SKUFFET: Leder i Velferdstinget, Stine Winger Minde, er skuffet over at SiO motsetter seg offentlighetsloven. Arkivfoto: Richard Eriksen

Vil ikke åpne for innsyn

Studentsamskipnaden i Oslo har i et høringsnotat til Kunnskapsdepartementet uttalt at de ikke ønsker å bruke offentlighetsloven.

Publisert Sist oppdatert

– Det er synd at de velger å ikke følge opp vedtaket vårt, sier leder i Velferdstinget (VT), Stine Winger Minde.

Hun er skuffet over at Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) gjennom en høring til Kunnskapsdepartementet (KD) velger å motsette seg VTs vedtak om å innføre offentlighetsloven for virksomheten sin.

SiO har tidligere uttalt at de ikke ønsker at offentlighetsloven skal gjelde, grunnet de administrative og økonomiske konsekvensene dette vil ha for organisasjonen.

Minde mener det ikke er tilstrekkelig lett å få tak i informasjon fra SiO.

– I høringsnotatet nevnes det flere eksempler på hvordan organisasjonen utviser åpenhet, men disse gjelder åpenhet mot VT og forvaltningsorganer. Hvis enkeltpersoner ønsker innsyn må de få SiOs tillatelse først, sier hun.

Tilgjengelighet

Med vedtaket ønsket VT derimot å gjøre saksdokumenter tilgjengelige for enkeltpersoner. Det vil gi enkeltpersoner mulighet til å følge med i SiOs saksbehandlinger.

– Slik det er nå har ikke enkeltpersoner mulighet til å påvirke prosessene. Alle innspill gis dermed i etterkant, sier Minde.

GIR IKKE ETTER: Silje Winther og Studensamskipnaden i Oslo er uenig med Velferdstinget i spørsmålet om samskipnaden skal underlegges offentlighetsloven.

Hovedstyreleder i SiO, Silje Winther, mener SiO utviser stor åpenhet slik det er nå, og er også uenig i Mindes uttalelse om at det ikke er mulig å komme med innspill i løpet av saksgangene til SiO.

– De som er interesserte i informasjon, har lett tilgang på den i dag, siden møtereferater, orienteringer til VT og andre dokumenter legges ut på nett.

Avventer utredning

Velferdstinget har selv levert inn høringsuttalelser til KD, hvor de presiserer at de ønsker at offentlighetsloven skal gjelde.

– Føler du at SiO har undergravd VT i denne saken?

– Undergraving blir feil ord, men det er tydelig at deres notater ikke var i tråd med våre, sier Minde, som har forståelse for at SiO er bekymret for det økonomiske aspektet.

Hun tror likevel ikke offentlighetsloven vil få økonomiske konsekvenser for SiO.

– Vi avventer nå en økonomisk utredning som SiO har satt i gang, som vil vise hvor dyrt det eventuelt vil bli, sier Minde, som vil ta opp saken med Hovedstyret.

Ønsker åpenhet

Både Benjamin Endré Jonsrud i Venstrealliansen og leder for Sosialdemokratene, Torkel Nybakk Kvaal, mener det er feil av SiO å gå imot VTs vedtak.

– Det er trist at de ikke lytter til studentene. Dette undergraver jo prinsippet om brukerstyring, mener Jonsrud.

Kvaal mener det er lite VT kan gjøre for å få SiO til å gå tilbake på høringsnotatet.

– SiO skal prøve å lytte til og følge opp VT, men har likevel sin egen stemme. Den endelige avgjørelsen vil jo nå bli tatt av departementet.

Usikre konsekvenser

Ifølge Winther er det usikkerheten rundt konsekvensene ved lovendringen som gjør at organisasjonen har satt seg på bakbeina i forhold til VTs vedtak.

– Begge parter er enige i at SiO bør være en åpen organisasjon, men vi må også tenke på konsekvensene, sier Winter, som hevder det ikke var tid til å utrede disse før høringsfristen, fordi denne var for kort.

En økonomisk utredning er nå satt i gang.

– Vil SiO revurdere sin holdning til offentlighetsloven når utredningen er klar?

– Vi vil være sikre på konsekvensene før vi gir et endelig ja eller nei. Der vi er nå vet vi ikke nok til å si hvordan en innføring av offentlighetsloven vil slå ut, sier hun.

Powered by Labrador CMS