Anja Bakken Riise er leder for Framtiden i våre hender. Hun mener det er store miljøgevinster ved å kjøpe brukt.PRESSEFOTO: Sébastian Dahl

Slik får du tak i pensum, billig og bære­kraftig

Bøker er fortsatt en sentral del av studenters økende digitale hverdag. Her er noen tips til hvordan du kan skaffe alt på pensumlisten – både billig og bærekraftig.

En undersøkelse som er gjennomført av Bookboon.com viser at studenter i gjennomsnitt bruker 3126 kroner på pensumbøker i året. Undersøkelsen sier også at mange studenter lar være å kjøpe alle bøkene på pensum. Kostnaden vil altså være enda høyere om man kjøper hele pensumlista.

Er man ute etter å spare penger kan pensum kjøpes brukt, eller man kan låne på biblioteker. Universitetsbibliotekene kjøper inn flere utgaver, og også Deichman Oslo har et bredt utvalg av faglitteratur.

–⁠ Vi ønsker Oslos studenter velkommen både til vårt nye hovedbibliotek og til våre lokalbibliotek både for å søke kunnskap og inspirasjon i våre samlinger, arrangementer og ikke minst bruke våre fine bibliotekrom, skriver Ellen Aabakken, leder for Deichmans fysiske og digitale samling.

Gjør det billig

Brukt eller lånt pensum kan du finne mange steder:

• De fleste studieprogram har interne grupper på Facebook, der man kan spørre om å bli medlem. Disse gruppene heter som regel «kjøp/bytte/salg av pensumbøker + studieretning», og her kan man både selge og kjøpe.
  • Det finnes mange nettsider for kjøp og salg av pensumbøker. Selgeren oppgir som oftest om boka er i god stand, og om den er med eller uten markeringer. Dersom budsjettet er stramt, kan man altså kjøpe en bok med markeringer til en mindre pris. Man kan logge inn via Facebook eller med mailadresse, og enkelt komme i kontakt med selger. Eksempel på slike nettsider er ibok.no, bookis.com, bokia.no og pugg.no.
  • Det selges også brukte pensumbøker på finn.no, og på apper som Tise.
  • Foretrekker du å prøve lykken i en butikk, så kan du besøke bokhandler for brukte bøker, slik som Norlis antikvariat i sentrum, Adamstuen antikvariat på St.Haugen eller Schous bøker på Grunerløkka.
  • Til slutt, hvorfor kjøpe når man kan låne? Biblioteker rundt om i byen låner ut pensumbøker, og man kan enkelt sjekke tilgjengelighet og velge hentested på internett. Her er det lurt å være tidlig ute, slik at du sikrer deg bøkene før de blir utlånt. Men, du kan alltids stille deg på venteliste!
  • Les også: Pensjonister med pensum

Lesevansker?

Dersom du sliter med å lese, finnes det alternativer her også. Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) er et statlig bibliotek under Kulturdepartementet, som jobber for studenter med lesevansker. Alle som sliter med å lese på grunn av funksjonsnedsettelse eller sykdom, kan melde seg inn helt gratis og låne pensumbøker på lydbok.

De holder til i Observatoriegata i bydel Frogner, like ved Nasjonalbiblioteket.

Miljøgevinst

Studenter kan også spare miljøet ved å kjøpe brukt pensum. Det er ingen tvil om at pensum er en betydelig utgift for studenter flest, og det er heller ingen tvil om de store miljøgevinstene ved å droppe å kjøpe nytt. Ifølge Framtiden i Våre Hender har en papirbok et utslipp på mellom 2 og 7 kg CO2.

–⁠ Skal vi få ned forbruket vårt til et nivå jorda tåler er vi nødt til å tenke annerledes rundt hvordan vi bruker ressursene våre. Å kjøpe brukt eller låne er da et supert tiltak, sier leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.

I tillegg må det hogges trær for å produsere bøker, og i Norge er 1400 arter truet med utryddelse på grunn av skogbruksaktivitet.

–⁠ Hogst av skog kan medføre frigjøring av store mengder CO2 og true biomangfold. Ved å kjøpe brukte bøker er du med på å motvirke dette, sier Riise.

Videre lesning: Nytt studie­pro­gram skal finne løsninger på klima­krisen