Koronastengte studentpuber:
– De hørte ikke på oss da de stengte oss ned
Studentene ved Oslomet og Høyskolen Kristiania møter stengte dører ved sine studentpuber. Samfunnet Bislet har selv valgt å holde stengt, mens ledelsen på HK har stengt barene deres med tvang.
— Jeg skjønner ikke hvorfor vi er stengt ned. Det føles veldig urettferdig, sier Lone Gundersen, leder for Høyskolen Kristianias (HK) studentpub Hvelvet.
Gundersen har vært barsjef siden januar og rakk tre måneders full drift før de ble stengt ned i mars. Også baren på Campus Fjerdingen, Skjenkestua, er stengt. Det var HK som besluttet å stenge de to studentpubene på campus. Nettavisen Journalen omtalte saken først.
Gundersen forteller Universitas at stengningen er bevisst politikk fra ledelsen ved HK.
— Vi holdt åpent én uke i august, og så fikk vi beskjed om å stenge, sier hun.
– Vi var strengere enn resten av Oslos uteliv. Vi fulgte helsemyndighetenes smittevernråd med bordservering. I tillegg opererte vi alltid med énmeters-avstanden også innad i gruppene som var i baren, og hadde bare forhåndsreservering, sier hun.
Les også: Katastrofekutt for Radio Nova
Anette Johnsrud Larsåsen, hovedpressekontakt ved HK, sier til Universitas at de har besluttet å holde pubene på campus stengt som et føre-var-prinsipp for å trygge studenter og ansatte.
— Det er kjent at smitten øker i studenters aldersgruppe, og Helsedirektoratet anbefaler at sektoren ikke organiserer ikke-undervisningsrelaterte arrangementer for høyskoler og universiteter. Vårt primærfokus er å påse at alle studenter får det læringsutbyttet de trenger, sier Larsåsen.
Barsjef Gundersen mener at frykten for smitte ikke er et godt nok grunnlag for nedstengning, i og med at de følger alle retningslinjene som blir gitt. Hun fortsetter med å si at de ikke ønsker at folk skal bli smittet hos dem, og tar risikoen seriøst, men kritiserer likevel HK sin håndtering av saken.
— Det skal være trygt å være her, og hadde det ikke vært trygt å være her, så hadde vi stengt. Nå er det ikke vi som har tatt valget om en stenging, det har høyskolen tatt for oss uten at vi har fått være med, sier Gundersen.
Nå er det ikke vi som har tatt valget om en stenging, det har høyskolen tatt for oss
Lone Gundersen, barsjef i Hvelvet
– Fikk ikke ha noe å si
Det har gått over seks uker siden forrige samtale ledelsen i Hvelvet hadde med HK om en mulig åpning av baren. Gundersen har både i for- og etterkant av samtalen kontaktet ledelsen ved HK flere ganger om ulike arrangementer, men fått avslag. Hun utelukker ikke at det er en god grunn bak nedstengningen, men etterspør informasjon fra ledelsen.
— Jeg synes også det er en kjip del av saken: Vi fikk ikke ha noe å si. De hørte ikke på oss da de stengte oss ned. Jeg mener at vi hadde gode nok argumenter til å ha åpent og skape samhold. Det hadde vært mye lettere å være stengt om vi selv fikk være med på å ta avgjørelsen, sier barsjefen.
Larsåsen forteller videre at byrådet i Oslo oppfordrer alle til å holde kontakten mellom befolkningen på det minimale, og derfor kommer de til å opprettholde stengte studentpuber i tiden fremover. Hun ønsker ikke å uttale seg om Hvelvets kritikk av HK.
Manglende tilretteleggelse for studenter med funksjonsnedsettelse: – Kan koste liv
Kristoffer Egset, leder i Studentunionen ved HK, synes det er synd at Hvelvet nå er stengt.
— Vi ser en mangel på sosial integrasjon blant studentene på grunn av sosial distansering, og dette kan få katastrofale følger for studentene. Vi står ikke fast på at vi skal åpne opp alt, og at alle skal møtes, men vi ønsker at alle skal få møtes så mye som er mulig. Vi må finne den gylne middelveien, sier han.
Egset mener at koronasituasjonen akkurat nå tillater en åpning av studentbarene. De har lave smittetall ved høyskolen, og det gir rom til å prøve seg på en åpning.
— Jeg vil gi honnør til studentbarene ved HK. I fadderuken ble smittevernet overholdt i større grad enn nødvendig, så ut fra erfaring vet vi at det er forsvarlig å åpne studentpubene.
Terskelen for å bli stengt ned som studentpub er lavere enn andre barer
Marie Knutsen Bruntveit, leder i Studentparlamentet ved Oslomet
Frivillig stengning
Samfunnet Bislet står i en litt annen situasjon enn Hvelvet. De har valgt å holde stengt frivillig. Leder i Samfunnet Bislet Eirin Kornelia G. Østensen mener at risikoen ved en åpning nå er for høy.
— Vi så at smitten var stigende i august, og vi ville ikke sette våre frivillige i en posisjon hvor de kunne blitt smittet. Da valgte vi å stenge. Vi var en av de få studentbarene som åpnet før sommeren, så vi har rutinene klare, men vi vil ikke være et sted hvor folk kan bli smittet.
Helsemydighetenes og byrådets smittevernanbefalinger gir studentpuber muligheten til å holde åpent. Samfunnet har likevel valgt å operere med en strengere linje. Østensen sier at det er mange grunner til at det ikke velger å åpne.
– Hvorfor legger Samfunnet Bislet seg på en strengere linje for smittevern enn det myndighetene anbefaler?
— Vi kunne ha åpnet hvis vi ville, men vi velger å fokusere på de frivilliges sikkerhet og en føre-var-tankegang. Vi vil ikke ta noen sjanser og venter og ser an hvor trygt det er.
– Smitteoppblomstringen har jo vært enorm i Oslo, og spesielt blant unge. Selv om alle både foran og bak baren synes at dette er en veldig lei avgjørelse, så støtter de frivillige den.
Marie Knutsen Bruntveit, leder i Studentparlamentet ved Oslomet, sier til Universitas at Samfunnet Bislet er et viktig samlingspunkt for studenter, men at hun skjønner at de nå vurderer risikoen ved en åpning som for stor. Hun peker på usikkerheten hver uke for å kunne bli stengt ned.
— Terskelen for å bli stengt ned som studentpub er lavere enn andre barer, sier Bruntveit. Hun legger til at studentpuber blir utsatt for et skarpt søkelys, og at det nok gjør at studentpuber vegrer seg for å åpne.
Bruntveit tror mange tenker at studenter er dårligere på å drive puber enn andre, og mener at studentsteder får ufortjent tyn. Hun påpeker videre at de som drifter studentpuber i Oslo, er dyktige og gjør et viktig og godt arbeid med å skape et aktivt studentmiljø.
— Vi ser at dette siste året har gjort skikkelig hærverk på studentenes psykiske helse, og at man trenger disse tradisjonsrike møteplassene for å føle tilhørigheten til studiestedet og byen. Jeg regner med at det kommer til å bli et megaproblem mot jul, sier Bruntveit.
Samfunnet Bislet har styremøte neste uke for å ta en vurdering rundt tiden fremover, der de frivillige også får muligheten til å si hva de mener Samfunnet bør gjøre. De skal se på en mulig åpning i november eller desember, eller om de først åpner i januar 2021.
Miljøsjef ved UiO sier opp: Mener arbeidet går for tregt