Skjerpings: Gard Løken Frøvoll, leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus, ber studenter droppe festen og følge myndighetenes råd.Arkivfoto: Henrik Follesø Egeland

Får meldinger om «korona­fester» i student­byer: –⁠ Skjerp dere

Studentsamskipnaden SiO har iverksatt ekstra vakthold for å sørge for at det ikke holdes fester i studentboligene.

–⁠ Skjerp dere. Ta innover dere alvorlighetsgraden her. Vær en medborger. Det er et stort felles ansvar, og studentene er på ingen måte fritatt dette, sier Gard Løken Frøvoll, leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus, til Universitas.

Onsdag publiserte Velferdstinget i Oslo og Akershus kampanjen #Max5, som først ble startet av Velferdstinget Vest, på sin Facebookside. Kampanjen oppfordrer studenter til å finne en gjeng på maksimalt fem personer å være med i denne perioden. «Fester i studentboliger og i kollektiv kan ha konsekvenser for andre enn deg selv,» skriver de.

Det skjer etter at de har fått meldinger om at det foregår «koronafester» i studentboliger.

Iverksatt ekstra vakthold

Boligdirektør i Studentsamskinaden SiO, Gunn Kirsti Løkka, sier til Universitas at de opplever at de fleste som bor i deres studentboliger tar smitteforebyggingen på stort alvor og er flinke til å tenke på de rundt seg.

–⁠ Samtidig har vi fått melding fra beboere om at det har vært enkelte tilfeller av fester og sammenkomster på studentbyene våre, og vi har sendt ut oppfordringer til studentene om å holde fysisk avstand. Dette er en dugnad alle må være med på.

–⁠ Hvilken oppfordring har dere til studenter som holder slike fester?

–⁠ Vi oppfordrer alle studenter til å holde fysisk avstand i denne perioden, i tråd med rådene fra Folkehelseinstituttet. Dette betyr at vi ikke ønsker at det inviteres til sammenkomster eller fester i studentboligene nå. Vi har iverksatt tiltak som ekstra vakthold for å sørge for at dette overholdes. Det er viktig å være gode naboer, følge smitteforebyggende råd og hjelpe hverandre i ukene som kommer, forteller hun.

–⁠ Ta godt vare på dere selv og gi hverandre oppmuntringer og omtanke digitalt!

Les også: Regjeringen endrer reglene for praksis i høyere utdanning

Satt på spissen

Frøvoll sier det er en viktig og god kampanje, som de ønsker at de fleste studenter skal få med seg.

–⁠ Med store forsamlinger, spesielt fester, kan smittefaren være svært stor - og det kan forekomme dødsfall hvis smitten øker mye, sier han.

Teksten «A little party could kill somebody» pryder kampanjen til Velferdstinget.

Festbrems: Kampanjen #Max5 fra Velferdstinget Vest.

–⁠ Den er satt på spissen, men den er likevel ikke overdreven, fordi smitten sprer seg og vi har sett dødsfall i Norge. Vi ønsker at studentene skal bidra til å hindre smitten, sier han og legger til:

–⁠ Vi anklager ingen for å være drapspersoner, men alle har et ansvar for å begrense smitten.

Han peker på at grunnen til at noen studenter kanskje ikke følger myndighetenes råd om å kun henge med en liten gjeng i tiden fremover, er at friske personer som regel får milde symptomer.

–⁠ Mange studenter har god fysisk helse, så kanskje de ikke tar viruset like seriøst. I tillegg er det behov for sosial kontakt, men vi oppfordrer til andre måter å være sosial på gjennom digitale løsninger, sier han.

–⁠ Studentene må ta vare på hverandre. Det kommer en tid etter koronakrisen også, da må studentene ha framstått som et godt eksempel.

Fikk du med deg denne? Disse kjemper om å bli Norges mektigste studenter