Regjeringen satser stort på studentboliger:
Deler ut 413 millioner kroner til utbygging av nye hybler
Norske studentsamskipnader får millionstøtte av regjeringen for å bygge totalt 1130 nye studenthybler.
Det annonserte Kunnskapsdepartementet i en pressemelding torsdag.
– Vi vil få opp tempoet på byggingen av studentboliger og på sikt er målet 3000 nye hybler i året, uttaler forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe i pressemeldingen.
Det er til sammen 15 byggeprosjekter fordelt på åtte studentsamskipnader som nå får millionstøtte.
– Å sørge for at det finnes god tilgang på trygge og rimelige boliger for studentar over hele landet, er noe av det viktigste vi kan gjøre for studentøkonomien, sier Borten Moe.
Regjeringen har valgt å prioterere prosjekter som kan startes opp i løpet av kort tid og dermed er det 1130 hybelenheter som får penger i år.
Satser i nord
En tredjedel av de nye planlagte hyblene kommer til å bli bygget i Nord-Norge, og det prosjektet som får høyest tilskudd er Dramsveien panorama i Tromsø, der 76 millioner kroner går til utbyggingen av 200 nye studentboliger.
– I år øker vi innsatsen særlig i Nord-Norge, der vi vil ha et aktivt og levende studentliv. Vi vet det er stort behov for studentboliger nord i landet nå. Derfor har vi satt av penger til å skalere opp tilbudet i Bodø og Tromsø kraftig, sier Borten Moe.
Andre store byggeprosjekt er et nybygg med 120 studenthybler i Elverum, og rehabilitering av 120 hybler i Sogn studentby i Oslo.
Les også: Bygger Norges største «kollektiv» i Oslo
SiO får over 95 millioner
Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) har fått penger til to byggeprosjekter; derav over 30 millioner kroner går til 79 helt nye boliger på Kringsjå, mens over 65 millioner skal brukes til å rehabilitere et verneverdig bygg på Sogn.
– Vi er svært fornøyde med å ha fått tilskudd til det vi har søkt på, slik at vi kan fortsette å bygge nye og rehabilitere eksisterende studentboliger til beste for studentene i Oslo, skriver Stine Johannessen, styreleder i SiO i en epost til Universitas.
Hvorfor ser dere et behov for å pusse opp på Sogn?
– På Sogn har vi fått tilskudd til å pusse opp Jon P. Erliens vei 1B-13. Disse studentboligene ble bygget til OL i 1952. Byggene er altså 70 år gamle og har behov for en oppgradering.
Ifølge Johannessen bygges det ingen nye boliger på Sogn.
– Antall boliger blir omtrent det samme. Det blir først og fremst en skikkelig oppgradering, slik at boligene møter studentenes behov i dag.
– Veldig fornøyde
At regjeringen nå åpner for utbygging av flere nye studentboliger i Oslo, er Senterungdommen (SUL) svært glade for.
– At vi i en by med allerede høye leiepriser nå får helt nye studentboliger, tenker vi er kjempebra. Det har vært mangel på studentboliger, og de har kostet mye mer i Oslo enn i andre byer. Det har vært en utfordring for studentene, sier sentralstyremedlem i SUL, Ibrahim Mohamed Ali, på telefon til Universitas.
Ali mener millionstøtten til regjeringen er et steg i riktig retning for å kunne tilby studenter rimeligere alternativer til bolig.
– Til å være det første året, er dette er en fin start, og vi er veldig fornøyde. Vi tenker det er bedre å få flere studenter inn på studentboliger enn inn på boligmarkedet som leieboere. Der er det ofte høyere priser enn det studentene har mulighet til å betale, sier han.
Les også: Ukrainske, russiske og hviterussiske studenter får pengestøtte fra regjeringen