Vil gjøre parkeringsplassen til park
Det Norske Studentersamfund vil gjøre tusen kvadratmeter med parkeringsplass utenfor Chateau Neuf til grønn park.
– Jeg håper dette er siste gang vi ser sement og grus under beina foran Chateau Neuf.
Når Universitas møter Olav Rørstad, er det langt flere lunsjgjester enn biler på parkeringsplassen foran Chateau Neuf. Forrige uke ble det vedtatt foreslått å bygge park, der det nå kun er tilrettelagt for bilparkering, på medlemsmøtet til Det Norske Studentersamfund (DNS). Møtet avholdes to ganger i året for alle medlemmer, og er organisasjonens høyeste demokratiske organ.
– Ønsker vi i 2022 å ha nesten tusen kvadratmeter med parkeringsplass foran studentersamfundet? spør Rørstad, og viser til bred støtte under medlemsmøtet:
– Svaret på det var ganske klart: Nei.
Les også: “Slutten for Chateau Neuf? Kan bli spist opp av NMH”
Ny leder
Olav Rørstad er tidligere student ved Westerdals, og ble valgt som ny styreleder i Det Norske Studentersamfund forrige uke.
– Jeg tror det blir et veldig spennende høstsemester. Det er det første semesteret siden 2019 der vi kan åpne uten begrensninger og restriksjoner. Jeg håper studentene i Oslo er gira på å oppsøke sosiale aktiviteter og ting som skjer her.
Med det nevner Rørstad to ting som han gjerne ønsker å jobbe med som styreleder framover: At de som jobber der skal kjenne på en større tilknytning til stedet, men også å øke følelsen av tilhørighet for studenter flest. Da viser han blant annet til parkeringsplassen foran Chateau Neuf som en åpenbar samlingsplass, der ansattes biler ikke hører hjemme.
– Hvis du går og setter deg foran og bare kikker, så er det jo fullt med folk som kommer og setter seg og skal nyte sola og kose seg.
Rørstad mener det gjenstår en viktig jobb for å gjøre studentersamfunnet mer velkomment både for de som bare er der og benytter seg av de daglige tilbudene, og de som jobber der.
– Det handler jo om at dette huset tilhører studentene, og at det skal bli formet etter studentenes behov.
Olav Rørstad, styreleder i Det Norske Studentersamfund
– Når vi kommer på et sted, så er det veldig viktig å få et godt førsteinntrykk. Det får du ikke på en ganske nedslitt og gammel parkeringsplass som du sannsynligvis ikke bruker.
– Studenter kjører ikke bil
– Det handler jo om at dette huset tilhører studentene, og at det skal bli formet etter studentenes behov.
Den nyvalgte styrelederen vil i større grad oppsøke folk, og få de til å føle seg hørt. Da mener også Rørstad at det er et paradoks at plassen foran studentersamfundet er mer tilrettelagt for alle andre enn selve studentene.
– Hvis du skal på et arrangement nede på studentersamfunnet, tar du bilen ned der? Du slenger deg jo på trikken med de andre.
At de færreste studenter kjører bil i dag, tror den nyvalgte lederen vil gjøre seg like gjeldende i 2040, og alle år senere.
– Jeg håper virkelig at vi får til dette.
Rørstad påpeker en kostbar og tidkrevende prosess framover, samtidig som han understreker viktigheten av at den faktisk skjer.
– Her har vi nesten tusen kvadratmeter med masse potensiale.
Les også: “Han er Oslomet-studentenes nye leder”
Har ikke kontaktet eieren
Det første steget blir å snakke med egen administrasjon. Slik kan de komme i kontakt med de riktige folkene, og få gjort en virkelig utredning på hvilke utfordringer som eventuelt kan oppstå.
– Meg bekjent har vi ikke hatt konkret kontakt med Eiendomsavdelingen enda, jeg personlig har jo ikke vært involvert i prosessen administrasjonen har håndtert før jeg ble styreleder.
Det er Eiendomsavdelingen ved UiO som forvalter universitetets ulike bygg, inkludert Chateau Neuf.
John Skogen, direktør i Eiendomsavdelingen ved UiO, svarer Universitas på mail:
«Vi er kjent med at medlemsmøtet til DNS ønsker å se på muligheten for å gjøre om deler av parkeringsplassen til parkområde. Vi har foreløpig ikke mottatt noen henvendelse fra DNS om saken. Vi har god dialog med DNS om deres behov rundt Chateau Neuf og vil vurdere det hvis de tar det opp med oss.»
Les også: “Valentin kaffebar har vært stengt i to år: Mener det hindrer sosialisering”