
UiO bryter momsloven
En internkontroll ved Universitetet i Oslo har avdekket vedvarende unndragelser av moms siden 2001. Nå må pengene etterbetales.
Universitetet i Oslo (UiO) iverksatte omfattende kontroller i fjor høst på grunn av underkjente regnskap og manglende økonomirutiner. Resultatene viser at UiO på flere områder ikke har fulgt regler om momsplikt for tjenester, som kom i 2001. Disse pengene må nå dekkes inn over UiOs ordinære budsjett, etter at omfanget av momsunndragelsen er kartlagt, og dette vil bli en økonomisk tilleggsbelastning for fakulteter og andre enheter ved UiO som har forsømt regelverket.
UiO skriver i en rapport om økonomihåndteringen, framlagt på tirsdagens universitetsstyremøte, at risikoen for at universitetet bryter loven om offentlige anskaffelser er «svært høy» og «kritisk». I en økonomisk tilstandsrapport fra tidligere i år, skriver UiO at hvis ikke situasjonen rettes opp, kan det i ytterste konsekvens «medføre at UiO blir satt under administrasjon». Også Riksrevisjonen har kommet med «betydelig kritikk» av Universitetet i Oslo, ifølge rapporten.
Må etterbetale
Momsrotet gjelder to områder: Kjøp av tjenester i utlandet og oppdragsprosjekter i Norge, altså forskningsoppdrag som UiO påtar seg mot betaling. Av 109 granskede oppdragsprosjekter ble bare 39 vurdert som tilfredsstillende dokumentert og behandlet etter regelverket. I et brev fra økonomidirektør Marianne Mancini, sendt til økonomilederne ved UiOs enheter kommer det blant annet fram at 34 prosjekter må kontrolleres nærmere med tanke på momsbehandlingen, mens 13 prosjekter mangler tilstrekkelig dokumentasjon for å bli vurdert.
UiO må nå etterbetale fra egen lomme for de prosjektene der det ikke kan dokumenteres at momsen er betalt inn. I 2008 kuttet UiO over 200 millioner kroner, og i budsjettet for 2009 kuttes det ytterligere 14 millioner. Momsbelastningen vil medføre ytterligere kutt. UiO kunne sluppet unna momsbetalingen på oppdragsforskningen ved å momsbelegge kundene, men nå må universitetet sannsynligvis betale dette selv, ifølge Mancini.
Det er ikke bestemt hvem som rammes av kuttene, eller om hvert fakultet må dekke sine forsømmelser, for det er ennå ingen som har oversikt over omfanget.
Gjelden blir kjent til jul
Tall på UiOs momsgjeld kommer først til jul, ifølge Mancini.
– UiO er på etterskudd, og har et betydelig etterslep som vi må håndtere for å redusere risikoen for de fleste områdene som omtales i rapporten, sier Mancini, som har hatt stillingen som økonomidirektør ved UiO siden 2006.
Hun forklarer at det er UiOs ansvar å dokumentere at oppdragsprosjekter eller tjenester kjøpt i utlandet ikke er momspliktige.
– Hvordan kan dette ha foregått så lenge uten at det blir oppdaget?
– Momsbestemmelsene er komplekse, og har blitt vanskeligere de siste årene. UiO har ikke tilstrekkelig fokus, og for dårlige rutiner, på å håndtere endringer i lover og regler med hensyn til forvaltningen.
Toril Johansson, ekspedisjonssjef i Kunnskapsdepartementet, har vært i dialog med UiO om saken. Hun sier at det ikke foreligger planer om å sette UiO under offentlig administrasjon for dårlig økonomistyring, slik UiO selv frykter.
Må rydde opp
Mancini tror ikke universitetet vil oppleve konsekvenser utover å måtte tilbakebetale beløpene i ettertid. Hun påpeker at det er UiO som har kontaktet Riksrevisjonen, Skatt Øst og Kunnskapsdepartementet om situasjonen.
– Nå er vi opptatt av at dette skal ryddes opp i på en skikkelig og gjennomsiktig måte, som enkelt kan dokumenteres og etterprøves, sier hun, og poengterer at det ikke finnes indikasjoner på at noe er gjort med overlegg.
Advokat i NHO, Siv Øveraasen, bekrefter at skattemyndighetene skiller mellom dem som oppdager slike forhold selv, og der hvor bokettersyn avdekker feil. Hun kjenner ikke situasjonen ved UiO, og uttaler seg på generelt grunnlag, men bekrefter at momsregelverket også i næringslivet oppleves som komplisert av mange.
– Med tanke på forskning finnes det mange vanskelige grensespørsmål, sier hun, men forteller at det likevel er bedriftens oppgave å sette seg inn i regelverket.
Konkurransevridende
Øveraas forklarer at det er konkurransevridende når en bedrift ikke forholder seg til momsreglementet.
– Hvis noen selger en vare eller tjeneste uten å kreve opp moms, blir dette 25 prosent billigere enn fra dem som selger varer og tjenester med moms, sier hun.
Mancini legger til at saken ikke har vært konkurransevridende, siden feilen har vært utilsiktet og at UiO ikke har hatt fortjeneste på grunn av feilbehandlingen.
Verken Universitetet i Tromsø eller Universitetet i Bergen (UiB) har hatt lignende problemer med sin økonomihåndtering. UiB er orientert om situasjonen i Oslo, og kontrollerer nå sine egne rutiner rundt innkreving av merverdiavgift.