Pressefoto: UiS.

Stavangerstudentene mest oljenervøse

Oljekrisen får særlig Stavanger-studentene til å tenke hardt på valg av studie.

Publisert Sist oppdatert

Dette er undersøkelsen:

  • Utført av Sentio for Universitas og Norsk studentorganisasjon (NSO)
  • Et representativt utvalg studenter fra hele landet er spurt, totalt 1004 respondenter
  • 40 av respondentene studerer ved Universitetet i Stavanger (UiS)
  • Resultatet blant UiS-studentene er statistisk signifikant høyere enn hos studenter ved andre læresteder
  • Ved «miljøuniversitetet» NMBU svarer null prosent at oljekrisen har fått dem til å vurdere studieløp
  • Intervjuene er gjennomført i mars 2016

Syv prosent av studenter på landsbasis har vurdert å endre studieløp som følge av oljekrisen. Den største andelen av disse finner vi ved Universitetet i Stavanger (UIS). Der svarer 25 prosent av de spurte at oljekrisen har fått dem til å vurdere å starte på et nytt studie. Brutt ned på universitetsnivå er antallet respondenter lavt, men tallene viser likevel at statistisk signifikant flere studenter har latt seg skremme ved UiS enn ved andre læresteder.

Tallene stammer fra en undersøkelse gjort av Sentio, på vegne av Universitas og NSO. Universitetet i oljehovedstaden har omtrent 11 000 studenter.

Opplever nedgang

UiS er klar på hvorfor så mange studenter ved akkurat deres universitet revurderer studievalgene sine.

– Det er ganske naturlig siden UiS er det universitetet i landet som tilbyr flest petroleumsrelaterte utdanninger og spørsmålet vil være mer relevant for de som forventer seg en jobb innen olje- og gassindustrien, sier kommunikasjonsrådgiver Susanna King.

Hun påpeker at undersøkelsen ikke tar hensyn til hvilken studieretning de spurte går på, og forteller at søkertallene til opptaket i 2016 har gått opp.

– Søkertallene viser søkerrekord til studiene ved UiS, men en nedgang til petroleumsutdanningene, forteller King.

Hun er likevel sikker på at Norge vil trenge petroleums-ingeniører i mange tiår framover.

Forstår studentene: NSO-leder Therese Eia Lerøen. Arkivfoto: Håkon Benjaminsen

– Oljebransjen er syklisk og søkertallene varierer med bransjens opp- og nedturer, men ingeniørenes solide realfag- og metodekunnskap er bredt anvendelig for industrien, påpeker hun.

Når det til stadighet snakkes om usikkerheten i oljenæringen, vil det kunne påvirke studentenes valg.

Therese Eia Lerøen, leder i Norsk studentorganisasjon

Merker lite

Anine Klepp er leder for Studentorganisasjonen Stor ved Universitetet i Stavanger. Hun bedyrer at de merker lite til skepsisen til oljebransjen.

– Vi merker det ikke i stor grad. Samtidig som det er en søkernedgang til de petroleumsrettede studiene, blir plassene likevel fylt opp på de fleste av disse utdanningene, med unntak av petroleumsgeologi, sier Klepp.

– Hvilke signaler har dere fått fra studentene etter oljekrisen?

– Det er selvfølgelig enkelte som er litt smånervøse for arbeid etter endt studie, men det har vært oljekrise før, og dette snur fort, så jeg tror studentene alt i alt ikke er så skeptiske.

Leder i Norsk studentorganisasjon, Therese Eia Lerøen, forstår at noen studenter er usikre på valgene sine etter at oljekrisen inntraff.

– Det er klart at vestlandsregionen påvirkes særlig av det oljeprisfallet vi nå ser, og den økte arbeidsledigheten. Studenter vektlegger en sikker jobbfremtid og når det stadig snakkes om usikkerheten i oljenæringen, vil det kunne påvirke studentenes valg.

olefredl@universitas.no

Powered by Labrador CMS