Tiltak: Jon Carlstedt Tønnessen (34) er ikke fornøyd med regjeringens krisepakke.
Tiltak: Jon Carlstedt Tønnessen (34) er ikke fornøyd med regjeringens krisepakke.

Jon (34) er student, frilanser og far: –⁠ Det har gått to uker uten inntekt. Jeg er fortvilet nå

Med stengte barnehager og skoler må studentforeldre være hjemme med barn. Å kombinere egne studier med barnepass går utover både studiene og økonomien.

–⁠ En gutt på 20 måneder er strengt tatt en 150-prosent-stilling, sier historiestudent Jon Carlstedt Tønnessen (34).

Han tar en mastergrad på Universitetet i Oslo (UiO) og er nå hjemme med barn. Sammen med kjæresten, som også er fulltidsstudent, har de sønnen Trygve på 20 måneder. Han har ikke vært i barnehagen på snart to uker.

–⁠ I dag våknet han klokken seks. Så er det fire måltider om dagen. Vi går turer, og vi leker. Hadde han vært syv år, kunne jeg aktivisert han med noe, men en gutt på 20 måneder er en fulltidsjobb. Det er veldig hyggelig og gøy, og jeg setter pris på tid med sønnen min, sier Tønnessen.

Videre forteller han at det er kjipt at han mister muligheten til å studere.

–⁠ Vi har noe digital undervisning og webinarer, men det er vanskelig å delta i en samtale med en sønn på 20 måneder i bakgrunnen. Så skal jeg skrive en oppgave som har frist snart, og den må jeg lese til og skrive. Jeg prøver å jobbe på kveldstid, men man er ganske sliten etter en full dag med barnepass.

Les også: Studentfrivilligheten rammes hardt av koronaviruset: –⁠ Det kan bli tomt for mange nå

Prøver å være kreativ

Magdalena Nilsen (33) er mor til Max (7), Alva (4) og Leon (1). Hun studerer medier og kommunikasjon fulltid på Oslomet og skal snart levere bacheloroppgave.

–⁠ Jeg forsøker å strukturere dagen for barna. Men jeg får ikke så mye tid til studiene som jeg har tenkt, sier Nilsen.

Trebarnsmor: Magdalena Nilsen (33) forsøker å studere mellom slagene.
Trebarnsmor: Magdalena Nilsen (33) forsøker å studere mellom slagene.

Hennes mann har en kritisk samfunnsfunksjon som brannmann, men heldigvis kan han være en del hjemme.

–⁠ Man må bare tilpasse seg situasjonen. Sånn er det å være foreldre, sier Nilsen.

Hun forsøker å jobbe med bacheloren så ofte hun kan.

–⁠ Når det er så hektisk som nå, så må jeg bare sette meg ned og lese hvis jeg får en time her og der. Barna har en fast halvtime på nettbrett hver morgen, midt på dagen og på kvelden, så da rekker jeg å lese litt, sier Nilsen og utdyper:

–⁠ Jeg prøver å være kreativ. Jeg har blant annet lastet ned flere av pensumbøkene mine på lydbok. Så jeg hører på når jeg legger han minste, for det kan ta litt tid.

Hun sier det er vanskelig å fokusere på studiene når barna er hjemme.

Struktur: Magdalena Nilsen lager dagsplaner for å få tid til alt.
Struktur: Magdalena Nilsen lager dagsplaner for å få tid til alt.

–⁠ Jeg kunne jo bare latt barna sitte på nettbrettet hele dagen, men jeg vil ikke det. Jeg tenker at man må prioritere, fordi det er ofte barna havner i andre rekke på grunn av studier. Jeg får heller legge opp til et mer hektisk løp etter påske når ting forhåpentligvis er tilbake til normalen.

Lite tilrettelegging

De nybakte foreldrene Celine Brodahl (23) og Vetle Bolme (24) er begge fulltidsstudenter, på henholdsvis master i samfunnsøkonomi på Handelshøyskolen BI og bachelor i musikkvitenskap på UiO. Deres sønn Walter er snart ett år og tar mye av oppmerksomheten hjemme.

–⁠ Det er jo vanskelig med hjemmekontor når man har en som trenger mye oppmerksomhet, og som får det, sier Bolme.

Han sitter for tiden med bacheloroppgaven, men har foreløpig ikke fått utsatt frist.

–⁠ Jeg har lastet ned flere av pensumbøkene mine på lydbok. Så jeg hører på når jeg legger han minste

Magdalena Nilsen, student og mor

–⁠ I den situasjonen vi er i nå, går skrivingen veldig sakte. Jeg har spurt om utsatt frist, men har bare fått utsatt småfrister og ikke selve bacheloroppgaven. Veilederen min kunne ikke hjelpe, så jeg ble bedt om å snakke med administrasjonen. Foreløpig har jeg ikke hørt noe, sier Bolme.

Til Universitas sier Peter Edwards, avdelingsleder og førsteamanuensis ved Institutt på musikkvitenskap på UiO, at de har stor forståelse for at dette er en krevende situasjon for studenter med små barn. Dersom utsettelser er nødvendig, kan studenter søke om dette. De planlegger også å ringe alle programstudentene for å kartlegge eventuelle utfordringer de har med å gjennomføre semesteret.

Brodahl tar to fag og skriver masteroppgave. Hun har både nettundervisning, gruppeoppgaver og individuelt arbeid.

–⁠ Videosamtale på dagtid blir vanskelig å få med seg i sin helhet. Noe legges ut i ettertid, men jeg er på ettertid hele tiden. Jeg har også mye gruppeoppgaver, og jeg har snakket med administrasjonen flere ganger om at dette er dumt. Men jeg får ingen tilrettelegging. De har sikkert mye å gjøre, sier Brodahl.

Hun er bekymret for om hun klarer å fullføre alle fagene.

Nybakte foreldre: Celine Brodahl (23) og Vetle Bolme (24) vet ikke hvor lenge sparingen eller krisen varer.
Nybakte foreldre: Celine Brodahl (23) og Vetle Bolme (24) vet ikke hvor lenge sparingen eller krisen varer.

Administrasjonssjef Kari-Mette Sætersdal ved Institutt for Samfunnsøkonomi på BI skriver i en e-post at alle som har barn, er i en utrolig vanskelig situasjon, og at det gjelder ikke bare for studentene på BI, men for hele samfunnet.

–⁠ Vi vil være fleksible med småbarnsforeldre som må trekke seg fordi de ikke får jobbet med fag samtidig som de skal ta vare på småbarn. Disse må da eventuelt følge kurset neste studieår, skriver Sætersdal.

–⁠ Alle eksamener har blitt til hjemmeeksamen, og med en unge kan det bli veldig spennende, sier Brodahl og legger til:

–⁠ Dersom jeg må utsette noen emner, har dette også økonomiske konsekvenser fordi det er veldig dyrt å ta opp fag på BI.

Fikk du med deg denne? Nå får norske studenter i utlandet gratis online psyko­log­timer

Forventer gode løsninger

Ifølge Universitets- og høyskoleloven skal utdanningsinstitusjonene, så langt det lar seg gjøre, tilrettelegge studiesituasjonen til studenter med særskilt behov. Dette omfatter også studenter med barn. Marte Øien, leder i Norsk studentorganisasjon, forteller at hun har tillit til utdanningsinstitusjonene:

–⁠ Vi har både forventninger og stor tiltro til at utdanningsinstitusjonene legger til rette for de studentene som har spesielle behov nå, sier Øien.

Alle eksamener har blitt til hjemmeeksamen, og med en unge kan det bli veldig spennende

Celine Brodahl, student og mor

Likevel opplever noen studenter at dette ikke er tilfellet.

–⁠ Vi har stor forståelse for at det er utfordrende. Mitt beste råd er å gå i dialog med utdanningsinstitusjonen for å finne løsninger. Det er mange måter man kan tilrettelegge på, enten ved utsettelse av frister eller ved at studenter kan følge digital undervisning når det passer best for den enkelte, sier Øien.

–⁠ Vi opplever at institusjonene virkelig vil gjøre det de kan for at studentene skal kunne fullføre semesteret på en god måte.

Les også: Studentpolitikere ber SiO sette ned husleien: –⁠ Ikke aktuelt, sier styreleder

Økonomiske konsekvenser

For mange studenter med barn er det ikke bare studiemulighetene som faller bort, men også inntekt. Tønnesen er frilanser i filmbransjen og jobber blant annet med undervisning til barn og unge. Nå er alle oppdrag avlyst, og dette har store konsekvenser for inntekten til den lille familien.

– Å holde seg hjemme med barn fungerer så lenge man har en inntekt. Men å skulle gjøre det framover når husleien forfaller og sånt, ja …, sier Tønnesen.

Det samme gjelder Bolme og Brodahl:

–⁠ Jeg jobbet som tilkallingsvikar i en musikkforretning og har fått beskjed om at mange vil bli permittert. Som tilkallingsvikar får jeg ingen permitteringslønn, forteller Bolme.

Etterlyser tilrettelegging: Celine Brodahl og Vetle Bolme kombinerer hjemmestudier med barn.
Etterlyser tilrettelegging: Celine Brodahl og Vetle Bolme kombinerer hjemmestudier med barn.

Også Brodahl har nylig mistet jobben, og dermed forsvinner inntekten for begge to samtidig.

–⁠ Vi er heldige som har sparepenger, men ikke alle er like heldige. Vi vet jo heller ikke hvor lenge sparepengene eller situasjonen varer. Hvis det varer i 18 måneder, har vi et problem, sier Brodahl.

Bolme er også bekymret for hva han skal gjøre etter han er ferdig med bacheloren, særlig fordi han skal tre inn i musikk- og kulturbransjen:

–⁠ Planen var egentlig å få jobb etter bacheloren, men nå ser det dystert ut.

–⁠ Faller mellom alle stoler

Regjeringen har kommet med en krisepakke for studenter som har mistet inntekt. Ordningen går gjennom Lånekassen, men den gir kun mulighet til å ta opp mer lån.

–⁠ Det er hårreisende. Vanlige arbeidstakere tilbys ikke dagpenger som lån. Hvorfor skal ikke studenter fanges opp av sikkerhetsnettet som andre arbeidstakere? spør Tønnessen.

På sikt kan dette bli veldig vanskelig. Det har gått to uker uten inntekt, og vi har ikke noe sparepenger igjen. Jeg er fortvilet nå

Jon Carlstedt Tønnessen, student og far

Han har forsøkt å ringe Lånekassen for å finne en løsning, siden han for tiden ikke får studert.

–⁠ Jeg spurte om det var en løsning der, hvor man kunne sette lån og stipend på vent for å få omsorgspenger. Sånn fungerte det ikke hos dem, sier Tønnessen og fortsetter:

–⁠ Svaret jeg har fått foreløpig, er at jeg kan fortsette å få lån og stipend, men da må jeg ha studieprogresjon. Hadde Lånekassen hatt en ordning, omsorgslønn, så hadde det ikke gjort så mye. Da hadde man satt studiene på pause og kunnet fortsette når det er over. Akkurat nå føles det som om jeg tar opp et statlig lån for å passe sønnen min, og det er frustrerende, sier Tønnessen. Han legger til:

–⁠ Man gir en sikkerhet til A4-personen, men studenter og frilansere, og spesielt jeg som er begge deler, faller mellom alle stoler.

Han er bekymret for situasjonen og usikker på hva han skal gjøre.

–⁠ Skal man si opp barnehageplassen og søke kontantstøtte, eller hva skal man gjøre?

Fulltidsjobb: Jon Carlstedt Tønnessen er glad for å få tilbringe mer tid med sønnen sin Trygve.
Fulltidsjobb: Jon Carlstedt Tønnessen er glad for å få tilbringe mer tid med sønnen sin Trygve.

Lånekassen skriver i en e-post til Universitas at det oppstår mange problemstillinger knyttet til koronautbruddet, og at dette har konsekvenser som det ikke ennå er bestemt hvordan man skal håndtere.

Akkurat nå svarer de på henvendelser ut i fra gjeldende regelverk, men de er i dialog med Kunnskapsdepartementet for å identifisere behov og samarbeide om problemstillinger på ulike områder. Studenter med barn er et eksempel på en slik problemstilling.

–⁠ På sikt kan dette bli veldig vanskelig. Det har gått to uker uten inntekt, og vi har ikke noe sparepenger igjen. Jeg er fortvilet nå, sier Tønnessen.

Han er bekymret for at folk skal miste oppslutning om de inngripende tiltakene dersom de ikke får noen inntekt.

–⁠ En forutsetning for at folk blir med på dugnaden, må være at man får noe til å betale regningene. Når det virker som det ikke er ryggdekning noe sted, er det ganske alvorlig for tilliten til systemet. På sikt vil kanskje oppslutningen om tiltakene forvitre.

Les mer om studentenes økonomiske situasjon som følge av koronaviruset: Studenter raser over regjeringens krisepakke: –⁠ Hårreisende