AVLYST: Da Norge stengte ned 12. mars 2020, visste ikke daværende redaktør og nyhetsredaktør Selma Joner og Jantra Hollum at Universitas skulle levere sin siste papiravis på nesten et halvt år.

Klikk­re­kord da pressen stoppet

Da pandemien satt en stopper for avisproduksjonen for første gang i historien, var det bare én ting Universitas kunne gjøre: «break the internet».

Dagen før 12. mars går Universitas i trykken for siste gang på fem måneder. Statsminister Erna Solberg (H) holder samtidens mest siterte pressekonferanse om at Norge innfører de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i fredstid. Samtidig stables siste utgave av Universitas i avisstativer ved alle hovedstadens studiesteder.

I nærmere et halvt år står den der, skrikende etter oppmerksomhet. Røde blokkbokstaver pryder forsiden i alarmerende og tabloid stil: «Avlyst: Forelesninger. Studieturer. Praksis. Arrangementer. Semesteret?»

–⁠ Jeg husker vi snakket om at denne forsida kanskje var for dramatisk, sier Jantra Pernille Hollum. Da pandemien inntok Norge, var hun nyhetsredaktør i Universitas.

Nå sitter hun i en sofa på arkivrommet på Universitas-kontoret sammen med daværende ansvarlige redaktør, Selma Joner.

–⁠ Jeg husker vi hadde en stor diskusjon på desken. Fotosjef Odin hadde to forslag. Det ene var denne og det andre var en helside hvor det stod i caps lock og fete bokstaver: «HVA FAEN SKJER?», sier Joner.

Begge bryter ut i latter.

–⁠ Jeg er neimen ikke sikker, sier Joner, stryker over papirsidene i avisa foran seg.

–⁠ Jeg føler liksom ikke alvoret hadde slått oss da vi laget denne forsiden.

Universitas fyller 75 år i 2021. Les hele jubileumsbilaget her.

Den siste forsiden

Ingen dro tilbake til campus for å plukke opp Universitas resten av vårsemesteret 2020. Norge hadde sluttet seg til verden og tatt steget inn i første fase av en nedstenging som skulle vare lenger enn noen kunne forestille seg.

–⁠ Vi tenkte bara jaja, nå blir det to uker i lockdown og så er vi tilbake igjen, sier Hollum.

At avisa ble stående til neste studentkull inntok campus, irriterte Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo (UiO).

–⁠ Han ba oss fjerne avisene fordi de hadde stått der og lyst rødt i månedsvis, sier Joner.

–⁠ Ja, de var jo der under fadderuka... Det var deprimerende for de nye studentene. Stakkars de, da, som noen måneder senere ble sendt rett inn i lockdown igjen, sier Hollum, med stemmen full av medfølelse.

Klikkvinner og sitatmaskin

Redaksjonsmøtet måtte avlyses og flyttes inn i Zoom-rom. Det ble krasjkurs i bruk av mute-knapp. Det var unntakstilstand. To journalister, Pernille Solheim og Gina Grieg Riisnæs, befant seg på reportasjetur i Sør-Afrika. Etter tre dager satt de på retur-fly til Norge.

–⁠ Vi måtte forholde oss til helsevurderinger på en helt ny måte. 12. mars skrev jeg først en mail om at vi kjører møte. Noen timer etterpå måtte jeg sende en til som sa vi kjører ikke. Det er pandemi. Vilt, mimrer Joner.

Fem dager senere annonserte hun i en pressemelding at Universitas stopper papirproduksjonen på ubestemt tid. Det var da de bestemte seg for å legge inn alle krefter på noe Universitas aldri hadde vært spesielt gode på før: nettproduksjon.

–⁠ Vi skjønte ganske fort at OK, vi har ikke fysisk avis, da må vi kompensere på nett. Og det gikk jo dødsbra! sier Hollum.

–⁠ For første gang konkurrerte vi med de store mediene, og mange ganger vant vi også. Det er ganske sykt, i og med at vi er så få.

To av tre klikkrekorder ble satt under pandemien, og Universitas landet tre NTB-siteringer i dagene etter 12. mars. Sidevisningene i mars mer enn doblet seg fra måneden før og endte på nærmere 300.000. Og siden hele Norges fokus var på pandemien som helhet, var det ingen andre enn Universitas som spesifikt skrev for studentene.

–⁠ Vi kjente på at vi virkelig var en viktig informasjonskanal for studentene og hvordan pandemien rammet dem, sier Joner.

–⁠ Jeg lå i senga med Macen hver dag og pumpet ut nyheter, ler Hollum.

Jeg lå i senga med Macen hver dag og pumpet ut nyheter

Jantra Pernille Hollum, nyhetsredaktør i lockdown

Papiravis 4-ever

Men mens hele medie-Norge jager nye klikk-rekorder, vil både Joner og Hollum holde fast ved papiravisen.

–⁠ Under pandemien var jeg litt redd for at folk skulle skjønne hvor bra det gikk med oss når vi bare var en nettavis, og at noen skulle bruke det mot oss for å stenge papiravisa. Det svingte så innmari, sier Joner.

–⁠ Men er det gammeldags å ha papiravis i 2021?

–⁠ Nei, nei! Det er ikke gammeldags! Det er et studentgode som må holdes på, for alt vi kan. Det er nydelig. Vi skal fortsette med provoserende og gøyale oppslag i all tid fremover. Vi kan ta kampen på nett også, men jeg synes ikke vi skal være enspora før vi må. Det er oppsiktsvekkende forsider vi husker, og det er jo litt vanskelig å få til på nett, sier Joner.

–⁠ Er det noe dere ville gjort annerledes om dere hadde visst alt vi vet i dag?

–⁠ Blitt litt lenger på torsdagspilsen før det stengte ned, svarer Hollum raskt.

Universitas-redaksjonen hadde torsdag 5. mars drukket semikvapsete og studentprisvennlig fatøl på Chateau Neuf, lykkelig uvitende om at det kom til å bli deres siste redaksjonspils.

–⁠ Ja, herregud, vi skulle vært mye lenger ute på byen! Enda flere nach. Det er jeg helt enig med deg i. Og så skulle vi gått enda mer detaljert gjennom avisa når vi alle var fysisk tilstede på det som skulle bli vårt siste fysiske redaksjonsmøte, sukker Joner.

Les også: Student­avi­senes kjerne­opp­gave – å forsvare de akademiske frihetene