Vil ha nye opptakskrav på medisin: Fem i snitt skal holde
I dag er det kun karakterer som avgjør om du kommer inn på medisinutdanningene i Norge. Nå ønsker Det medisinske fakultet å basere opptak på både karakterer og egnethet.
Med en egnethetstest får vi et mer rettferdig opptak
Ingrid Os, professor for utdanning ved Det medisinske fakultet
Ingrid Os, professor for utdanning ved Det medisinske fakultet på UiO og prosjekteier i prosjektet Alternative opptakskriterier, mener det ikke er de med høyest poeng fra videregående skole som nødvendigvis blir de beste legene.
— Med så mange med toppkarakterer, blir det vanskelig å skille studentene fra hverandre. En kombinasjon av karakterer fra videregående skole og en egnethetstest vil i større grad kunne skille søkerne. Vi ønsker å få de mest motiverte, sier hun.
— Mer rettferdig
— Vi vet at studenter tar fag om igjen mange ganger for å komme inn på medisinstudiet. Dette er kostbart for den enkelte og samfunnet, og bidrar til en skjevhet både sosioøkonomisk og geografisk, forklarer Os.
Hun mener at man med testen vil få mer mangfold blant søkerne.
— Med en egnethetstest får vi et mer rettferdig opptak, sier hun, men bedyrer også at gode karakterer fremdeles vil bli vektlagt.
Fikk du med deg denne? – Ja til flere opptaksformer!
Søknad sendt
I april i år sendte Det medisinske fakultet ut en søknad om å endre opptakskriteriene for medisinstudiet.
Søknaden fremmet et ønske om en kvote med alternative opptakskriterier for ti prosent av studieplassene på profesjonsstudiet i medisin.
Håpet er å få til en forsøksordning som skal gå over fem år, fra og med opptaket til studieåret 2019/2020.
Kunnskapsdepartementet opplyser også at de har tatt initiativ til en dialog med Universitetet i Oslo for å vurdere denne forsøksordningen, skriver NTB.
Les også: Karakterer og opptakskrav: Funker systemet?
Forsøksordningen inkluderer en test kalt uniTest som ifølge nyhetsbyrået er en «digital flervalgstest» hvor blant annet studentenes evne til kritisk tenkning og mellommenneskelig forståelse testes.
De som søker på kvoten for alternativt opptakskrav må i tillegg til å ha bestått testen, ha et karaktersnitt på minimum 5,0 fra videregående skole for å komme inn.
Flere studenter positive
Jonas Wøien (30) går førsteåret på medisin. Han mener ordningen kan være en bra måte å finne ut hvem som er mest de motiverte søkerne for studiet.
— Da jeg var 18 hadde jeg nok ikke hatt den motivasjonen man faktisk trenger til å studere her, sier han til Universitas.
En annen student på førsteåret er Terje Helgaland (19). Han kommer rett fra videregående til medisinstudiet, og er enig med Wøien.
— Ved å ha en slik test, kan vi luke ut de som kanskje ikke egner seg best til studiet.
Både administrasjonen og akademisk ansatte ved medisinsk fakultet fremmet endrede opptakskriterier allerede i 2016
De to studentene er likevel spente på hvordan fakultetet skal utvikle testen.
— Jeg lurer på hva den vil inneholde, og hvordan søkerne vil bli vurdert, sier Helgaland.
Oline Sæther (22) går sitt andre år på samme studie. I motsetning til Wøien og Helgaland er hun mer kritisk til ordningen, og mener egnethet er noe man lærer gjennom studieløpet.
— Jeg vet rett og slett ikke hvor godt sluttresultat det ville gitt. Karakterer sier mye om hvilken arbeidsinnsats og evne du har til å prosessere informasjon, noe som helt klart må være tilstede på dette studiet.