Ledelsen sluttet da Høyskolen Kristiania kjøpte opp enda en fagskole:
–Vi føler oss overkjørt, sier student
– Det føltes absurd, sier eks-rektor om oppkjøpet.
I sommer kjøpte Høyskolen Kristiania (HK) fagskolene Bilder Nordic School of Photography, ofte kalt Bilder Nordic. De blir nå en del av et av datterselskapene til HK: Fagskolen Kristiania. Det er langt fra første gang HK kjøper opp en konkurrent.
Høyskolen har tidligere uttalt seg til Universitas om deres mål om å bli Norges første private universitet. Den gang sa de at oppkjøp av konkurrenter var en av strategiene for å nå målet.
Høyskolen har tidligere kjøpt opp læresteder som Westerdals, Musikkteaterhøyskolen og Bårdar Akademiet.
Inge Helland, som grunnla Bilder Nordic, var rektor ved foto- fagskolen i 16 år. Han forteller at han fikk vite om oppkjøpet samtidig som alle andre.
– Det føltes absurd, sier Helland på telefon til Universitas. Han legger til at han mistet interessen for å fortsette der og da.
Les også: Instituttet var nær konkurs: Pandemien og studiepoeng var redninga
Mener prosessen var vanlig
Like etter oppkjøpet sluttet Helland som rektor.
Rektor ved Fagskolen Kristiania Annelise Kiønig bekrefter at den tidligere ledelsen aldri ble involvert i overtakelsen, men presiserer at det var den forrige eieren, NKI, som kom med den opprinnelige forespørselen om oppkjøp. Kiønig omtaler prosessen som vanlig:
– Det er normalt at forhandlingene gjøres av en liten gruppe når man foretar denne typen oppkjøp.
Helland ønsker ikke å kommentere ytterligere om prosessen.
– Det er normalt at forhandlingene gjøres av en liten gruppe når man foretar denne typen oppkjøp
Annelise Kiønig, rektor ved Fagskolen Kristiania
Føler seg overkjørt
Oppkjøpet og ledelsesomrokkering merkes av studentene, ifølge Bertine Monsen. Hun er andreårsstudent på Bilder Nordic, men på cv-en hennes vil det stå at hun ble uteksaminert fra Fagskolen Kristiania. Det er hun skuffet over.
– Jeg søkte på Bilder Nordic. Jeg søkte ikke på Høyskolen Kristiania, sier Monsen til Universitas.
Etter oppkjøpet har mye endret seg ved fagskolen, ifølge Monsen. Hun trekker frem at campus var døgnåpent for alle studenter, men at dette ble endret etter oppkjøpet. Det er en avgjørelse den forrige ledelsen aldri ville tatt, mener hun.
– Jeg tror jeg snakker for alle når jeg sier at vi føler oss overkjørt. Vi føler at for dem handler det bare om penger, sier Monsen til Universitas.
Den innskrenkede åpningstiden har gjort det vanskeligere å få tilgang på utstyr når man trenger det, særlig i forbindelse med innleveringsoppgaver, sier hun. Hun opplever at studentene har blitt dårlig ivaretatt og regelrett oversett i prosessen.
Hun og flere andre studenter er nå i gang med en underskriftskampanje. De krever at det igjen blir døgnåpent og reversering av planene om å fjerne navnet Bilder Nordic. Monsen synes synd på førsteårsstudentene som søkte på Bilder Nordic, men kom inn på Fagskolen Kristiania.
– Fotolinja ved Fagskolen Kristiania høres ikke så veldig fristende ut ved sammenligning, sier Monsen.
Les også: Kristne studenter uenige om sexmetaforer
– En fiasko
Monsen er bekymret over det som ser ut som en stadig mer uunngåelig virkelighet: at HK ikke lenger har konkurrenter, fordi de har kjøpt dem opp.
– Det virker som at de er stormannsgale og vil eie alt, sier Monsen og legger til:
– Man kan jo heller fokusere på å dyrke de utdanningene man allerede har, og gjøre dem bedre i stedet for å kjøpe opp alle konkurrentene.
Hun tror det innebærer en reduksjon av mangfold, og at det i sum resulterer i et verre tilbud for studentene.
Hun påpeker at det norske kreative miljøet allerede er betydelig mindre enn i Sverige og Danmark, og at det kan risikere å fortsette sånn, da mange trolig vil søke seg til utlandet hvis det eneste alternativet er Kristiania.
– Jeg tror det kommer til å bli en fiasko, sier hun.
– Det virker som de er stormannsgale og vil eie alt
Bertine Monsen, student ved Bilder Nordic
Tilbakeviser kritikken
HK kjenner seg ikke igjen i kritikken. Påstander om et enøyd fokus på penger tilbakevises ved å vise til at HK er en stiftelse, ikke et privat selskap. Det innebærer at de ikke har eiere som kan ta ut utbytte.
– Det er ingen som tar ut utbytte ved eventuelt overskudd, og ingen som fyller på penger ved underskudd. Ved et eventuelt overskudd går dette til videre utvikling av driften, sier administrerende direktør Solfrid Lind på telefon til Universitas og drar frem følgende slagord:
– Vi skal gi utdanning til folk flest i et livslangt læringsperspektiv.
Hun sier de kun tar over det de anser som lovende utdanningsprosjekter, og det med intensjon om å videreutvikle dem. Hun viser videre til motefagskolen Esmod, som fikk betydelig høyere søkertall etter at stiftelsen kjøpte dem opp.
Om åpningstidene på campus presiserer Lind at det samsvarer med deres generelle åpningstider. Beslutningen hadde blant annet å gjøre med risiko knyttet til utstyr, for eksempel frykten for tyveri og ødeleggelse. Rektor Kiønig karakteriserer det som «vide åpningstider» og sier:
– Studentene har full tilgang innenfor åpningstidene, men ikke midt på natta.