I Italia: Trine Lode (25) studerer reiseliv i Venezia. Hun forteller at folk er paniske og at det er mye mindre folk i gatene, etter utbruddet av koronaviruset.Foto: Privat

Koronakaos:

Trine (25) studerer i Italia: –⁠ Folk er veldig paniske

Flere italienske universiteter holder stengt som følge av utbruddet av det nye koronaviruset. Onsdag ble kjent at en norsk student er smittet i Firenze.

–⁠ Folk er veldig paniske og det er mye mindre folk ute i gatene. Karnevalet som har vart hele måneden ble jo avsluttet før tiden, og myndighetene oppfordrer folk til å unngå store folkemengder. Jeg var for eksempel innom et kjøpesenter på søndag, hvor det bare var de ansatte som var til stede.

Det sier Trine Lode (25), som studerer reiseliv i Venezia, til Universitas.

Italia er det landet i Europa som har flest smittetilfeller av det nye koronaviruset. 374 personer er registrert smittede i Italia så langt, og tolv er bekreftet omkomne, melder NTB.

Onsdag ble det kjent at en norsk mann i 20-årene skal være smittet av viruset etter få dager i Firenze. Han skal, ifølge La Nazione, ha testet positivt på testen på et sykehus i Firenze. Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter denne informasjonen.

–⁠ Folkehelseinstituttet er informert om at en nordmann skal ha testet positivt på koronaviruset i Italia. Vedkommende har milde symptomer. Personen er bosatt i Italia og følges opp av italiensk helsevesen, skriver de på sine nettsider.

Universiteter er stengt

Nord i landet er flere byer satt i karantene, for å hindre videre spredning. Lode forteller at alle skoler og universiteter i regionen har vært stengt denne uka. Hun melder også om kaotiske tilstander i matvarebutikkene.

–⁠ På mandag var det fullt i butikkene og fullstendig kaos, da alle skulle hamstre mat. Jeg har ikke selv hatt problemer med å få tak i matvarer, men det er utsolgt for antibakk i butikkene.

–⁠ Er du nervøs?

–⁠ Nei, jeg er ikke nervøs og jeg synes media hauser det veldig opp. Det er jo ikke farlig for meg som er frisk og ung, men først og fremst for gamle mennesker. Likevel er det mange rundt meg som er svært redde.

Lode har ingen planer om å reise tilbake til Norge med det første, selv om hun skal en rask visitt hjemom om et par uker for å delta på en familiefeiring.

–⁠ Hvis jeg får muligheten til det, håper jeg å kunne reise tilbake etter det, sier hun.

–⁠ Er du redd for at virusutbruddet kan få konsekvenser for studiene?

–⁠ Selv har jeg kommet såpass langt at jeg bare har eksamener igjen. Disse skal fullføres i juni og jeg har en god dialog med lærene, så det kommer nok til å gå bra.

Forventer smittetilfeller i Norge

Norske myndigheter har ikke gått ut med oppdaterte råd om at man ikke bør reise til Italia.

FHI forventer smittetilfeller i Norge, og påpeker at mye fortsatt er ukjent om sykdommen.

–⁠ Vi planlegger derfor for et bredt spekter scenerier for tiden fremover i Norge. Dersom veldig mange blir smittet, vil det bli mange som blir så syke at de trenger helsehjelp. Helsetjenesten og spesielt sykehusene kan da oppleve en ekstra stor belastning, sier avdelingsdirektør Line Vold ved FHI.