Unge har aldri følt seg mer ensomme
En ny global rapport viser at to av tre unge aldri har følt seg mer ensomme enn under pandemien.
– Det å ikke ha mulighet til å sosialisere bidrar til sterke følelser av isolasjon
Dennis Klausen Fjellseth, kommunikasjonsrådgiver i Involve/Havas
I første kvartal av 2021, gjennomførte Havas group en global studie bestående av 17.500 mennesker over 18 år for best mulig å forstå effektene av pandemien og dens relaterte utfordringer på unge mennesker.
Rapporten viser at 90 prosent av unge i målgruppen 18—34 mener at det verste med pandemien er å ikke vite når den kommer til å slutte, og 64 prosent har aldri følt på større grad av ensomhet.
— Utenforskap er en problemstilling mange unge følte på, spesielt under pandemien. Det å ikke ha mulighet til å sosialisere bidrar til sterke følelser av isolasjon, sier seniorrådgiver i Involve/Havas Dennis Fjellseth.
— Dette er en problemstilling de norske myndighetene må ta tak i i fremtiden, for å sørge at generasjonsgapet ikke blir for stort.
Han forklarer at en stor andel responderer nettopp på følelsen av isolasjon, og påpeker at dette er den røde tråden i besvarelsen.
Les også: Studentene savner det sosiale
Mentalitetsskifte
Unge har også begynt å tenke annerledes rundt behovet for høyere utdanning.
— De to segmentene der endring har vært størst har vært arbeidslivet og tilrettelegging av akademia, sier Fjellseth.
Rapporten viser at 72 prosent av unge mellom 18 og 34 har begynt å tenke mer og mer at en kan ha et vellykket liv uten å motta en universitetsgrad eller vitnemål.
Tall fra rapporten tilsier at unge tenker nytt rundt arbeidslivet. To tredjedeler av unge har oppgitt at de heller vil ta en jobb med lav lønn som gir dem mer fleksibilitet enn ha en godt betalt, men tidkrevende stilling.
— Mange studenter forventer en større grad av fleksibilitet og muligheten til å forme sin egen arbeidshverdag. De unge er også pådrivende når det gjelder innovasjon og det å ta i bruk ny teknologi i arbeidet. Dette mener jeg bidrar til en sunn og positiv utvikling i arbeidslivet og samfunnet forøvrig, sier Fjellseth.
Han fortsetter med å si at de globale utviklingstrekkene kan overføres til den norske konteksten.
— Vi ligger ofte litt foran, og tar i bruk teknologien litt tidligere.
Tror verden vil endre seg
Hele 72 prosent av unge hevder at verden kommer til å endre seg drastisk etter pandemien.
— Endring er på tide, den globale pandemien, og generasjonen den har påvirket så mye, kan godt vise seg å være akseleratoren, lyder rapporten.
Videre sier Fjellseth at han håper at rapporten kommer til å gi et større faktagrunnlag å basere næringsliv og akademia på, samt bedre grunnlag til å forstå samfunnstendenser.
Les også: Kommentar: UiO svikter sine kronisk syke studenter