Så dyrt er det å tjene for mye
Har du tjent over Lånekassens inntektsgrense bør du droppe førjulsjobbing. Du risikerer å sitte igjen med 25 kroner for hver tjente hundrelapp.
Mange tusen studenter har nylig fått eller vil få beskjed om at de får avkortet stipendet på grunn av for høy inntekt, formue eller trygd. Flesteparten av dem har hatt inntekt over Lånekassens grense som i fjor var 136 061 kroner, og mange er ikke klare over hva denne grensen ligger på.
Tjente for mye
Bedriftsøkonomistudent ved Handelshøyskolen BI, Jan Maurer Klaver, er en av dem som har jobbet for mye.
– Jeg hadde ikke tenkt å jobbe så mye, men nå vet jeg at jeg er i ferd med å overskride grensen slik som min arbeidstid er nå, sier Klaver. Han har sagt ifra til arbeidsgiver at han ikke kan jobbe mer i år i frykt for å overskride grensen.
– En kamerat av meg som har barn får riktignok litt mer i stipend, men det er likevel ikke nok til å dekke utgiftene hans og han har allerede mistet deler av stipendet på grunn av for mye jobb.
Sitter igjen med lite
Det lønner seg ikke å tjene over inntektsgrensen. Stipendet ditt blir redusert med fem prosent per måned av den inntekten som er over beløpsgrensen. Har du mottatt stipend i ti måneder samtidig som du tjener 20 000 kroner over inntektsgrensen, vil med andre ord omtrent 10 000 kroner bli omgjort fra stipend til lån. I tillegg betaler du skatt på inntekten din på 25,7 prosent, så netto sitter du igjen med en fjerdedel av hver krone tjent over inntektsgrensen. I 2011 er denne grensen økt til 140 823 kroner.
Informasjonsdirektør i Lånekassen, Solbjørg Sørensen, forteller de får en del henvendelser fra studenter som har fått stipendet redusert.
– En del studenter mener grensen er for lav, og en del mener det er urettferdig at man ikke kan tjene så mye man vil. Det er ikke Lånekassen som fastsetter beløpsgrensene, dette er politisk besluttet, sier Sørensen.
Hun forteller at de fleste er forberedt på å få stipendet redusert, men at en del kanskje ikke vet akkurat hva inntektsgrensen ligger på.