ME-SYK: Marte Jørgensen er førsteårsstudent på Einar Granum. Torsdag sluttet heisene å fungere, og på tirsdag hadde hun gått glipp av tre skoledager.
ME-SYK: Marte Jørgensen er førsteårsstudent på Einar Granum. Torsdag sluttet heisene å fungere, og på tirsdag hadde hun gått glipp av tre skoledager.FOTO: Rodrigo Freitas

Defekte heiser i SiO-bolig:

Satt fast i 16. etasje i fem dager

Kunststudent kom inn på drømmeskole etter flere år med sykdom. Nå stopper defekte heiser i SiO-bolig henne fra å delta på undervisningen.

–⁠ Vi bor i 16. etasje. Og nå som heisen ikke funker så kan jeg ikke gå på skolen fordi jeg ikke kan gå ned 16 etasjer. Og dersom jeg kommer meg ned så kommer jeg meg i hvert fall ikke opp. Så jeg bare sitter her, forteller Marte Jørgensen (21) oppgitt.

Hun ble diagnostisert med kronisk utmattelsessyndrom (ME/CFS) i 2016. Jørgensen har ikke kunnet gå på skolen på tre dager på grunn av defekte heiser i bygget. Heisen som nå skaper trøbbel for studentene ble skiftet ut sommeren 2020 etter flere år med vedvarende problemer. Byggets andre heis er satt ut av drift mens utskifting pågår denne høsten. Dermed har studentene ingen fungerende heiser i bygget på 19. etasjer.

16. etasjer til skolen

Universitas møter Jørgensen og kjæresten Issa Zard (22) i deres studenthybel på Grunerløkka. Begge to sitter i sofaen med skolebøker spredt rundt seg. Veggene er dekket med tegninger og malerier. Siden 2016 har Jørgensen vært mye syk og har ikke klart å fullføre videregående skole. Likevel klarte hun å komme inn på drømmeskolen Einar Granum Kunstfagskole ved å søke med fagkompetanse. På seg har Jørgensen et par med lysdempende briller som skal minske hodepinen.

–⁠ Det er ufattelig trist. Jeg har jobbet hardt for å endelig komme meg på skolen og å kunne delta i en klasse. Jeg har drømt om å gå på denne skolen, men nå kan jeg ikke møte opp likevel fordi heisene ikke funker, forteller hun.

Les også: En rolig ettroms til 2815 i måneden, takk!

Satt fast i over en time

Også andre studenter har fått smake på konsekvensene av å benytte seg av heisene i studenthuset. Stian Ødegaard (24), masterstudent i politisk kommunikasjon ved UiO, ble på mandag innestengt i heisen i over en time.

–⁠ Heisen bare stoppet og låste meg inne. Heisknappene fungerte ikke, og alarmsentralen kunne ikke fortelle meg hvor lang tid det ville ta før jeg fikk hjelp, forteller han.

INNESTENGT: UiO-student Stian Ødegaard (24) ble sittende fast i heisen i over en time.
INNESTENGT: UiO-student Stian Ødegaard (24) ble sittende fast i heisen i over en time.FOTO: Rodrigo Freitas

Det har vært trøbbel med heisene i Grünerløkka studenthus siden 2016. Da Universitas skrev om samme sak i september i fjor, ble det opplyst at beboerne i Grünerløkka studenthus ble tilbudt en kompensasjon ved kutt i husleien. Denne kompensasjonen var riktignok kun virksom ved én månedsleie.

Ødegaard synes dette var en kortvarig løsning:

–⁠ Det var godt nok der og da. Men da fortalte også SiO at de skulle fikse begge heisene, legger han til.

Trygghet i SiO

Da Jørgensen og Zard ble tilbudt en leilighet i 16. etasje i Grunerløkka studenthus tok de kontakt med SiO. Jørgensen sendte en mail hvor hun spurte om de kunne få en leilighet i en lavere etasje. Hun la ved en legeerklæring og forklarte at det ikke var forsvarlig for henne å bo i 16. etasje dersom det oppsto en eventuell brann eller evakuering.

–⁠ Hvorfor valgte dere å søke bolig gjennom studentsamskipnaden i stedet for private utleiere?

–⁠ Fordi ingen av oss kommer fra Oslo og da kjentes det litt mer trygt å skulle leie gjennom en studentskipnad. Man tenker jo at man får en viss standard når man leier gjennom SiO, forteller Jørgensen.

Siden hun går på en kunstfaglinje, forgår det meste av undervisningen ved fysisk oppmøte. Dermed har hun gått glipp av tre hele dager med undervisning og flere museumsbesøk.

–⁠ Jeg sitter å googler museene skolen har vært på besøk hos siden jeg har gått glipp av de utfluktene. Det er ikke helt det samme å se på et bilde fra Google som å være på en kunstutstilling, legger hun til.

Les Jussbuss' leieråd: Trøbbel i leie­for­holdet? Her er fem enkle råd til studenter

Man tenker jo at man får en viss standard når man leier gjennom SiO

Marte Jørgensen, student ved Einar Granum

Ren diskriminering

Aurora Kobernus, leder for Funkisstudentene, foreningen for studenter med funksjonsnedsettelse mener dette er ren diskriminering og et brudd på artikkel 24 i FN-konvensjonen sin rett til utdanning for mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD).

–⁠ Det er fint at denne studenten har en kjæreste som kan hjelpe henne å handle inn mat, men man skal ikke måtte belage seg på solidaritet for å kunne studere, sier Kobernus på telefonen.

Hun legger til at de krever at SiO beklager overfor studenten og tilbyr henne umiddelbar hjelp. I tillegg mener hun at SiO må komme med en permanent løsning som ikke hindrer studenter fra å ta utdanningen sin.

19 ETASJER: Det har vært trøbbel med heisen i Grünerløkka studenthus siden 2016.
19 ETASJER: Det har vært trøbbel med heisen i Grünerløkka studenthus siden 2016.FOTO: Isabel Berge

Plaster på såret

Ved spørsmål om prisredusering i månedsleien trekker Jørgensen på skuldrene.

–⁠ Jo, altså det er jo greit, det. Men det hjelper ikke meg så veldig med en tusenlapp. Jeg vil ha en permanent løsning. Hele grunnen til at jeg tenkte det ville gå fint å bo i 16. etasje på tross av funksjonsnedsettelsen min er jo fordi heisen var helt ny, forklarer hun.

Både Jørgensen og Ødegaard mener det har vært dårlig med kommunikasjon fra SiO. I all hovedsak har nyheter angående heisen foregått via en Facebookgruppe for beboerne ved studenthuset.

–⁠ Først kan vi få en mail fra SiO som sier at de har fikset heisene. Så går det 15 minutter også skriver noen på Facebook at den er ødelagt igjen. Slik at det holdt på helt siden torsdag forrige uke, forklarer Jørgensen.

Hun legger til at usikkerheten gjør at hun ikke tør å prøve å gå på skolen før heisen har fungert i hvert fall 12 timer sammenhengende.

–⁠ Hva om jeg tar heisen ned og går på skolen, men så fungerer den ikke når jeg kommer tilbake? Etter en skoledag forrige uke ble jeg sengeliggende resten av kvelden med muskelsmerter og hodepine. Jeg klarte ikke å kle av meg når jeg skulle legge meg engang. Så jeg tør ikke tenke på hva som hadde hendt dersom jeg skulle gått opp 16. etasjer.

Når Universitas snakker med Jørgensen onsdag morgen sier hun at heisene har fungert helt siden tirsdag ettermiddag. Derfor forteller hun at hun skal prøve å gå på skolen.

Hvilket munnbind skal du velge? Munn­bind­test: Engangs, bomull, fancy eller hjemme­laget?

SiO beklager

SiO bekrefter i en e-post til Universitas at den nye heisen i studenthuset har opplevd problemer gjennom helgen og frem til tirsdag 8. september. Boligdirektør i SiO Gunn Kirsti Løkka forklarer at heisen det var problemer med i helgen er nå i full drift igjen etter utbedring.

Hva det gjelder kompensasjon svarer Løkka at det ikke er blitt tatt stilling om det skal gis kompensasjon. Likevel beklager de problemene og forklarer at de vet at det er krevende når heisen står og beboerne må bruke trappene. Derfor legger hun til at SiO nå også har innført ytterlige tiltak for å forhindre fremtidig stans av heisen.

Ved spørsmål om hvilke konkrete tiltak SiO planlegger for å hjelpe Jørgensen som sitter fast i 16. etasje så svarer de følgende:

–⁠ Når det gjelder den kvinnelige studenten i 16. etasje, er det veldig leit å høre at hun ikke har kunnet møte til undervisning fordi heisen har stått. Ut fra det vi kan se har hun søkt og takket ja til en vanlig bolig, og i etterkant meldt inn behov for lavere etasje. Hun har bodd hos oss siden august, og er prioritert til å flytte til en bolig i lavere etasjer. Vi håper å komme til en løsning for henne med bolig i lavere etasje i nær fremtid.