søk på klimastikkord føre til at algortimen gir deg mye nyttig i feeden. Ingebrigtsen tipser også om at SiO har en liste med alle studentforeninger i Oslo der man kan søke etter foreninger.
Så er du engasjert i klimasaken, men har ikke funnet din forening ennå? Her kommer litt informasjon om ulike studentforeninger som kan hjelpe i søket etter din klimaforening.
Annerledes verden med NVS
Naturvernstudentene (NVS) er et samarbeid mellom Naturvernforbundet og Natur og Ungdom. Et medlemskap her sikrer deg et medlemskap i begge moderorganisasjonene, ifølge nettsidene til organisasjonen.
Ingebjørg Marie Thorkildsen er leder av NVS i Oslo og forteller at de har planlagt ulike aktiviteter dette semesteret:
– Denne høsten har vi planlagt tre fagkvelder, og i november skal vi ha klesbyttedag. Natur og Ungdom har aksjonsuke i oktober mot det nye oljefeltet, forteller hun og sier de også arrangerer demonstrasjoner og skriver leserinnlegg.
– Hva synes du er det best med å være med i NVS?
– Det er at man har veldig mange muligheter til å jobbe med det man selv synes er viktigst.
Thorkildsen er også tydelig på at det hjelper å ha de to store organisasjonene Naturvernforbundet og Natur og Ungdom i ryggen.
NVS er opptatt av både strukturelle og politiske endringer i kampen mot klimakrisen.
– Som forbruker har man ansvar og bør ikke fly og spise mer kjøtt enn nødvendig. Men hovedfokuset vårt er å påvirke politikere, ved å bruke folkeopplysning, debatter og løfte saker på dagsorden.
Thorkildsen sier også at det er medlemmene som bestemmer hva som skal fokuseres på.
– Men vi kommer nok til å ha mye fokus på olje dette halvåret, medgir hun.
– Hvordan hadde verden sett ut om dere styrte?
– Da ville verden sett ganske annerledes ut, svarer hun.
– Det hadde vært sinnssykt dyrt å fly, gått få fly og tog hadde vært mye billigere og bedre. Vi hadde ikke drevet med oljeleting, men tatt vare på oljearbeiderne og passet på at de fikk jobber i andre næringer, sier hun.
Hennes tips til hvordan å få utløp for sitt engasjement er å bli medlem i en klimaorganisasjon.
– Jeg håper det blir Naturvernstudentene, men det viktigste er at man får utløp for engasjementet sitt.
Til kamp mot matsvinn og overforbruk
Framtiden i våre hender (FIVH) jobber for etisk og miljøvennlig forbruk, med et mål om en rettferdig verden i økologisk balanse, ifølge egne nettsider.
Laura Seeger forteller at Framtiden i våre hender Oslo studentlag er et internasjonalt, åpent og aktivt lag. Hun er leder for studentfløyen i Oslo. Denne høsten har de en rekke planer på programmet.
– Vi har dumpsterdiving, kokkekurs, klimademonstrasjoner, debatter, klesbyttemarkeder, hytteturer og filmkvelder, blant annet, sier hun og understreker at også hos FIVH er det medlemmene som bestemmer hva de gjør i studentlaget.
Organisasjonen har åpne møter annenhver uke, der de har gratis mat og er sosiale sammen. Blandingen av det sosiale og det faglige er det Seeger synes er det beste med å være medlem i FIVH.
– Man får en følelse av at vi får gjort ting, sier hun, og legger til at det er mye man får gjøre om man deltar på møtene:
– Vi jobber alltid med forskjellige ting i mindre grupper. Det kan for eksempel være å planlegge arrangementer eller jobbe med leserinnlegg. Vi har også jobbet med lokalpolitisk påvirkning – det har vi lyst å gjøre mer av fremover.
– Hvordan hadde verden sett ut om dere styrte?
– Det hadde vært en mer sirkulær økonomi, hvor vi også har delingsøkonomi. Vi hadde ikke hatt fokus på å eie alt selv, men mer på at det går an å dele, og reparere ting.
Seegers mener det beste tipset til studenter som vil engasjere seg i klimasaken er enkelt:
– Bli med hos oss!
Ikke-vold med radikale XR
Den klart mest radikale klimaorganisasjonen Universitas har vært i kontakt med er Extinction Rebellion (XR).
XR har et studentlag i ved UiO som er åpne for alle Oslo-studenter. Den desentraliserte anatomien til organisasjonen gjør at de ikke har en ledelse. Universitas har vært i kontakt med en av bevegelsens mer profilerte aktivister: Jonas Kittelsen.
– Vi bruker ikke-voldelig sivil ulydighet fordi det har vist seg veldig effektivt historisk, svarer han når vi spør om XRs metoder.
Kittelsen mener det er viktig at klimakampen har et nedenfra-og-opp-press dersom advarselen fra klimaforskningen skal bli tatt på alvor.
Senest i forrige uke okkuperte XR lobbyen i Olje- og energidepartementet. Grunnen var Equinors utvinning av olje og praksis med fracking i Argentina.
– XR ung er spesielt forankret i klimarettferdighet, forteller Kittelsen og legger til at det ofte betyr å føre en kamp på vegne av andre land, for eksempel i det globale sør.
Kittelsen synes det sosiale og miljøet i XR er det beste.
– Det er veldig lov å være redd og sint. Det er et fellesskap der man kommer sammen rundt å handle og aksjonere.
Aktivisten forteller at XR alltid ser etter nye folk:
– Folk som er villige til å la seg arrestere, men også de som kan hjelpe juridisk, lage banner, lage mat og koordinere, sier han og legger til at XR har god kursing til medlemmene.
– Hvordan hadde verden sett ut om dere styrte?
– Vi foreslår et tilfeldig valgt borgerråd som blir opplært om klimakrisen. De skal komme med forslag til for eksempel Stortinget. Sånn blir økologiske tålegrenser og menneskeverd satt foran profitt.
– Man ville fått en helt annet fokus på fellesskap og solidaritet i bunn som guider for all politikk, og ikke vekstmentalitet.
Også Kittelsens råd til engasjerte unge er tydelig:
– Det er ikke noe som er viktigere enn at du gjør din bekymring til handling. Vit at det føles så godt å komme inn i miljøer der du møter andre som kjenner på det samme.Universitas har også prøvd å få kontakt med Spires studentlag i Oslo. De har ikke besvart våre henvendelser per mandag, 26. september. Ifølge Facebook-siden deres har de møte hver tirsdag på Greenhouse Oslo klokken 18.