Vil hjelpe: Marit Langli 26 år, medisinstudent i Krakow, sitter foreløpig i karantene, men håper å få bidra i norsk helsevesen om en ukes tid.Foto: Privat

Utreiseforbud hindrer medisinstudenter i utlandet i å komme hjem:

–⁠ De vil bidra

Studenter som tar medisinstudiet i utlandet ønsker å dra hjem til Norge for å bidra i helsevesenet, men utreiseforbudet skaper utfordringer.

Helsedirektoratets utreiseforbud ble vedtatt 12. mars, og hindrer studenter å returnere til studiestedet sitt før etter april 2020. Det medfører usikkerhet rundt hvorvidt de får avlagt eksamen og fullført studieløpet.

–⁠ Jeg synes det er dumt dersom utreiseforbudet skal stå i veien for utenlandsstudenter som vil bidra, når vi ikke har noen garantier på at det ikke påvirker videre studieløp, sier Marit Langli (26 år), medisinstudent på femte året ved Jagiellonian University i Krakow i Polen.

Hun har, i likhet med flere medstudenter, valgt å dra hjem til Norge for å hjelpe til i helsevesenet, men må først tilbringe to uker i karantene.

–⁠ Alle mine medelever som har returnert sitter i karantene. Mange av dem har allerede meldt seg til jobb, men jeg vet at utreiseforbudet er en avgjørende faktor for mange, sier Langli.

Fikk du med deg denne?: Møt medisinstudentene i koronaberedskap

–⁠ Lyst til å bidra

President i Association of Norwegian Students Abroad (Ansa), Hanna Flood, håper man kan finne praktiske løsninger på hindringene studentene møter.

–⁠ Det er et par praktiske hindringer som kan sette en stopper for at medisinstudenter i utlandet kan reise hjem og hjelpe til i Norge. Vi håper helsemyndighetene vil møte oss i dialog, sier hun.

–⁠ Utenlandsstudenter har på lik linje med studenter i Norge lyst til å bidra med sin kompetanse, og jeg håper da at vi kan finne praktiske løsninger på hindringene de møter. De vil ta del i denne nasjonal dugnaden.

Utfordringer: President i Ansa, Hanna Flood, peker på praktiske hindringer som kan sette en stopper for at medisinstudenter i utlandet kan reise hjem og hjelpe til i Norge.Foto: Rodrigo Freitas

Det er ikke bare utreiseforbudet som skaper problemer. Medisinstudenter i utlandet får lisens senere enn medisinstudentene i Norge.

–⁠ Man burde se på om studentene har de praktiske kvalifikasjonene som trengs, og om de som studerer utenlands kan få lisens etter fire og halvt år, slik som i Norge, istedenfor etter fem år, sier Flood.

Avhengig av at forbudet ikke forlenges

Langli har meldt seg til arbeid på sykehus i Norge til tross for utreiseforbudet.

–⁠ Vi kommer hjem fordi vi kan bidra, men en del kvier seg for konsekvensene det vil få for graden deres. Dette gjelder spesielt de på femte året som kan jobbe med midlertidig lisens til sommeren, samt de på sjette året som skal ut i turnus. De er avhengig av at forbudet ikke forlenges, sier Langli.

På spørsmål om utreiseforbudet kan forlenges utover april 2020, svarer Helsedirektoratet følgende til Universitas:

–⁠ Vi kan ikke si noe om dette på det nåværende tidspunktet, det gjøres en løpende vurdering.

Videre lesning: Advokatfirma ansetter permitterte studenter