Oslovinter: På vannspeilet i Middelalderparken kan du skøyte med utsikt over Ekeberg og Sørenga.
Oslovinter: På vannspeilet i Middelalderparken kan du skøyte med utsikt over Ekeberg og Sørenga.

Lei av hybelen? Dette er de beste vinter­fe­rie­ak­ti­vi­te­tene

Ski eller skøyter? Byvandring eller tur? Universitas guider deg til de beste (koronafrie) aktivitetene

Vinterferien er rett rundt hjørnet, og med strenge smitteverntiltak kan det være vanskelig å finne på trygge, morsomme aktiviteter. Er du ny student i byen, eller har du ikke mulighet til å reise hjem på grunn av korona? Kanskje er du usikker på hvilke muligheter som finnes her? Her kommer en guide til de beste tingene du kan gjøre den kommende uken.

Langrenn i marka eller kongens bakgård

Å stå på langrenn er en klassisk vinterferieaktivitet, og studenter som vil ta seg en kortreist skitur, kan stå i Slottsparken. I tillegg har bymiljøetaten i Oslo lagt løyper både på Voldsløkka og på Ola Narr i Tøyenparken.

Skulle du ønske en lengre tur eller er bekymret for mildværet, kan du ta turen til Nordmarka. Styreleder i DNT ung Oslo Josephine Kjelsrud tror ikke snøen forsvinner der med det første.

–⁠ Det vil nok holde seg bra ganske lenge i Nordmarka, sier hun.

Kjelsrud forteller at skiglade studenter kan ta banen opp til Sognsvann og gå på ski fra derfra til Ullevålseter. Hun advarer om at den første kilometeren kan være vanskelig, men at føre vil bedre seg jo lenger opp du kommer.

–⁠ Men når du først kommer opp til Ullevålseter, så har du ganske bra løypenett videre innover i Nordmarka. Så der er det muligheter langt frem i tid, vil jeg tro, utdyper hun.

Er det fullt av folk på T-banestasjonen? Snu og prøv igjen på et annet tidspunkt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I kongelige spor: Bymiljøetaten har meldt at løypen i Slottsparken vil mest sannsynlig holde vinterferien ut. Den er laget med kunstsnø og er mer robust i møte med temperaturendring og plussgrader.
I kongelige spor: Bymiljøetaten har meldt at løypen i Slottsparken vil mest sannsynlig holde vinterferien ut. Den er laget med kunstsnø og er mer robust i møte med temperaturendring og plussgrader.

Les også: Rekord­mange unge ber om hjelp – I dag åpner en nattåpen student­te­lefon

Skøyter i ruinpark og idrettsanlegg

Å stå på skøyter er en fin aktivitet om du ikke er født med ski på beina. Skøytebanen på vannspeilet i Middelalderparken er sentrumsnært, og i lunsjpausen med kakao og kvikklunsj kan du nyte synet av ett tusen år gamle kirkeruiner.

I januar åpnet kommunen opp for skøytebaner rundt om i Oslo. Idrettsanlegg som Frogner stadion, Voldsløkka og Bergbanen har skøytebaner på vinterstid. Bare husk på at om det er dårlig vær, så kan disse banene stenges på kort varsel.

Bor du i nærheten av en skole eller idrettslag, er det ikke usannsynlig at de har laget skøytebane på utebane-områdene. Valle Hovin har en kunstisbane der inngang koster 40 kroner og man også kan leie skøyter for samme pris.

Har du ikke vinterutstyr som skøyter og ski liggende på hybelen, er et tips å låne av Bua. Det er gratis for studenter, og de har flere lokaler rundt omkring i Oslo. Du kan sjekke på Buas nettsider hvilke lokaler som har utstyret du trenger.

Fottur

Vil du slippe å leie utstyr eller la det ligge hjemme, kan skogstur være en fin aktivitet. Da trenger du kun varme klær og sko og litt nistemat.

–⁠ Dersom du ønsker en fin fottur, er det perfekt å gå inn til Smedmyrkoia fra Sørkedalen, anbefaler Kjelsrud, der beste reisevei er 41-bussen fra Røa til Skansebakken.

Kjenner du at du har lyst til å utforske en ny bydel, kan du ta T-banelinje 5 til Stovnertårnet. Gangbanen er åpen døgnet rundt, slynger seg blant trærne og har flott utsikt over nærmiljøet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STOVNERTÅRNET: Kort gangavstand fra Stovner senter ligger Norges lengste tårn. 15 meter over bakken og 260 meter lang gir utsikt over en av Oslos drabantbyer.
STOVNERTÅRNET: Kort gangavstand fra Stovner senter ligger Norges lengste tårn. 15 meter over bakken og 260 meter lang gir utsikt over en av Oslos drabantbyer.

Byvandring utenfor allfarvei

Dersom du ikke kjenner skogen kalle, kan du begi deg ut på en av flere fine turmuligheter i sentrum. De fleste har vel vært på Aker brygge, gått på taket til operaen og trasket nedover de fargerike gatene på Grünerløkka. Selv om det alltid er en god idé, er vinterferien en mulighet til å oppdage andre deler av byen som er minst like fine, men mindre besøkte – og mer smittevernvennlige.

I stedet for å gå utover Aker brygge kan du for eksempel svinge til venstre utenfor Rådhuset og ta turen til Akershus festning. Selv om Slottet holdes stengt under koronapandemien, er parken rundt åpen hver dag. Hva med å nyte en varm take-away-kaffe på en benk mens du tar inn utsikten til Oslofjorden?

I gatene bak Akershus festning, altså området mellom Rådhuset, Oslo Domkirke og Operaen, finner du Kvadraturen. I dette området ble Kristiania i sin tid etablert, og her finner du noen av byens eldste bygg.

Kvadraturen har hatt en voldsom utvikling i de senere årene, og i dag er Prinsens gate og Dronningens gate to av byens beste handlegater. Både de staselige byggene i området og historiske Bankplassen gir en følelse av å være lengre sør på kontinentet. Det kan være kjærkomment i disse dager, hvor reising til utlandet er utelukket for de fleste.

Kvadraturen ble grunnlagt etter bybrannen i 1624. Området er Oslos eldste sentrum og rommer i dag mange kontorer og arbeidsplasser, men også koselige kafeer.
Kvadraturen ble grunnlagt etter bybrannen i 1624. Området er Oslos eldste sentrum og rommer i dag mange kontorer og arbeidsplasser, men også koselige kafeer.

Et annet turalternativ er å følge Akerselva opp til Vøyenfallene. Over broen og inn i Sagveien og Maridalsveien finner du fine, gamle fabrikkområder og små gater med brostein og trehus. Området gir både et innblikk i Oslos historie og muligheten til å få en naturopplevelse midt i byen. I tillegg har området flere hyggelige kafeer.

Les også: Jonas Virtanen går av som styreleder i SiO

Kulturopplevelser

Det finnes heldigvis enda noen muligheter for kulturopplevelser i Oslo, til tross for strenge smitteverntiltak.

Over hele byen finner du for eksempel gatekunst som du kan nyte utendørs, uten å risikere smitte. De aller fleste finner du rundt Tøyen og sør på Grünerløkka.

I Middelalderparken og Gamle Oslo finner du ruiner fra middelalderens Oslo. Like i nærheten ligger også skulpturparken på Ekeberg med vakker utsikt over byen.

Drar du litt lengre ut av sentrum, kan du besøke Roseslottet ved Frognerseteren. Det er en utendørs kunstinstallasjon til minne om okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig, laget av Vebjørn og Eimund Sand.

I tillegg er flere av byens gallerier åpne og vel verdt et besøk. Noen av dem som holder åpne per dags dato, er for eksempel Galleri Golsa, Galleri Ramfjord, Kunstverket Galleri og Kunstnernes Hus.

UTSIKT FRA EKEBERG: Mellom trærne skimtes Middelalderparken og byens lys, der Radissons lysdekorasjon av et hjerte stikker frem.
UTSIKT FRA EKEBERG: Mellom trærne skimtes Middelalderparken og byens lys, der Radissons lysdekorasjon av et hjerte stikker frem.

Ferie fri for korona

Smittevern er viktig om du skal på tur i sentrum eller marka. Kjelsrud råder studentene til å dra ut på formiddagen tidlig i uken.

–⁠ Ikke dra ut søndag klokken tolv. Da kan du heller studere, sier Kjelsrud.

Hun minner om at det er viktig å ta hensyn til andre og holde avstand når man skal ta kollektivtrafikk.

–⁠ Hvis du skal ut på tur, så har du kanskje med deg mye utstyr. Du har kanskje med ski, skøyter eller en større sekk. Beregn god tid og ta alt som en tur. Ta med litt ekstra sjokolade som du kan spise på T-bane- eller busstoppet, sier Kjelsrud.

Les også: Jusstu­denter med barn krever bedre tilrette­leg­ging: –⁠ Vi trenger hjelp