URETTFERDIG: Torstein Tvedt Solberg, utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, er ikke fornøyd med regjeringens forslag.Arkivfoto: Odin Drønen

Politikere raser mot krisepakke: –⁠ Som å gi arbeids­le­dige et kreditt­kort

Misnøyen er stor etter at Kunnskapsdepartementet la frem sin økonomiske krisepakke, som innebærer mer gjeld for studenter.

Torsdag la regjeringen frem den endelige krisepakken for studenter. Pakken går ut på at stipend og lån for resten av vårsemesteret blir utbetalt etter påske. Det åpnes også opp for ekstra lån for studenter som har mistet deltidsjobben som følge av koronaviruset.

Studentpolitikerne har allerede vist sterk misnøye med krisehjelpen, og flere partier raser nå mot krisepakken.

Les bakgrunn for saken her

Arbeiderpartiet: –⁠ Skuffet

Arbeiderpartiet er blant partiene som ikke er fornøyd. Fra deres side var krisepakken tenkt som stipend, ikke lån.

–⁠ Jeg er enig med studentene som synes dette er urettferdig. Jeg er litt skuffet over at det eneste regjeringen hadde å tilby studentene, er mer lån og gjeld, det var ikke det vi i Arbeiderpartiet ville. Det er snakk om å kompensere for tapt inntekt, da er ikke mer lån løsningen, sier Torstein Tvedt Solberg, utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, til Universitas.

–⁠ Dette var litt som å gi arbeidsledige et kredittkort.

AUF mener at studenter i utgangspunktet er arbeidstakere, som burde hatt rett til dagpenger slik som andre arbeidstakere.

–⁠ Regjeringen sin løsning er ikke en inntektssikring, slik Stortinget ba om. At studenter uten inntekt blir tilbudt å låne penger, blir som å tisse i buksa for å holde seg varm, sier Ina Libak, leder i AUF.

Rødt: –⁠ Svikter studentene

Leder i Rødt Bjørnar Moxnes skriver i en e-post til Universitas at regjeringen svikter studentene.

–⁠ Rødt foreslo at studenter med nok opptjening skulle ha rett på dagpenger, men fikk ingen støtte for det. Nå må studenter, tilkallingsvikarer, midlertidig ansatte og andre uten fast jobb og inntekt få en bedre inntektssikring, skriver Moxnes.

–⁠ At støtten kommer gjennom Lånekassa, kan være en grei måte å avlaste Nav på, men at det gis som lån, og ikke stipend, er for dårlig.

Økonomisk ansvarlig i Rødt Studentlag August Tekrø er langt fra fornøyd med regjeringens krisepakke og mener studenter blir nedprioritert.

–⁠ Det er veldig urettferdig. Når Norwegian og andre store selskaper får penger nesten kastet etter seg, så skal studenter gjøres til større gjeldsslaver. Det er jo ikke en krisepakke å påføre studenter mer gjeld, sier Tekrø.

–⁠ Det er åpenbart at regjeringen legger opp til at lavtlønnede studenter skal ta regningen for denne nasjonale dugnaden. Det er provoserende når regjeringen vil bruke rundt 280 milliarder på næringslivet. Det er veldig tydelig hvem de velger å prioritere. Vi er ikke skuffet, vi er forbannet.

Les også: Koronaviruset og permitteringer i arbeidslivet har ført til at mange studenter mister viktig inntekt: –⁠ Mange sliter nok nå

KrF: –⁠ Lånet vil hjelpe mange

Hans Fredrik Grøvan, KrFs utdanningspolitiske talsperson, synes det er bra at det kommer hjelp slik at ingen studenter faller ut av studiene, og argumenterer for at lånet vil være til hjelp.

–⁠ Et rente- og avdragsfritt lån fra Lånekassen er mye rimeligere for studenter enn å for eksempel ta opp et forbrukslån for å dekke pressende utgifter. Dette lånet vil hjelpe mange studenter ut av en vanskelig økonomisk situasjon, sier han.

ER TIL HJELP: Hans Fredrik Grøvan, KrFs utdanningspolitiske talsperson, argumenterer for forslaget.Arkivfoto: Odin Drønen

–⁠ Hvorfor må studentene ta opp lån når andre får dagpenger?

–⁠ Studentene trenger pengene akkurat nå. Lånekassen er da det raskeste alternativet for å kunne sende rask hjelp. Konsekvensene av et ekstra lån nå er små, og vil komme først når den økonomiske situasjonen er en helt annen.

MDG: –⁠ Uakseptabel forskjellsbehandling

Stortingsrepresentant og nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne (MDG) Une Bastholm skriver i en e-post at regjeringens forslag om ekstralån til studenter er en uakseptabel forskjellsbehandling av en gruppe arbeidstakere.

–⁠ Vi mener studenter som har blitt permittert fra deltidsjobb, må få kompensert lønnen fullt ut fra Lånekassen i minst 20 dager, sier hun.

Bastholm skriver videre at mange studenter jobber ved siden av studiene, og mange av disse har også barn å forsørge.

–⁠ Nå skyver regjeringen bare regningen tilbake til studentene. Mer lån er jo fortsatt nettopp bare mer lån, sier hun.

–⁠ Flere studenter sier nå de kanskje må flytte eller dra hjem fordi de ikke har mulighet til å betale husleie. Regjeringen svikter studentene totalt når de ikke får kompensasjon på lik linje med de andre gruppene vi nå jobber for at ikke skal måtte gå fra hus og hjem. Dette er helt uholdbart.

Les også: Slik påvirkes praksisperiodene av koronaviruset