Henke- og Thom-listen vil fjerne listekravet i SP og kjempe for studentfrivilligheten
En liste er sådd på Blindern, men den skal høste engasjement fremfor ideologi.
Henke- og Thom-listen er det nyeste tilskuddet på valglista til Studentparlamentet (SP) ved Universitetet i Oslo. Med statsvitenskapstudentene Thomas Tangen (22) og Henrik Vincent Fiske Vassal (21) i spissen, har de med 21 øvrige medlemmer som mål å senke terskelen for å engasjere seg i studentpolitikken og satse større på studentfrivilligheten.
Henter inspirasjon fra bygda
– Hvis vi lager vår egen liste kan vi fokusere på akkurat det vi vil, så studentene får det de mangler i studentparlamentet, sier Vassal.
– Hva er det som mangler?
– Det er mange lister som tar det veldig seriøst og har en ideologi med partier som står bak dem. Vi savner at det er litt sånn som bygdelister i mindre kommuner; at det er noen som er studenter og ønsker at studentparlamentet og studenthverdagen skal være så bra som mulig.
Les også: Mener unge må prioriteres i vaksinekøen:– Regjeringen må ta hensyn til psykisk sykdom
Vassal påpeker at det er mange aktive i studentpolitikken som ikke er med i studentparlamentet, men heller program- og fagutvalg og andre tillitsverv på institutt og fakultets- og programnivå. Det er denne eksiterende frivilligheten de ønsker å dyrke.
– Er ikke denne frivilligheten allerede representert gjennom studentpolitikken?
– Flere av de som er med i studentpolitikken har andre politiske oppgaver ved siden av som ikke har noe med universitetet eller studentene å gjøre. Det er så mange foreninger og så mange som legger inn en innsats, og vi føler de, eller vi, egentlig burde være bedre representert i SP, sier Vassal.
Han understreker samtidig at alle har mulighet til å stille til valg, men:
– Det er veldig mange av de samme som ender opp med å sitte med de samme vervene, selv om det er andre studenter som prøver seg. Jeg synes det er synd at det er en liten elite som sitter på alle de populære vervene.
– Synes dere studentpolitikken ved UiO er for utilgjengelig?
– Kanskje litt, men det insinuerer at det er en eller annen politisk elite sin feil, og det er ikke nødvendigvis tilfellet, sier Tangen.
Jeg synes det er synd at det er en liten elite som sitter på alle de populære vervene
Henrik Vincent Fiske Vassal, listeleder i Henke- og Thom-listen
Vil fjerne kravet om lister
Innpass i politikken kan føles som et nåløye på flere nivåer, det være seg på bygda, universitetene eller Stortinget. Om det er strukturen av partiene som setter kjepper i hjulene for Tangen og Vassals ønske om friskt blod i Sveitservillaen på Blindern, har de i det minste to fanesaker de håper kan hjelpe:
– Vi har som uttalt mål at studentene skal ha mulighet til å stille til valg i studentparlamentet uavhengig av lister. Det er en konkret kampsak vi ønsker å ta opp, sier Tangen.
– Vil dere ha et enkeltkandidatsystem?
– Kanskje, men vi vil understreke at vi ikke ønsker å avvikle listene. Vi ser jo den nytten listevalg har for å samle og organisere idéer og mennesker i et fellesskap, men det er bare synd at ikke alle passer under disse kategoriene, fortsetter Tangen.
Han mener det inngår som et tiltak for å senke terskelen for flere å ta del i studentpolitikken, uten å måtte tilpasse seg noen tydelige politiske standpunkt. I tillegg til å kutte ned på dørstokkmila, vil de rette større søkelys, mer ros og midler til studentfrivilligheten, både innenfor studentparlamentet og universitetet.
Pub på parolen
Det er altså ingen beinhard profil som skal lokke studentene til de digitale stemmeurnene ved neste valg. Vasall sier kandidatene står fristilte til å jobbe for det de vil utover de nevnte kjernesakene.
– Men dere har ingen konkrete kampsaker?
– Det mest konkrete vi har er å fjerne kravet om at man må stille som liste til studentparlamentet. Vi ønsker også å fjerne saluttkurskravet for kjellerpubene på UiO (Salutt-kurset er et obligatorisk kommunalt kurs for ansatte ved utesteder som ønsker å skjenke alkohol etter klokken ett, og koster 500 kroner, red.anm).
– Problemet for de fleste kjellerpubene er at de har alt fra 30 til 200 personer som jobber i baren. Det gjør det umulig for kjellerpubene å holde åpent etter klokken ett, fordi ingen av kjellerpubene har økonomien til å sende alle medlemmene på saluttkurs, sier Vassal.
Ad fontes!
– Hvis man skal sammenligne det; når vi stiller til valg i fagutvalget er det ingen som spør hva slags partipolitisk tilhørighet vi har, eller om vi skal føre en konservativ eller sosialistisk politikk, for det er ikke det det handler om, sier Tangen.
– Hva handler det om?
– Det handler om studentvelferd, sier Tangen.
Glade for nye perspektiver
Leder i SPs arbeidsutvalg Runa Fiske mener terskelen er lav for å bli med i studentpolitikken, og påpeker at et flertall av årets innvalgte er ferske.
– De fleste i studentparlamentet driver med studentpolitikk i ett til tre år. På det første møtet i studentparlamentet i studieåret fordeles det 40 verv til råd og utvalg, så det er ikke fem personer som sitter på vervene; det er spredt utover, sier Fiske på telefon til Universitas.
– Selv om det er lett å stille til verv, kan vi alltid jobbe med å senke terskelen og få med enda flere. Vi er glade for nye perspektiver!
– Hva tenker du om at de ønsker å innføre enkeltkandidatsystem?
– Det systemet vi har nå er ikke noe jeg kan gjøre noe med, det er noe de må ta med inn i parlamentet. Det har ikke blitt gjort før, så det er spennende, avslutter Fiske.
Les også: [Frp-politiker mener studenter får fritak fra klimadugnaden: – Helt meningsløst, svarer statsråden](cc)