Studietips i dyrtid
For å hjelpe deg med tidsklemma har Universitas snakket med fire studenter og én ekspert på studieteknikk. Her er deres tips til hvordan du kan lære så mye som mulig samtidig som du tjener til livets opphold.
Heltidsstudenter bruker i gjennomsnitt 50 timer i uken på studier og jobb. Av disse har andelen av studenter som jobber ved siden av studiene økt. De jobber mer og de bruker mindre tid på studiene. Det viste studentbarometeret for 2022.
Og verre kan det bli. Mens flere tusen venter på å få tildelt studentbolig har leieprisene i Oslo steget med 11,9 prosent i år, ifølge tall fra Eiendom Norge. Prisene på mat og strøm har steget tilsvarende. Norsk studentorganisasjon (NSO) har regnet seg frem til at gjennomsnittsstudenten vil gå nesten 6000 kr i minus hver måned.
Studentene som jobber mer enn ti timer i uken, bruker i snitt tre timer mindre på studier, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Med mindre tid til studier, blir det viktigere at man utnytter tiden godt. Derfor spurte Universitas fire studenter og en ekspert på studieteknikk om deres beste studietips i møtet med dyrtida.
Superstudentens tips
Olav Schewe, forfatteren bak de bestselgende bøkene «Superstudent» og «Superhjernen», er en selverklært ekspert på læringsstrategier. Han anslår at han selv brukte 20 timer i uken på jobb ved siden av studiene.
– Jeg var veldig aktiv i studentforeningsarbeid, hadde småjobber og skrev to bøker under min studietid. Så jeg jobbet rundt 20 timer i uken med enten jobb, studentforening eller personlige prosjekter, forteller Schewe.
Schewe forstår at studenter i dag gjerne må jobbe enda mer for å få det til å gå rundt. Han er tydelig på hvordan han ville strukturert hverdagen hvis han var student i dagens dyrtid.
– Jeg ville forsøkt å legge opp jobbvaktene mine slik at jeg fikk noen rene studiedager og så ville jeg foretrukket lengre og færre vakter, enn kortere vakter hver dag.
Han anbefaler å finne en jobb som er givende, og alliere seg med noen flinke studenter som kan hjelpe med å bruke tiden man har til rådighet på en god måte.
– Unngå skippertak
Navn: Ingrid Eriksen
Alder: 21
Studie: Profesjonsstudium i psykologi
Studieår: Første året
Jobb: På Kiwi
– Hva gjør du for å balansere skole og jobb?
– Jeg jobber så mye jeg kan i feriene, og sparer opp en del da. Ellers prøver jeg å ta én vakt i uken, det har brukt å holde for meg.
– Hva er dine beste studietips?
– Dette hadde vi faktisk om i gårsdagens forelesning! Da snakket vi om hvor viktig det er å prioritere, og gjøre de viktigste tingene først. Jeg har egentlig pleid å være en skippertaksperson, men i år prøver jeg å jobbe mer systematisk. Jeg tror det blir gøyere å lære når jeg ikke må stresse så mye på slutten av semesteret.
– Ikke hør på favorittmusikken
Navn: Ida Dueland
Alder: 18 år
Studie: Årsstudium i statsvitenskap
Studieår: Førstegangsstudent
Jobb: Søker jobber
– Hva gjør du for å balansere skole og jobb?
– Tidligere pleide jeg å jobbe i en relativt rolig kiosk, og da hadde jeg faktisk tid til å lese litt mellom kundene. Nå har jeg flyttet, og må skaffe meg en ny jobb. Da kunne jeg tenkt meg å jobbe annenhver helg, i alle fall frem til jeg ser hvor mye mer jeg har tid til. Jeg har vært heldig med å skaffe meg en rimelig studentbolig, og tror ikke jeg trenger å jobbe så mye.
– Hva er dine beste studietips?
– Jeg liker å høre på musikk mens jeg studerer, men da helst uten vokal. Ellers burde man nok være forsiktig med å høre på favorittmusikken sin. Så, om du digger du Pink Floyd burde du holde deg unna dem, ellers kan det hende du blir distrahert. I tillegg anbefaler jeg at man ikke sitter i sengen når man studerer. Jeg gjorde det i går, og da sovnet jeg.
Presset fra lesesalen
Navn: Aurora Lilleløkken
Alder: 25 år
Studie: Peace and Conflict Studies
Studieår: Siste året på master
Jobb: Sintef og Posten
– Hva gjør du for å balansere skole og jobb?
– Jeg er veldig heldig, og kan jobbe mye hjemmefra. På den måten sparer jeg mye tid på å ikke måtte pendle frem og tilbake.
– Ellers jobber jeg normalt 18 timer i uken ved siden av studiene, da har jeg tid til å jobbe med skole tre hele typiske arbeidsdager i uka.
– Hva er dine beste studietips?
– Selv jobber jeg best i lesesalen. Der presses jeg litt av å se på alle de andre seriøse menneskene som holder på, og jeg føler at jeg blir mindre distrahert der enn om jeg satt på en cafe, for eksempel. Ellers prøver jeg å ta meg én pause i timen, hvor jeg gjerne er litt på mobilen.
– Gjør så godt du kan
Navn: Ånund Myhren
Alder: 21
Studie: Årsstudium i spansk
Studieår: Første året
Jobb: Skal snart søke
– Hva gjør du for å balansere skole og jobb?
– Jeg har ikke fått meg jobb enda, og tenker å vente litt med det til alt annet er på plass. Akkurat nå jobber jeg med å få orden på timeplanen, slik at jeg vet hvor mye jeg har tid til å jobbe.
– Hva er dine beste studietips?
– Det viktigste er å komme i gang. Selv 15 minutter med lesing er bedre enn om man ikke begynte i det hele tatt. Sett deg ned og gjør så godt du kan!