Nyhetspetit:
SV-studentene klarer fint å stille seg selv i et godt lys
På UiO sine nettsider får vi i et intervju med faddersjef Jo Sigurd Barlien lese at SV-studentene er både fromme, godmodige, og idealistiske. Kan dette stemme?
Det finnes mange veier til Rom, særlig når Rom er å jobbe i en tung, statlig institusjon. Samfunnsvitenskapelig fakultet (SV) tilbyr hele 12 bachelorprogram, som spenner fra de mer kvalitative disiplinene antropologi og samfunnsgeografi, til de mer kvantitative disiplinene samfunnsøkonomi og statsvitenskap––sistnevnte for dem som ikke får skjelven av Tore Wigs bedyrelser om at regresjonsanalyse med 14 kontrollvariable er lett.
Tross den store fagbredden finnes det imidlertid flere fellesnevnere mellom studentene på SV. I alle fall om vi skal tro faddersjef for fakultetet, Jo Sigurd Barlien. I et intervju publisert på UiO sine nettsider denne uken, beskriver han det han ser på som en slags fellesidentitet for studentene, som han håper de ferske studentene vil ta til seg:
– Jeg lurer på om det var en kamerat av meg som fleipa litt med at det er sånn som Gro sa. Det er typisk SV å være god. Og da tror jeg han sikta til å være en trivelig person, en sånn som ofte smiler, er blid og positiv i møte med både det sosiale og faglige.
Videre tror Barlien at mange av SV-studentene har et genuint samfunnsengasjement og håp om at de kan endre verden. Han fortsetter:
– Jeg tror det er grunnen til at folk er så blide hele tida. Fordi SV-studentene føler at de gjør noe meningsfullt. Og så tror jeg kanskje at det er bakgrunnen for at de så ofte er å se i second-hand. Kanskje SV-stilen reflekterer en etisk bevissthet, sier han til UiO.
Les også: UiO-forskers datter fikk avslag fra UDI
For godt til å være sant?
Men kan dette virkelig stemme? SV-fakultetet uteksaminerer rundt 1500 samfunnsvitere i året, og det er en kjensgjerning at det er trangt om plassene i det øvre samfunnssjiktet. Må man ikke også slipe sine albuer, lære seg å ha is i magen, og trene på å drikke øl på U1 uten å plumpe ut sensitiv informasjon til bordkamerater som kan bli senere politiske motstandere? Universitas ringte Barlien for å høre hva han egentlig mener om SV-fakultet, når et team med kommunikasjonsrådgivere ikke peker en pistol mot tinningen hans.
– Hundre inter-studenter som kjemper om de samme to plassene som interns på ambassaden i Paris. Blir det god stemning av sånt?
– Inter-studentene er jo kjent for det gode studiemiljøet. Jeg er ikke bekymra for at de skal lage personkamp om internshipene i Paris, svarer han i en e-post til Universitas.
Jeg tenker at jeg heller vil ta den aller kjipeste jobben i kommunen enn å si nei til en dame fra Somalia
Ella Dysvik Kvalvaag, leder for statsviternes linjeforening Machiavelli
– Dine beste råd til SV-studenten er «Bruk bygget. Bruk kantina. Bruk U1. Bruk alle folka du finner her.» Gjelder det også å bruke folk til din egen fordel?
– Nei. Hvis min analyse av SV-studentene stemmer, er svaret ganske åpenbart nei.
Ingen har truet faddersjefen til å komme med disse uttalelsene, forsikrer Barlien. SV-studentene klarer fint sette seg selv i godt lys, mener han.
Universitas kan ikke bekrefte om Barlien var alene da e-posten ble sendt.
Les også: Fire trappetrinn sto i veien for fadderuka
En liten gulrot
Barlien bragte oss ikke videre i letingen etter litt spirende kynisme i fremtidens byråkrater. Universitas ringer sjef for statsviternes linjeforening Machiavelli, Ella Dysvik Kvalvaag, for å høre hva hun tenker om SV-studentens virkelige lynne.
– Er SV-studentene virkelig så fromme som man skal ha det til? Statsviternes linjeforening heter tross alt Machiavelli?
– Joda, det er jo litt spisse albuer… Mange satser for eksempel på dobbel bachelor. Tar utveksling for å lære seg arabisk og kinesisk, sånne ting, for å komme inn i UD. Det er mange som har tatt videregående i utlandet og sånt. Det gir jo et forsprang.
– Noen av dere skal jo tross alt legge ned fødeklinikker og avslå asylsøknader, også?
– Haha! Nei, vet du hva. Jeg tenker at jeg heller vil ta den aller kjipeste jobben i kommunen enn å si nei til en dame fra Somalia.
– Så statsviterne er rett og slett en idealistisk gjeng?
– Jeg synes faktisk det. Det er mange med gode idealer. Det synes jeg er motiverende i seg selv.
– Så dere etterstreber ikke idealene til deres navnefar? Det er flat struktur i linjeforeningen Machiavelli?
– Vi kaller jo meg for fyrsten. Litt hierarki må jo være lov.