SLITER: Kvinner sliter med opptaksprøven ved Norgens Idrettshøgskole. Nå skal det arrangeres en egen kvinnedag for å sikre at kvinnene står godt nok rustet før prøvedagen. Her er Kristin Bærøe, som studerer deltid fitness ved NIH, i aksjon.

For harde idrettskrav for kvinner

Få kvinner greier opptaksprøvene til bachelorprogrammet i idrett ved Norges idrettshøgskole, noe som har ført til at kun 30 prosent av studentene der er kvinner.

Publisert Sist oppdatert

Opptaksprøvekrav for kvinner

  • For å komme inn på bachelorstudium eller årsstudiet i idrettsvitenskap, krever det at du får karakteren 3,5 i snitt eller bedre. Karakter 1 er best, karakter 6 er dårligst. Du må gjennom fem øvelser:
  • Øvelse 1: 100 m svømming: 1 = 1.35 eller bedre, 2 = 1.35.1 - 1.50.0, 3 = 1.50.1 - 2.05.0, 4 = 2.05.1 - 2.20.0, 5 = 2.20.1 - 2.30.0, 6 = 2.30.1 - 3.15.0
  • Øvelse 2: Ballspill: Vurdert skjønnsmessig.
  • Øvelse 3: Dans og gymnastikk: Vurdert skjønnsmessig.
  • Øvelse 4: Styrke: Fremliggende, undertakshengende på skråbrett (ca 45° vinkel), kroppsheving og senking. 1 = 17 ganger eller bedre, 2 = 13-16 ganger, 3 = 9-12 ganger, 4 = 5-8 ganger, 5 = 2-4 ganger, 6 = 1 gang eller dårligere
  • Øvelse 5: Utholdenhet: 1500 løp på bane. 1 = 5.40.0 eller bedre, 2 = 5.40.1-6.00.0, 3 = 6.00.1-6.20.0, 4 = 6.20.1-6.40.0, 5 = 6.40.1-7.00.0, 6 = 7.00.1-8.00.0

Kjønnsbalansen på bachelorprogrammet i idrett ved Norges idrettshøgskole (NIH) er blant de skjeveste på hele skolen. Kun 30 prosent av studentene er kvinner, samtidig som målprosenten for andel kvinner er på 40 prosent.

Ifølge studiesjef ved NIH, Hanne Krogh, er det de høye kravene ved opptaksprøven som har ført til ubalansen.

– Til tross for at opptaksprøven stiller ulike krav for kvinner og menn, ser vi at det er færre kvinner som består opptaksprøven. Det er ikke én spesifikk øvelse som kvinner ikke mestrer, men vi ser at kvinner gjør det akkurat litt for dårlig over det jevne, sier hun.

Nå innfører NIH en forberedelsesdag for kvinner den 19. april, seks uker før opptaksprøven, for å gjøre de kvinnelige søkerne bedre rustet til opptaksdagen.

Kvoterte før

Tidligere ble kvinner kvotert inn til NIH, men da Samordna opptak tok over ansvaret for opptaket til skolen i 1991, mistet skolen muligheten til dette. Siden da har kvinneandelen sunket.

Siden skolen ble opprettet i 1968 har NIH imidlertid senket de fysiske kravene til opptaksprøven flere ganger. Studieseksjonen er derfor svært motvillig til å senke kravene ytterligere.

– Om studentene ikke innfrir kravene slik de står i dag, risikerer flere å få belastningsskader under studiene. Vi ser også at det er små marginer som hindrer de fleste fra å bestå prøven. Derfor trengs det bare litt ekstra trening før opptaksprøven, sier Krogh.

– Men ettersom kravene er tilpasset kjønn, hvordan kan det ha seg at det primært er kvinner som har problemer med å komme inn?

– Det er selvfølgelig er paradoks. Jeg har ingen konkrete svar på hvorfor det er slik. Men gutter er nok flinkere til å forberede seg og til å få hjelp fra lærere og så videre. Jenter er nok litt for tilbakeholdne.

– Kan det være at kravene til kvinner ikke er justert riktig?

– Det er vanskelig å si. Det ble opprettet en gruppe som vurderte disse kravene for en stund tilbake. Men det er så lite som skal til for at de fleste jentene kommer inn, at vi ikke ser det nødvendig å revurdere kravene ennå, sier hun.

Usikre årsaker

Janne Tveitstulen er student på andre året ved bachelorprogrammet i idrett. Hun skal hjelpe til på forberedelsesdagen, og mener at opptaksprøven ikke er spesielt krevende.

– Så lenge jentene tør å prøve, går det bra. Om man har gjort en del trening på forhånd skal det gå helt greit, sier hun.

Hanne Krogh mener det kan være lettvint å forklare den minkende kvinneandelen med å si at den fysiske formen til norsk ungdom er blitt dårligere, men tror ikke det er en tifredsstillende forklaring. Hun tror heller forklaringen kan ligge i at det i dag tilbys idrettutdanninger flere steder i landet, mens det tidligere bare fantes ved NIH.

– Dermed trener kanskje ikke studentene like hardt for å komme inn. Det finnes alltid et alternativ, sier hun.

Frank Ingjer, professor ved Seksjon for fysisk prestasjonsevne ved NIH, kan fortelle at det er vanskelig å måle om den fysiske prestasjonsevnen til norske kvinner og menn har falt de senere årene.

– Målingene er gjort altfor sporadisk til at vi kan gi et tilfredsstillende svar på denne problemstillingen, sier han.

Powered by Labrador CMS