Regjeringen fjerner avstandskravet for undervisning i høyere utdanning
Studenter må ikke lenger å sitte minst én meter fra hverandre i undervisningssituasjoner når semesteret starter. UiO legger seg imidlertid på en konservativ linje.
Det opplyste helseminister Bent Høie (H) under en pressekonferanse fredag ettermiddag.
– Dette betyr at studentene endelig kan møtes ansikt til ansikt i klasserom, og sitte skulder ved skulder i forelesningssalene etter halvannet år med restriksjoner, sier han.
Unntaket skulle egentlig ha kommet i trinn fire av regjerningens gjenåpningsplan. Etter anbefaling fra Helsedirektoratet og FHI, valgte regjeringen likevel å fjerne avstandskravet før studiestarten. Endringene skjer mens smitten øker i Norge.
UiO: – Vi har valgt å legge oss på en konservativ linje
– Det er dette vi har gleda oss til, sier Bjørn Stensaker til Universitas. Han er viserektor for utdanning ved Universitetet i Oslo.
Han legger ikke skjul på at fjerningen av avstandskravet også byr på utfordringer.
– For studentene er det fritt fram i auditorier, men når de går ut av det gjelder fortsatt meter’n. Det krever en bevissthet blant studentene, sier Stensaker.
Kravet om en meters avstand i undervisningssituasjoner faller bort fra mandag, men en del undervisning vil fortsatt foregå digitalt ved UiO.
– Det som er planlagt digitalt kommer fortsatt til å kjøres digitalt, sier Stensaker og legger til:
– Akkurat nå er det enklere å fortsette med det digitale, men vi ser på hvilke muligheter vi har til å kaste oss rundt.
Undervisning som allerede er planlagt fysisk vil kunne skaleres opp. Når romkapasiteten øker vil det bli plass til flere studenter på seminarer og i smågruppe-undervisning.
Før studentene tok sommerferie måtte alle registrere seg og reservere lesesalplass, dette vil universitetet fortsette med. Stensaker begrunner det med at det gir god mulighet for eventuell smittesporing.
Stensaker sier at det er usikkert om lesesalen kan regnes som en undervisningssituasjon.
Dermed består avstandskravet på lesesalen. Med en plass mellom hver, vil kapasiteten fortsatt være halvert.
– Vi har valgt å legge oss på en konservativ linje nå, sier Stensaker.
Stensaker sier at de vil ha en ny vurdering av dette etter fadderuka og semesterstart.
– Hva skal UiO gjøre for å forhindre at smitten øker på campus som følge av at meterkravet fjernes?
– Vår erfaring fra i fjor viser at det beste er hvis lærestedene tar ansvar for organisering. Vi gjennomførte fadderuka i fjor, på tross av kritikken, og det gikk helt utmerket.
Stensaker viser til at det finnes teststasjoner på campus, at de vil dele ut selvtester og at universitetet har gode rutiner for smittesporing ved et eventuelt utbrudd.
– På universitetet gjelder vanlige smittevernsregler. Hvis du føler deg litt shabby holder du deg hjemme, sier Stensaker.
Oslomet: Fortsetter med blanding av fysisk og digital undervisning
På Oslomet vil undervisningen foreløpig fortsette som planlagt med en blanding av fysisk og digital undervisning.
«Vi vil fortløpende øke den fysiske undervisningen nå som vi kan ha flere studenter inn i undervisningslokalene våre», skriver utdanningsdirektør ved Oslomet Håkon Solberg i en e-post til Universitas.
Utsetter trinn fire av gjenåpningen
Fredag ble det også kjent at Norge får én million nye doser av moderna-vaksinen. Dermed ligger det an til at alle over 18 år kan få tilbud om en andre vaksinedose innen 5. september. Det opplyser smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm til VG.
Under pressekonferansen kom det likevel frem at regjeringen venter med å igangsette trinn fire av gjenåpningsplanen.
– Vi ønsker å gi alle mulighet til å vaksinere seg, før vi åpner ytterlige opp. Når alle over 18 år har fått mulighet til å bli beskyttet, går vi videre til trinn fire i gjenåpningen av det norske samfunnet, sier Høie.
Dermed ligger det an til at regjeringen setter i gang med trinn fire tre uker etter at de fleste over 18 år har fått tilbud om vaksine.
– Det betyr at de er godt beskyttet mot alvorlig sykdom og død etter tre uker, skriver Høie i en pressemelding.
Saken oppdateres.