Snart jurist: Maren Aasan tar hele 20 studiepoeng ved siden av fulltidsjobben som politisk rådgiver for Linda Hofstad Helleland.
Snart jurist: Maren Aasan tar hele 20 studiepoeng ved siden av fulltidsjobben som politisk rådgiver for Linda Hofstad Helleland.

Disse studentene har kapret regje­rings­kvar­talet

Universitas har møtt studentene som skygger statsrådene og trekker i trådene hos våre øverste politiske ledere.

De er egentlig midt i sin beste studietid. Men akkurat nå har de først og fremst én viktig oppgave: de skal kjenne våre øverste politiske ledere så godt som ingen andre og være deres høyre hånd til enhver tid. Å være politisk rådgiver for en statsråd betyr å se Kjell-Ingolf Ropstad tasse rundt i sokkelesten i departementet, svare på Linda Hofstad Hellelands tekstmeldinger og krangle litt med Trine Skei Grande om fotball.

Men når statsrådene drar hjem, er det de som sitter igjen og holder toget på skinnene. Hvordan kom de seg dit? Var det flaks? Kontakter? Eller bare hardt arbeid? Universitas fikk besøke studentene på sin nye arbeidsplass i Akersgata.

Trønder + trønder = sant

–⁠ Beklager, her går det i ett om dagen.

Lars Brandsås (21) unnskylder rotet og rydder pulten sin raskt.

Kontoret til den ferske politiske rådgiveren er slik man forestiller seg et departementskontor: enkelt og sterilt. Samtidig er det noe som bryter med det ellers livløse rommet. Spisebordet til Brandsås er dekket av aviser. Mellom en åpnet tyggisboks og et kart forsøker en rosa orkidé å veie opp for rotet den omringes av.

Brandsås representerer et friskt, ungdommelig tilskudd til departementet. Den stramme, grå dressen, det blomstrede slipset og de stripete sokkene står i kontrast til det ellers nøytrale kontoret.

Spent: Lars Brandsås forteller at han er spent på å se hvordan stemningen blir på huset når Vålerenga og Rosenborg møtes. Mens han holder med hjembyens lag Rosenborg, holder statsråden med Vålerenga. (LARS)
Spent: Lars Brandsås forteller at han er spent på å se hvordan stemningen blir på huset når Vålerenga og Rosenborg møtes. Mens han holder med hjembyens lag Rosenborg, holder statsråden med Vålerenga. (LARS)

Det er umulig å ikke få øye på Rosenborg-skjerfet som henger over inngangsdøren.

–⁠ Både statssekretæren og Trine har skjerf fra sine fotballag hengende over dørene, så da tenkte jeg det var på sin plass at jeg gjorde det samme.

Lyn fra klar himmel

I januar måtte statsminister Erna Solberg nok en gang legge regjeringskabalen på nytt. Venstres partileder Trine Skei Grande gikk fra å være statsråd i Kulturdepartementet til Kunnskapsdepartementet.

Da passet det bra at Brandsås allerede hadde satt Europastudiene på vent og drasset med seg flyttelasset ned til hovedstaden.

–⁠ Valgkomiteen ønsket at jeg skulle avlaste partiet i debatter her i Oslo. Uken før jeg fikk jobben bodde jeg hos et vennepar og sov på sovesofaen deres, mens jeg var på utkikk etter deltidsjobb og et sted å bo, forteller Brandsås.

Den erfarne Unge Venstre-politikeren visste ingenting om at det hadde åpnet seg en stilling som politisk rådgiver for hans egen partileder. At han skulle få tilbudet om jobben, var desto mer uventet.

–⁠ Da det ringte fra skjult nummer, trodde jeg først det var en tulletelefon. Det måtte faktisk fire ubesvarte anrop til før jeg tok telefonen den femte gangen. I andre enden hørte jeg Trine, som spurte om jeg ønsket å bli rådgiveren hennes, forteller han med stor innlevelse og glødende øyne.

Etter å ha takket ja, hadde Grande en klar beskjed til Brandsås: «Aldri la meg ringe deg tre ganger uten å få svar igjen». Den unge politikeren var både forfjamset og sjokkert.

–⁠ Jeg hadde ikke forestilt meg en slik mulighet i en alder av 21 år.

–⁠ Vi som politiske rådgivere er usynlige hjelpere. Jeg må liksom fungere for at hun skal fungere

Lars Brandsås (21), student og politisk rådgiver

Veien til Trine

Brandsås’ politiske engasjement blomstret opp for alvor i 2015. Det var imidlertid spesielt én erfaring som hjalp han å kapre rådgiverjobben.

–⁠ Vi var to nestledere som fikk et praktikantopphold i Kulturdepartementet i fjor. Trine har selv sagt at det var utslagsgivende for jobben. Men det er nok vervet som nestleder i Unge Venstre som har veid tyngst.

Foreløpig er Europastudiene til Brandsås lagt på hylla. Arbeidsdager fra syv til åtte er lite forenlig med en travel studiehverdag.

– Å være der personlig for statsråden er en stor del av jobben. Dersom det ikke er i kalenderen, så eksisterer det ikke, sier han smilende og legger til:

–⁠ Poenget er at jeg skal kjenne Trine så godt at jeg kan ta avgjørelser på vegne av henne.

–⁠ Synes du noen ganger det er skummelt?

–⁠ I starten var det ganske skummelt, men samtidig har vi samme idéer om prosjektet til Venstre og for Kunnskapsdepartementet, forklarer Brandsås.

Den ferske rådgiveren medgir at tiden sjelden strekker til for mye annet enn jobb.

–⁠ Man må være klar på å ofre mye personlig frihet. Og søvn, ikke minst ... og matrutiner.

Det er jo helt sykt. Det har blitt ganske mye take-away i det siste. Åpner man kjøleskapet mitt hjemme finner man kanskje femten pils, tre yoghurter og én pepsi-max.

Noen frynsegoder har Brandsås likevel som ansatt i departementet.

–⁠ Jeg håper å få benyttet meg av treningsstudioet i kjelleren så fort jeg har kommet seg inn i rutinene.

De reiser på utveksling, føler på eksamensstress, og er 50 år eldre enn de fleste studenter: Pensjonister med pensum

Typisk yngre

Førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO), Kristoffer Kolltveit, kan ikke si med sikkerhet om politiske rådgivere i departementene har blitt yngre med årene. Sammenligner man derimot med statssekretærene, er de typisk yngre.

I dag er ti av atten politiske rådgivere i regjeringen under 30 år.

–⁠ De politiske rådgiverne har ofte mer erfaring fra partiene, mens statssekretæren er fagpersoner. Stillingen som politisk rådgiver fungerer typisk mer som en «veskebærer» for ministeren. I tillegg er det en effektiv rekrutteringsstilling, det man med et litt mer negativt ord kunne kalt en «broiler», sier han, men understreker:

–⁠ Det er studier som viser at noen av dem har masse innflytelse, så det er ikke bare sånne unge jyplinger. De er flinke folk og kan ha mye ansvar, selv om de ikke har noen formell rolle i grunnloven.

Han må gruble litt på spørsmål om hvorvidt yngre politiske rådgivere kan utgjøre en negativ trend. Så svarer han:

–⁠ Jeg tror ikke det er noe spesielt negativt, nei. Det er bare positivt, spesielt som et springbrett inn i en politisk karriere. Det er en fin måte å forme dem i arbeidsmetodene, og vi ser jo at mange som tar slike stillinger blir i politikken etterpå, avslutter Kolltveit.

Mye å gjøre, er mye gjort

Brandsås er i godt selskap med flere unge politiske rådgivere i de ulike departementene. Også jusstudent Maria Moe (25) har nesten akkurat fått nøkkelen til Barne- og familiedepartementet hvor hennes egen partileder, Kjell-Ingolf Ropstad, er statsråd. Hun henter oss i resepsjonen i departementet, og tar oss med videre inn i heisen med rask og besluttsom gange. Når fotografen ber henne sette seg i enden av langbordet på det store møterommet, ler Moe og sier at hun kanskje ikke bør sette seg på statsrådens faste plass. Vi setter oss i andre enden av langbordet.

Da Moe først fikk telefonen fra Ropstad med jobbtilbudet, var det ingen tvil om hva som var veien videre.

–⁠ Jeg hadde akkurat kommet hjem fra trening da Ropstad spurte om han kunne ringe meg. Jeg fikk litt betenkningstid, men jeg hadde jo allerede bestemt meg da han spurte, forteller Moe.

–⁠ Hva følte du akkurat da?

–⁠ Jeg hadde nok veldig høy puls, det skal sies.

Studentlisten ble kjøpt for to stykk børek: Gjestelista er reddet

Et arbeidsjern

Ved siden av å være en selverklært juss-nerd, har Moe lang politisk erfaring. Hun har vært i stortingsgruppa til KrF og politisk rådgiver for helsebyråden i Bergen. Selv om det bare var ett semester igjen på jussen og planene for tiden videre allerede var lagt, fikk hun raskt snudd rundt på livet da muligheten for å bli Ropstads politiske rådgiver åpnet seg.

–⁠ Jeg skulle jo egentlig starte et traineeopphold i et advokatfirma kort tid etter at jeg fikk denne samtalen. Da måtte jeg bare ringe og si sorry, men jeg kommer ikke likevel, sier hun og ler.

De flertallige politiske vervene og imponerende arbeidserfaringene Moe kan flagge med fra studietiden vitner om høy arbeidskapasitet. Og alt tyder på at hun tar sin nye arbeidsrolle med knusende ro.

–⁠ Jeg synes det er en gøy med en utfordring, så jeg synes det går helt fint, sier hun, mens hun lener seg tilbake i kontorstolen.

–⁠ Blir det tid til være sosial ved siden av en jobb som denne?

–⁠ Jeg håper det! Jeg skal innrømme at den første måneden har vært litt tøff. Jeg har hørt at rutinene avhenger veldig av familielivet til statsråden, så man tilpasser seg etter det, forteller Moe.

Når hun skal slappe av, er hun helst en slask på sofaen.

–⁠ Det tror jeg man trenger en gang iblant.

Vi henger jo sammen 24/7, vi reiser sammen og sitter på kontor sammen. Da er det viktig at man kommer godt overens privat også

Maren Aasan (24), student og politisk rådgiver

Skippertaksstudent med ambisjoner

En etasje over Moes departement sitter nok en ambisiøs student. Da Maren Aasan (24) ble spurt om å være politisk rådgiver i regjeringen for første gang, var hun bare 22 år gammel. Når Universitas møter henne i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, ser det allerede ut til at hun har funnet seg godt til rette. Med vante bevegelser geleider hun oss inn på statsrådens møterom. Den unge trønderjenta gir umiddelbart inntrykk av å være kvikk, blid og pratsom.

Hun har vært politisk rådgiver for Linda Hofstad Helleland i både Kulturdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet, og er godt kjent med hva jobben innebærer – på godt og vondt.

–⁠ Vi som politiske rådgivere er usynlige hjelpere. Hvis statsråden bommer på avtaler, et innlegg eller hva det enn måtte være, så kjenner man på det, forklarer hun og legger til:

–⁠ Jeg må liksom fungere for at hun kan fungere.

Ved siden av å være Hellelands høyre hånd, er Aasan også jusstudent på sitt fjerde semester. Denne våren har hun meldt seg opp til fag som tilsvarer 20 studiepoeng ved siden av fulltidsjobben i departementet.

–⁠ Jeg får håper jeg får litt helgefri, så jeg kan lese litt. Også er jeg veldig glad for at universitetet har begynt med podcast, selv om jeg likevel mister alle kurs.

Tidspress: – Som fersk rådgiver blir man utfordret. Alt haster, og man må lære seg å prioritere bort det som haster minst, forteller Maria Moe.
Tidspress: – Som fersk rådgiver blir man utfordret. Alt haster, og man må lære seg å prioritere bort det som haster minst, forteller Maria Moe.

24-åringen har klare ambisjoner om å fullføre studiene og bli jurist. Hun har allerede måtte ta halvannet år permisjon for å jobbe som rådgiver for statsråden. Hun medgir at dagene er lange og nettene korte, og at det kan bli utfordrende å være student på si.

–⁠ Vi får se om jeg klarer det, det er jo ikke lette fag. Men jeg er en skippertaksstudent, forteller trønderen, som til tross for utfordringen har en klar optimisme i stemmen.

– Å være politisk rådgiver i regjering er en «én-gang-i-livet-mulighet».

–⁠ Helt sinnsykt

Aasan var fulltidsstudent da hun i 2017 ble kontaktet av en statssekretær på Statsministerens kontor. De lurte på om jeg kunne vært interessert i en posisjon i regjeringsapparatet, dersom muligheten skulle åpne seg. Noen dager senere ble hun kontaktet for å utføre en skrivetest, og fikk tre timer på å svare på en kronikk på vegne av Høyre. Hun hadde jobbet i Høyres stortingsgruppe med sosiale medier i kommunikasjonsgruppa der, og kjente Helleland litt fra før.

–⁠ Dagen etterpå ringte Linda, forteller Aasan. Jusstudenten trengte bare én time på seg før hun hadde bestemt seg.

Å være der personlig for statsråden er en stor del av jobben

Maren Aasan (24), student og politisk rådgiver

Ekte radarpar

Aasan kan fort minne om en yngre Helleland, og det er ikke vanskelig å se for seg at de to er et samkjørt radarpar i en hektisk hverdag. Jusstudenten forteller at hun stort sett er med statsråden rundt overalt.

–⁠ Her en morgen var Linda gjest på God Morgen Norge. Når hun sitter i sminken, kommuniserer vi med departementet, svarer på e-poster og planlegger dagen, forteller Aasan. Når Helleland er på konferanser eller gjør ting som hindrer henne å være tilgjengelig, må hun gjøre avklaringer på vegne av statsråden.

–⁠ Hvordan er det å ha Helleland som sjef?

–⁠ Linda er verdens beste sjef. Vi henger jo sammen 24/7, vi reiser sammen og sitter på kontor sammen. Da er det viktig at man kommer godt overens privat også.

Oslomet-rektor ut mot foreslått endring: Vil fjerne kjønnspoeng i høyere utdanning