Kostbar kommunikasjon: I fjor ble Martin Giæver ansatt i en midlertidig stilling som kommunikasjonsrådgiver ved Universitet i Oslo. Han fikk en årslønn som tilsvarer 992.000 kroner. Dette får Elisabeth Hoksmo Hansen fra Venstrealliansen til å reagere.Arkivfoto: Hanne Marie Lenth Solbø

Kommunikasjonsrådgiver ansatt i midlertidig stilling ved UiO:

Fikk 400.000 mer i lønn enn gjen­nom­snittet

Studentpolitiker mener UiO feilprioriterer.

I forrige uke kunne Uniforum melde at Universitetet i Oslo (UiO) har gitt 624.899 kroner i lønn til Martin Giæver for en midlertidig stilling på syv måneder som kommunikasjonsrådgiver. Ifølge Norsk kommunikasjonsforening ligger gjennomsnittslønnen for kommunikasjonsrådgivere i Norge på 605.708 kroner i året.

Giævers lønn tilsvarer en årslønn på 992.000 kroner.

Kommunikasjonsdirektør ved UiO Berit Kolberg Rossiné forteller at den ansatte har hatt ansvar for research, dramaturgi og programledelse for blant annet universitetets velkomstsending i august. I tillegg har han jobbet med podkasten og livesendingen «Universitetsplassen Live» i oktober og Det matematisk-naturvitenskapelige fakultets julesending i 2020.

Giæver har også bidratt med ideer og utvikling til videoinnhold og opplæring av studentambassadører og andre i tv-formidling.

Rossiné skriver i en e-post til Universitas at lønnen ble bestemt ut fra den ansattes høye kompetanse innen digital produksjon og opplæring. I tillegg hadde han eget produksjonsutstyr.

–⁠ Dette er kompetanse som koster, skriver hun.

Rossiné understreker også at de er svært fornøyde med det de har lært som følge av ansettelsen.

–⁠ Vi har tatt med oss erfaringene inn i arbeidet med å utvikle digital innholdsproduksjon og for å identifisere hvordan vi skal utvikle avdelingen videre, skriver hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fornøyd med ansettelsen: Kommunikasjonsdirektør ved UiO Berit Kolberg Rossiné mener lønnsnivået til Martin Giæver er riktig med tanke på kompetansen hans innen blant annet digital produksjon.Arkivfoto: Hanna Kristin Hjardar

Kritisk til lønnsnivået

Venstrealliansens førstekandidat Elisabeth Hoksmo Olsen mener UiO feilprioriterer ved å ansette i så høy lønnsklasse.

–⁠ Vi mener at høy kompetanse er viktig, som UiO nevner, men det er mulig å få tak i dyktige mennesker uten at de må lønnes med en årslønn på nesten én million, sier Olsen.

Hun er positiv til utviklingen av digital kompetanse og tilbud utenfor undervisningen, men kan ikke vurdere om nivået har hevet seg etter Giævers arbeidsperiode.

–⁠ Jeg syns ikke at jeg sitter på nok kompetanse til å uttale meg om hvor gode disse tilbudene har vært. Men jeg stiller meg kritisk til at lønnen han har fått, samsvarer med de arbeidsoppgavene han har hatt. Ikke når det er snakk om en årslønn på nesten 400.000 kroner mer enn en gjennomsnittlig kommunikasjonsrådgiver, sier Olsen.

Leder i Studentparlamentet ved UiO Runa Fiske gir uttrykk for at det er mye penger, men ønsker ikke å uttale seg om lønnen Giæver mottok.

–⁠ Det er ingen grunn til å betvile kompetansen til vedkommende som hadde jobben, og jeg opplever at arrangementene har fått gode tilbakemeldinger. Men det er viktig at UiO utviser lønnsmoderasjon, sier Fiske.

Les også: 7000 selvtester er gjen­nom­ført ved studie­ste­dene – Kun én var positiv

Ble ikke utlyst

Universitas har fått bekreftet av Rossiné at stillingen ikke ble utlyst, men tilbudt til Giæver.

–⁠ Jeg ble kontaktet av kommunikasjonsdirektøren. Vi har snakket om behovet for å utvikle og produsere digitale produksjoner og hvordan man kunne gjennomføre en velkomstsending, skriver Giæver i en e-post til Universitas.

Rossiné skriver til at stillingen ikke ble utlyst fordi det var en midlertidig administrativ stilling som kvalifiserer til unntak fra hovedregelen om offentlig utlysning. I tillegg understreker hun at det var viktig å få inn en ressurs raskt på grunn av det umiddelbare behovet for digitale løsninger som følge av koronapandemien.

– Å ansette i stedet for å kjøpe tjenester ville også være med på å identifisere behov for organisering og ressurser på sikt, skriver hun.

Olsen er på sin side kritisk til at stillingen ikke ble utlyst, og sier det er naturlig å lyse ut stillingen når UiOs begrunnelse for det høye lønnsnivået var behovet for høy kompetanse.

–⁠ Mangelen på konkurranse og åpenhet kan hindre at vi får de best kvalifiserte. Det er viktig at UiO ikke sender signaler om kameraderi i sine ansettelsesprosesser. Venstrealliansen er prinsipielt imot bruk av konsulenttjenester i offentlig regi, som i dette tilfellet er i regi av universitetet, sier Olsen.

:Det er viktig at UiO ikke sender signaler om kameraderi i sine ansettelsesprosesser

Elisabeth Hoksmo Olsen, førstekandidat i Venstrealliansen

Også Runa Fiske mener at UiO på generelt basis bør utlyse stillinger og følge regler for offentlige ansettelser.

–⁠ Vi håper at de i hvert fall ved senere anledning vil utlyse sånne type stillinger, sånn at hvem som helst kan søke på dem, sier Fiske.

Les også: Økonomiprofessorer om leieprisene for studenter: Skeptiske til at SiO skal ta regningen