Nytt liv: Gjestelista lever videre, med ny eier.
Nytt liv: Gjestelista lever videre, med ny eier.Arkivfoto: Thomas Stavø Johnstone

Gjeste­lista er reddet: –⁠ Vi skal være en tydelig stemme

For knappe to uker siden kom beskjeden om at Gjestelista var lagt ut for salg. Nå er lista solgt – for den nette sum av to børek.

Tar utfordringen: Aksel S. Noonan (24) vil ta Gjestelista – og valgdeltakelsen – til nye høyder.Foto: Privat

Universitas meldte for kort tid siden at den studentpolitiske lista Gjestelista sto i fare for å forsvinne ved enden av vårsemesteret.

De nåværende medlemmene var med egne ord så lei av «følelsen av at man står og banker hodet i veggen», at de ikke hadde motivasjon nok til en ny periode med studentpolitikk.

Gjestelista ble derfor lagt ut for salg, og dagens leder Eskild Gausemel Berge uttrykte bekymring for hvordan det ville gå dersom ingen ønsket å ta over lista til høsten. Bekymringen viste seg å være ubegrunnet.

–⁠ Vi kan nå avsløre at anbudet er vunnet av Aksel S. Noonan for den nette sum av to børek. Studentparlamentet er meningsløst, men Noonan skal forsøke å putte mening inn i det meningsløse, skriver Gjestelista i en pressemelding.

Aksel S. Noonan tar dermed over for Eskild Gausemel Berge som ny listeleder, og Gjestelista stiller til studentvalget i år også.

Les bakgrunn for saken: Begeret er fullt for Gjestelista: –⁠ Vi orker rett og slett ikke mer

Gjenreise tilliten

Berge har tidligere uttrykt viktigheten av at Gjestelistas grunnleggende verdier føres videre. Noonan skriver til Universitas at dette vil bli sørget for, men at han også ser rom for forbedring.

–⁠ I år skal vi drive Norges mest demokratiske valgkamp. Vi skal kjøre full vårrengjøring ved å la folket bestemme hva partiet skal stå for.

Han har i likhet med sine forgjengere i Gjestelista et kritisk forhold til studentdemokratiet, og fremhever blant annet den lave valgdeltakelsen, 15 prosent, ved fjorårets studentvalg som et problem som må tas tak i.

–⁠ Det er faktisk jævlig trist, og det er i tillegg flaut at så lite har blitt gjort for å forbedre situasjonen.

Noonan, som ved siden av sitt politiske engasjement tar en master i statsvitenskap, ser det å gjenreise studentenes tillit til studentparlamentet som Gjestelistas viktigste oppgave fremover:

–⁠ Vi skal være en tydelig stemme, og vi ønsker å rette en lyskaster mot karrierebroilere, vedtektsfetisjister og annet ræl. Vi tror at det er deres handlinger som gjør studentene mer og mer apatiske for hvert år som går.

Tradisjonen tro

Gjestelistas nåværende medlemmer har tidligere plassert seg selv som motparten studentparlamentet har hatt behov for, en tradisjon den nye lederen er klar for å stille seg bak:

–⁠ I mine øyne bærer Gjestelista fakkelen til en lang og ekstremt viktig tradisjon for systemkritisk politisk satire i vesten i dag – en satire som jeg absolutt mener vi trenger mer av i Norge.

–⁠ Jeg veit at det er mange som kritiserer Gjestelista for å være en nihilistisk gutteklubb som praktiserer Trump-inspirert populisme bare for lættis. Til dem vil jeg si: hva er galt med det?

Fikk du med deg denne? Utvalg vil fjerne kjønnspoeng i høyere utdanning