I retten: Student Hana Mohammed skal møte Jusutdanning AS i retten om ikke lenge.

Hana (25) følte seg lurt:

Blir saksøkt av Jusutdanning AS

Hana Mohammed nekter å betale 95.000 kroner for et skoleår hun ikke har gått. Nå tar utdanningsstedet pengetvisten til retten.

Publisert Sist oppdatert

– De lurte meg inn i en felle, sier Hana Mohammed (25).

Hun føler seg snytt av den private fagskolen Jusutdanning AS. Mohammed innså første skoledag at årsstudiet i juss ikke var starten på en advokatkarriere slik hun skal ha blitt lovet. Da var allerede studieavtalen signert. Nå skal hun møte i retten.

Universitas har gitt daglig leder ved Jusutdanning Henrik Sander mulighet til intervju og å svare på påstandene fra Mohammed. Han ønsker ikke å kommentere en pågående rettsprosess.

Advokatdrømmen

Etter en bachelorgrad fra BI ønsket studenten fra Hønefoss å bygge på kompetansen sin med studier i juss. Hun hadde nettopp søkt seg inn på en bachelor i juss ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), da annonsene for den Oslo-baserte privatskolen Jusutdanning, dukket opp.

–⁠ Det var for godt til å være sant! Som regel er det jo nettopp det.

Hana Mohammed, student

Ifølge Mohammed reklamerte Jusutdanning med bilder av en flott forelesningssal, praksisavtaler med Oslos beste advokatfirmaer, å være et startpunkt for en advokatkarriere og ingen obligatorisk oppmøte. Hana hadde nylig startet sin egen butikk, og tenkte at tilbudet var perfekt for henne.

– Det var for godt til å være sant! Som regel er det jo nettopp det, forteller Mohammed.

Hun meldte interesse gjennom et skjema på hjemmesiden deres, og ble raskt oppringt av daglig leder Henrik Sander.

I telefonsamtalen skal Mohammed ha fortalt Sander at hun ønsker å bli advokat. Valget stod mellom å begynne på bachelorprogrammet i juss ved USN, eller ta ett år hos Jusutdanning AS for 95.000 kroner, og så de to siste årene på universitet.

Sander skal ha svart at det ikke blir et problem, og at hun kan gå rett videre til andreåret etter ett år hos dem.

– Han får deg til å tro at Jusutdanning AS er starten på din advokatkarriere, sier Mohammed.

Les også: Sier de er en snarvei til jusdrømmen: Mangler prak­sis­av­taler

Lurt inn i felle

I løpet av våren skal Sander ha ringt og tekstet Mohammed flere ganger, og oppfordret henne til å takke ja til studietilbudet. Han skal ha sagt at plassene begynte å bli fylt opp, og at studiet er veldig populært.

Hun hadde på dette punktet også søkt jusstudiet ved USN, og opplevde at Sander viste fleksibilitet og forståelse når hun informerte om at hun vil avvente og se hvilke andre steder hun kommer inn.

– Man får jo inntrykk av at de er veldig behjelpelige, men de lurte meg inn i en felle, sier Mohammed.

Universitas har sett tekstmelding-korrespondansen mellom Mohammed og Sander.

Valgte Jusutdanning AS

Inntrykket av Jusutdanning ble bedre og bedre. Da hun fikk tilbud om plass på bachelorprogrammet i juss ved USN, valgte hun likevel å takke ja til plassen hos Justudanning AS.

Etter dialog med Jusutdanning AS var hun overbevist om at det ville være lettere å drive butikk og studere samtidig dersom hun gikk første året hos Jusutdanning AS. Da trodde Mohammed også at hun kunne gå rett videre til andreåret av jusstudet ved USN, slik hun påstår Sander hadde fortalt henne.

Hun signerte studieavtalen med Jusutdanning i slutten av juli og betalte 2000 kroner i registreringsavgift. Det var først da Mohammed møtte opp på orienteringsdagen at hun ble usikker på om hun har valgt riktig.

– Det var ikke noen resepsjon der, ikke noe bibliotek, det var liksom ikke noen skole, sier hun og legger til:

– Forelesningssalen var bare et lite møterom på et hotell. Jeg tenkte at bildet de bruker på Facebook-siden var slik det skulle se ut i virkeligheten. Det fikk meg til å lure på hvordan resten kom til å bli.

Hun forteller at hun gikk bort til Sander etter orienteringen. Da skal hun ha spurt om hvordan hun skulle få fagene sine godkjent hos USN.

Ifølge Mohammed skal Sander da ha sagt at det er «hennes problem» og at han ikke har noe med det å gjøre. Videre skal han ha sagt at det ikke er noen garanti for at fagene ved Jusutdanning AS blir godkjent, og at dette stod på nettsiden.

– Da sier jeg til ham at «dette har vi snakket om for lenge siden. Da sa du at dere fikser det, og nå sier du at dere ikke gjør det?», forteller Mohammed.

Da skal Sander ha anklaget henne for å lyve.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Hvorfor kontaktet du ikke USN for å høre om de ville godskrive fagene?

– Jeg kontaktet Henrik Sander ved flere anledninger og stilte ham spørsmål om godskriving. Han sa flere ganger at det ikke var et problem, og at «dette fikser vi». Da tenker jo jeg, som en dum person, at det han sier stemmer.

Mohammed forteller at hun stolte blindt på det Sander fortalte henne, og hun tenkte at han måtte gi riktig informasjon. Hun regnet også med at videre studieløp ville bli ordnet fordi Jusutdanning AS er en privatutdanning, og hun skulle betale 95.000 kroner for å gå der.

Truet med søksmål

Etter orienteringsdagen sendte Mohammed en e-post til Sander. Hun skrev at hun var skuffet over tilbudet og at hun ikke lenger ønsket å ta utdanningen hos dem.

–⁠ Etter den telefonsamtalen lå jeg og gråt. Jeg har aldri hatt en sånn telefonsamtale før.

Hana Mohammed, student

Ifølge Mohammed skal Sander ha ringt henne opp og fortalt at hun har en selvstendig plikt til å lese seg opp på nettsiden. Hun skal ha svart at hun må kunne ha tillit til hva en daglig leder formidler over telefon.

– Da sier han at jeg lyver, og så truer han med rettssak.

Mohammed valgte å legge på.

– Etter den telefonsamtalen lå jeg og gråt. Jeg har aldri hatt en sånn telefonsamtale før.

Hun forteller at Sander fortsatte å ringe henne og prøvde å overtale henne til å gå utdanningsløpet hos Jusutdanning, samt betale skolepengene på 95.000 kroner.

– Jeg sa til ham at jeg ikke var interessert hvis jeg ikke får fagene godkjent ved USN. Jeg sa jeg synes det var dårlig gjort av ham, fordi jeg vil bli advokat. Da er det bedre å gå på USN. Nå hadde jeg mistet plassen min der.

– Ikke en reell angrefrist

Mohammed er frustrert over at hun takket ja til plassen og signerte på studiekontrakten i juli. På orienteringsdagen møtte hun to medstudenter hun kjente, som begge hadde takket ja til tilbudet noen få dager før oppstart. Dét overrasket henne, for hun hadde fått inntrykk av at hun måtte være rask med å sikre seg en plass.

Også disse to ble negativt overrasket over Jusutdanning AS og valgte å benytte seg av en 14-dagers angrefrist. Ettersom Mohammed hadde takket ja i juli, kunne hun ikke benytte seg av denne angrefristen.

– Jeg hadde jo egentlig ikke en reell angrefrist. Man vet jo ikke hvordan varen er før man har fått den.

Vant i forliksrådet

Etter hvert tok Mohammed kontakt med en advokat for å få hjelp med saken. Det gikk nesten ett år før Justutdanning AS tok ut forliksklage mot henne.

Hun møtte så til mekling i forliksrådet sammen med advokaten sin.

I forhandlingene i forkant av forliksrådet og i stevningen for tingretten, har Erlend Haaskjold fra advokatfirmaet Schjødt vært advokaten til Jusutdanning AS. Haaskjold foreleser også ved studiet. Dette reagerer Mohammed på.

– Tenk om jeg hadde gått studiet hos Jusutdanning AS og så kommet i en tvist med skolen. Da kunne jeg fått foreleseren min som advokat mot meg i rettssak!

Under meklingen i forliksrådet fortalte Mohammed at hun følte seg lurt. Hun ønsket ikke å betale mer enn 2000 kroner, som var prisen på registreringsavgiften.

Sander skal ha påstått at hun er forpliktet til å betale 95.000 kroner etter å ha signert studieavtalen. Ifølge Mohammed skal Sander også ha krevd forsinkelsesrenter på summen.

– Forliksrådet spurte meg hvor mye jeg var villig til å betale. Etter en stund sa jeg at jeg kan betale maks 8000 kr. Da sa han at det ikke kommer på tale, og at det blir rettssak.

– Jeg ønsker å advare andre.

Hana Mohammed, student

Saksøkt

Etter mekling i forliksrådet, kommer forliksrådet med en dom. Hana Mohammed blir frikjent. Forliksrådet legger i avgjørelsen vekt på at studiet var noe annet enn Mohammed hadde fått forespeilet på forhånd. Dette hadde hun først funnet ut av første dag på studiet.

– Jeg ble dritglad og tenkte at jeg endelig er ferdig med saken, sier hun.

Men like etter at ankefristen på en måned gikk ut, fikk Mohammed tilsendt en stevning for retten. Advokaten til Mohammed ringte henne og forberedte henne på at det kom til å bli søksmål.

– Da jeg skulle møte ham i forliksrådet var jeg nervøs, men nå er jeg ikke det. Jeg ønsker å advare andre.

Mohammed skal møte i retten mot slutten av mars. Håpet er å endelig få legge saken bak seg.

Dette svarer Jusutdanning

Universitas har vært i kontakt med daglig leder i Jusutdanning Henrik Sander, og gitt han mulighet til å svare på påstandene fra Mohammed og «Kim», som [reagerer på at Jusutdanning ikke har ordnet praksisplassen](lenke3) hen sier hen ble lovet på forhånd. Sander svarer samlet på vår henvendelse over e-post:

«Vi er stolte av å tilby et utdanningsløp som svarer til behovene for økt juridisk kompetanse i samfunnet. Våre utdanninger er godkjente av NOKUT, og brukerundersøkelser viser at det store flertallet av våre studenter er fornøyde med utdanningen. Vi jobber kontinuerlig for å styrke våre utdanningsløp sammen med våre samarbeidspartnere. Her jobber vi også for å sikre praksis for våre studenter. Dette arbeidet har vært krevende under en pandemi. De aller fleste restriksjoner er nå endelig opphevet, dette vil gjøre det enklere for våre samarbeidspartnere å tilby praksis. Når det gjelder den pågående prosessen i rettssystemet, så har vi ikke anledning til å kommentere denne.»

For ordens skyld, vil Universitas gjengi innholdet i vår henvendelse til Jusutdanning og Henrik Sander.

Henrik Sander har fått mulighet til å stille til intervju og svare på en rekke spørsmål og påstandene fra Hana Mohammed som angår institusjonen Jusutdanning og ham personlig. Han har også fått gjengitt delene av Mohammeds historie som angår ham, og fått mulighet til å kommentere disse.

Universitas har stilt spørsmål om hvorfor han har valgt å ta ut søksmål, om det kan føre til en rollekonflikt å bruke Jusutdannings forelesere som sine advokater, og om han mener de har gitt et riktig inntrykk av sine lokaler på Facebook.

Les også: Nektes opptak av fore­les­nin­gene

Powered by Labrador CMS