Reagerer på økning: Student Aram Karim (SV) er mot økningen av godtgjørelsen for stortingsrepresentanter.

Student og stortingsvara reagerer på stortingslønn:

Tjente 8000 kroner på tre dager på Stortinget

Stortingspolitikere har bestemt å gi millionlønn til seg selv. – Det er jo et rart utgangspunkt å dra fra studentkollektivet til stortingskantina, sier Agnes Viljugrein (Ap)

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke vedtok Stortinget at godtgjørelsen til de folkevalgte representantene skal økes. Det fører til at representantene for første gang får en godtgjørelse på over en million kroner i året.

– Jeg har møtt opp som vara i tre dager nå, og på de tre dagene har jeg tjent nesten like mye som mine medstudenter lever på i løpet av en hel måned, sa Aram Karim (SV) fra talerstolen under debatten på Stortinget.

Det reagerer han på. For 21-åringen, som ellers studerer en bachelor i administrasjon og ledelse på Oslomet, blir hverdagen en ganske annen med noen dager på tinget. Ikke bare er det lønnen. Karim poengterer at stortingsrepresentantene også har tilgang på en langt billigere kantine, har tilgang til gratis parkering, og får refundert reisekostnader.

Han mener det er problematisk at landets øverste folkevalgte tjener så mye mer enn de fleste i landet.

– Jeg blir flau

Også stortingsvara Agnes Nærland Viljugrein (25) fra Arbeiderpartiet påpeker at livet som folkevalgt er økonomisk romsligere enn det er som student. Når hun ikke er politiker, tar hun en bachelor i statsvitenskap på Universitetet i Oslo.

– Det er ganske absurd å komme inn på Stortinget som student. Sist uke da jeg møtte på Stortinget, var jeg skikkelig student-blakk. Så da måtte jeg ha med meg matpakke, forteller Viljugrein.

Dagslønnen til en møtende stortingsrepresentant ligger rett i overkant av 2700 kroner før skatt, opplyser Viljugrein.

Hun og Arbeiderpartiet ønsket å beholde det nåværende lønnsnivået for stortingsrepresentantene som er på 987 997 kr i året.

– Nå er ikke tiden for å prioritere stortingspolitikere. Jeg blir flau av å se stortingsrepresentanter som gråter fordi lønningene ikke økes. Ærlig talt! sier hun, og fortsetter:

– Det er mange, og kanskje særlig studenter, som bør prioriteres før stortingspolitikerne.

Viljugrein mener samtidig det er viktig at det ikke skal være økonomiske hindre i veien for å bli stortingsrepresentant, og at lønnen derfor skal ligge på dagens nivå. Hun tror ikke at en høy lønn gjør at stortingspolitikere mister bakkekontakten uten videre.

Absurd: Student og varastortingspolitiker Agnes Nærland Viljugrein (Ap) opplever hverdagen som student og stortingsrepresentant som «absurd ulik».

Lesesalen og Løvebakken

Både Karim og Viljugrein er enige om at studentlivet skiller seg klart fra tilværelsen som stortingsrepresentant.

– Det er jo et rart utgangspunkt å dra fra studentkollektivet til stortingskantina. Jeg er vant til at man blir skikkelig gira når det deles ut gratis mat. På Stortinget har de ikke helt den samme innstillingen, sier Viljugrein.

Også Karim påpeker at budsjettet som student er betydelig strammere enn som folkevalgt. Samtidig vil han ikke anbefale medstudenter med dårlig råd til å bli vararepresentant med det første.

– Hvis man brenner for politikk er det selvfølgelig viktig å engasjere seg politisk. Men man bør ikke gjøre det for lønna. Man legger inn mye mer tid i det, og det er ikke mulig å ta skippertak på slutten som når man er student, sier han.

Det er ganske absurd å komme inn på Stortinget som student

Agnes Viljugrein (Ap), student og stortingsvara

Lønn og motivasjon

Hadle Rasmus Bjuland (21) er leder i Kristelig Folkepartis ungdom (KrfU), og møter i likhet med Karim og Viljugrein sporadisk som vara på Stortinget. Han studerer statsvitenskap på Universitetet i Stavanger.

Bjuland mener den vedtatte økningen er riktig beslutning.

– Det skal være attraktivt å være stortingsrepresentant, og da kommer vi ikke utenom at lønn er en faktor.

Han mener det er viktig å sikre en bredde på Stortinget, med tanke på å få inn mennesker som både tjener mindre og mer fra før av. Da må lønnen være god, men han er klar på at det ikke er storslått luksus likevel:

– Det er ikke synd på stortingsrepresentanter, men de lever ikke et gallaliv heller. Det innebærer hard jobbing. Man er alltid tilgjengelig og kan ikke koble helt av, sier KrFU-lederen

Han understreker likevel at lønn ikke skal være hovedmotivet for å engasjere seg i politikken.

– Jeg tror og håper at våre politikere har et genuint ønske om å være med og gjøre en forskjell. Man skal ikke påta seg verv på grunn av penger. Og derfor må aldri lønnen være så høy at det blir motivet.

Karim er uenig med Bjuland om lønnsøkningen. Han mener lønningene på Stortinget burde speile resten av befolkningens levestandard.

– Politikere og folk flest trenger ikke å tjene mer enn en million for å ha et godt liv.

– Så en million er egentlig bare en symbolsk sum?

– En, to eller tre millioner har ikke noe å si. Det handler om medianinntekt, og den ligger ikke der. Stortingsrepresentanter skal ikke ha en annen økonomisk hverdag og ha det bedre økonomisk enn det andre i landet har. Det handler om prinsippet og ikke om tallet.

Stortingskantina vs. SiO

– Så hva er best, Stortingskantina eller SiO?

– Stortingskantina slår SiO med veldig god margin. Bedre på pris og kvalitet. Den er subsidiert, da. Men det blir fort noen lange lunsjpauser, ja, mener Karim.

Han tipser studenter som gjerne vil teste ut den berømte kantina om å engasjere seg i frivillig organisasjon eller forening, for å kunne komme på besøk.

Viljugrein mener at SiO og Stortingskantine er likere enn de først fremstår.

– Stortingskantina er jo en representasjonskantine. Så veldig ofte serveres det norsk tradisjonsmat der. Noen ganger har jeg gått forbi og tenkt, “åi, hva er det der”. Den følelsen er gjenkjennbar fra SiO-kantinene.

Fakta: Godtgjørelse for Stortingsrepresentanter

# Godtgjørelsen for Stortingsrepresentanter er i dag på 987 997 kr i året og har ikke økt siden 2019.

# I april 2020 ble det bestemt av Stortinget at et utvalg skulle utrede felles prinsipper for godtgjørelse for politikere på alle forvaltningsnivåer og evaluere ordningen med Stortingets lønnskommisjon. Frem til saken skulle tas opp igjen, skulle lønningene fryses for representanter og Regjeringen.

# Saken ble tatt opp igjen i 2022 og 10. februar i år ble det vedtatt at det skal foreslås en lønnsøkning. Vedtaket fikk flertall med 57 stemmer for og 46 stemmer mot.

# Rødt og SV ville senke lønnen. Arbeiderpartiet ville ha den på samme nivå. Senterpartiet, Venstre, KrF, Høyre og FrP ville øke og fikk gjennomslag.

# Den nye lønnen vil sannsynligvis tilsvare prosentøkningen i frontfagene i 2021, som var på 2,7 prosent, pluss økningen for frontfagene i årets lønnsoppgjør. Økningen på 2,7 prosent alene vil gjøre at lønnen overstiger en million.

Les også: Ukrainsk student i Norge om krisen i hjemlandet

Powered by Labrador CMS