Tar saken til Stortinget: Rødt skal fremme forslag om at permitterte studenter skal ha umiddelbart krav på dagpenger, under behandlingen av den andre delen av krisepakka i Stortinget på torsdag. Illustrasjonsfoto.Arkivfoto: Helle Gannestad

Rødt-forslag: Studenter skal ha rett på dagpenger

Etter dagens regelverk har ikke studenter rett på dagpenger, og risikerer å miste all inntekt under den pågående krisen. Nå vil Rødt tale studentenes sak på Stortinget.

Under behandlingen av den andre delen av krisepakka i Stortinget på torsdag skal Rødt fremme forslag om at permitterte studenter skal ha umiddelbart krav på dagpenger, får Universitas bekreftet tirsdag ettermiddag.

–⁠ Studenter står i like stor fare for å bli permittert, syk eller satt i karantene som andre grupper. Da skal det bare mangle at de får samme trygghet som andre i samfunnet under denne krisen. Derfor tar vi dette videre til Stortinget for å få på plass en løsninger for studentene så fort som mulig, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Slik lyder forslaget: «Stortinget ber regjeringen gi studenter rett på dagpenger, på lik linje med alle andre. Dette er en midlertidig ordning inntil videre. Endringen trer i kraft umiddelbart og utbetalingene skjer så raskt Nav får på plass en teknisk løsning.»

En selvfølge: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det bare skal mangle at studenter får den samme tryggheten som andre i samfunnet under koronakrisen. Pressefoto: André LøyningArkivfoto: Helle Gannestad

Risikerer å miste all inntekt

August Tekrø er økonomiansvarlig i Rødt studentlag, og han vektlegger at studielånet i seg selv ikke er nok å overleve på. Ettersom studenter etter dagens regelverk ikke har rett på dagpenger, risikerer de å miste all inntekt under den pågående krisen.

–⁠ Dette er en kjent realitet blant studenter. Vi jobber ofte som ekstravakter eller ansatte med lav stillingsprosent, mange av oss jobber i barer og serveringssteder ved siden av studiene for å få mattestykke til å gå opp, sier han til Universitas.

–⁠ Det er for lett for arbeidsgiver å permittere studenter uten å måtte stå til ansvar for dem slik reglene er per dags dato. Og når man i tillegg står i en krisesituasjon som den vi er i nå uten rett på dagpenger kommer det til å bli enda vanskeligere for oss som studenter. Det er ikke slik at behovet for mat og faste utgifter stopper opp bare fordi resten av samfunnet er i unntakstilstand.

Les bakgrunn for saken: Permitterte studenter har ikke krav på dagpenger

Krisetid krever kriseløsninger

AUF har også sendt et forslag til Arbeiderpartiet der de ber om å midlertidig åpne for at studenter som har vært i arbeid og tjent 0,75 G skal kunne motta dagpenger.

–⁠ Nå er vi i en krisesituasjon som også rammer mange studenter hardt. Det blir vanskelig for mange å få økonomien til å gå opp når de opplever å bli permittert fra jobb, sier Astrid Hoem, nestleder i AUF.

Bransjene hvor mange studenter jobber, er nå stengt. AUF mener at studenter med deltidsarbeid må sikres inntekt ved ledighet eller permittering, på lik linje med den midlertidige ordningen for lærlinger.

–⁠ På sikt er det viktig å få økt stipendet i tilstrekkelig grad sånn at man reelt sett skal kunne være fulltidsstudent. Men når en krise inntreffer og vi ikke har et fullgodt stipend i dag, så må også studenter få kunne sikret inntekten sin.

Studenter er bekymret over egen økonomi som følge av koronaviruset: –⁠ Mange som har blitt permitterte sliter nok nå