«Skammelig»: Utdanningspolitisk talsperson i SV Mona Fagerås synes ikke noe om at regjeringen lar studiestøtten stå på stedet hvil i sitt forslag til statsbudsjett.Arkivfoto: Odin Drønen

Opposisjonens studentbudsjett:

Økt studie­støtte, flere student­bo­liger og psykisk helse-satsing

Da regjeringen i høst presenterte sitt forslag til statsbudsjett, raste opposisjonen og studentpolikerne. I årets alternative statbudsjett frir opposisjonen til studentene.

–⁠ Dette er tre gode studentbudsjett, sier leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) Andreas Trohjell.

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet er blant opposisjonspartiene som nylig har lagt frem sine alternative statsbudsjett for 2021.

Da regjeringen tidlig oktober la frem sitt forslag til statsbudsjett, vakte det stor misnøye blant studentpolitikere og utdanningspolitiske talspersoner fra opposisjonen. Særlig kritikk ble rettet mot regjeringens forslag om kutt i studentboliger. Solberg-regjeringen har tidligere bevilget penger til over 2000 studentboliger, men i år foreslår de å bygge 1650.

Til felles i sine alternative statsbudsjett har Ap, Frp og SV økt antall studentboliger fra regjeringens forslag. Frp øker med 225 flere boliger, dermed ønsker de å bygge 1875 nye studentboliger. Ap og SV ønsker henholdsvis 3000 og 4000 nye studentboliger.

NSOs krav til statsbudsjettet 2021 var blant annet å gi tilskudd til bygging av 3000 nye boliger.

–⁠ At SV foreslår 4000 nye studentboliger, blir vi glade for. Det er også bra at Arbeiderpartiet innfrir våre krav og bygger 3000 boliger, i tillegg skriver de at boligene skal være grønne. Da setter de kanskje en ny standard for boligbygging, sier Trohjell.

NSO-lederen er også begeistret over at Frp foreslår mer studentboligbygging enn regjeringen. Trohjell legger til at det kan være viktig inn i budsjettforhandlingene Frp har med regjeringen.

–⁠ Vi vil bygge flere studentboliger. Snittet var 2200 boliger i året med Frp i regjering, mens ambisjonsnivået etter at vi gikk ut, er redusert til 1650, sier utdanningspolitisk talsperson i Frp Roy Steffensen.

Leder i Norsk studentorganisasjon Anders Trohjell.

Vil øke studiestøtten

Trohjell forteller at han er positivt overrasket over Frps forslag om å øke studiestøtten. De vil på lengre sikt øke støtten til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden (G).

–⁠ Vi vil knytte studiestøtten til G. Den tilsvarer omtrent 1,25 G. Vi ønsker på lengre sikt å øke den til 1,5 G, men et første steg på veien er å knytte den til G, sier Steffensen.

Det skriver også SV at de vil. De ønsker å starte opptrappingen i 2021 og øke studiestøtten til 1,3 G.

SVs utdanningspolitiske talsperson Mona Fagerås sier det er «skammelig» at regjeringen ikke øker studiestøtten i år, spesielt med tanke på koronakrisen.

–⁠ Vi må sørge for at alle kan ta en utdannelse, uavhengig av hvor de bor i landet, og størrelsen på foreldrenes lommebok. Derfor må vi øke studiestøtten, sier Fagerås.

I en e-post til Universitas reagerer forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim på uttalelsen til Fagerås.

–⁠ Det er interessant av SV å gå så høyt på banen her. SV satt altså i regjering i åtte år hvor de klarte å underjustere studiestøtten slik at studentene ble litt fattigere for hvert år som gikk. Det er sikkert gøy å lage alternative budsjetter hvor målet er å overby hverandre, men når det kommer til stykket, handler det om hvem som går fra ord til handling når de sitter med makten, sier Asheim.

Ap foreslår derimot ikke å øke studiestøtten. Torstein Solberg Tvedt, utdanningspolitisk talsperson i Ap, sier til Universitas at de i år har prioritert andre studentpolitiske saker.

–⁠ Det tar tid å rette opp etter åtte år med Høyre. Men vi har ikke glemt det selv om vi ikke får det til i dette budsjettet, sier Ap-politikeren.

Les også: Flere hundre i opprop mot SiOs husleie

Prioriterer psykisk helse

Både Ap og SV har øremerket midler til studenters psykiske helse. Ap har foreslått 20 millioner til en styrking av psykisk helsehjelp til studenter. SV foreslår 16 millioner.

–⁠ Man ser at dette er ekstra viktig under korona. Mange studenter blir sittende hjemme og er ensomme. Denne satsningen vår er egentlig livsnødvendig nå, sier Tvedt Solberg i Ap.

Fagerås sier til Universitas at SV ikke ønsker en «vente-og-se-holdning» til denne problematikken. Partiet ser et stort behov for tiltak for å bedre den psykiske helsen blant studenter.

–⁠ Etter åtte måneder med studier foran skjerm, generelt lite kontakt og avlyste sosiale tilstelninger har jeg stor forståelse for at hverdagen kan bli vanskelig, sier Fagerås og legger til:

–⁠ Da er det viktig at studentene vet at det finnes hjelp, og vet hvem man skal kontakte. Og at det finnes ressurser til å gi studentene den hjelpen de trenger.

Siden mars har kun 1 av 2 single studenter hatt sex

Avgift for utenlandsstudenter

Blant budsjettforslagene NSO er mindre fornøyd med, er Frps forslag om å innføre studieavgift for utenlandske studenter.

–⁠ Utenlandske studenter utenfor EØS og Sveits vil tape, da vi ønsker å åpne for at studiestedene kan kreve inn studieavgift tilsvarende det en norsk student må betale for å studere i studentens hjemland. Det mener vi er et rimelig krav, sier Steffensen.

At utdanning er gratis, er noe av det som gjør norsk utdanning spesielt, mener derimot Trohjell.

–⁠ Høyere utdanning i Norge skal være tilgjengelig for alle. Det skal være et land internasjonale studenter ønsker å ta utdanningen sin i, sier NSO-lederen.