Statsbygg overtar ikke UiO sine eiendommer: – Helt strålende
Tirsdag ble det bestemt at regjeringen skrinlegger forslaget om å overlate universitetenes eiendommer til Statsbygg, til Studentparlamentets store glede.
– Jeg er opptatt av at vi skal ha bygg og arealer som bidrar til god læring for studentene og gode forskningsfasiliteter. Universitetene og høyskolene har jobbet bedre med forvaltning av eiendommene sine de siste årene, og jeg ser ingen grunn til å frata dem det ansvaret, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.
– For å støtte dem i dette arbeidet har de fått 652 millioner kroner ekstra for å til oppgradere og modernisere arealene de siste fem årene.
I 2018 anbefalte Capgemini at staten burde overføre ansvaret for eiendommene til Statsbygg, for å gi en mer effektiv forvaltning. En senere rapport fra Multiconsult viste at insitusjonene arbeider godt med eiendomsforvaltning og at tilstandsgraden har blitt bedre over tid.
Nå har regjeringen behandlet ferdig saken, og de har konkludert med at universitetene, deriblant Universitetet i Oslo (UiO), beholder forvaltningen over sine egne bygninger.
– Hadde ført til dårligere studentmedvirkning
Dette er noe Studentparlamentet ved UiO har jobbet hardt for de siste månedene.
– Dette er helt strålende. Jeg er veldig glad, sier leder i Studentparlamentet Christen Andreas Wroldsen til Universitas.
– Dette er en vanskelig sak, fordi den i utgangspunktet er dørgende kjedelig og vekker kanskje ikke umiddelbart mye engasjement hos studenter. Men dersom Statsbygg hadde overtatt kunne det virkelig skadet universitetet, sier han og utdyper:
– I dag har UiO råderett over egne bygg, og dersom Statsbygg hadde overtatt hadde det blitt en mye lengre byråkratisk prosess. Det hadde ført til mye dårligere studentmedvirkning og lagt større press på arealene og gjort det vanskeligere for studenter å benytte de.
Han vektlegger at en samlet sektor sto sammen og sa tydelig i fra om at regjeringens forslag var dårlig for undervisning og studentaktivitet.
– Dette er en god dag for hele universitetssektoren.
– Massiv motstand og uro som konsekvens
Nina Sandberg, utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, er også svært fornøyd med utfallet i saken.
– Bygg er viktige strategiske ressurser for forskning og høyere utdanning, og Arbeiderpartiet har hele veien stått på mot sentralisering, og for at universitet og høyskoler skal beholde råderetten over egne bygg og infrastruktur, sier Sandberg.
– I dag jubler mange over at regjeringen skroter sin egen høyrepolitikk. Dette er ikke første og neppe siste gang en borgerlig regjering lanserer kontroversiell politikk, uten forutgående dialog, med massiv motstand og uro i universitets- og høyskolesektoren som konsekvens, sier Sandberg.
Nå skal Eilert Sundts hus pusses opp
Tidligere denne uken ble det klart at regjeringen gir 45 millioner kroner til rehabilitering av Eilert Sundts hus.
— Forelesninger kan være både bra og effektivt, men studentene ønsker også mer undervisning der de deltar aktivt. Det krever at vi har auditorier, laboratorier, verksteder og andre undervisningslokaler som gir bedre mulighet for deltakelse. Det skal pengene til oppgradering bidra til, sier Asheim.
Dette er et prosjekt som har blitt utsatt i mange år.
– Dette er gledelig at de har gitt penger til oppussing, så håper jeg regjeringen holder det de lover, sier Wroldsen.