TUT-TUT: Tilsynelatende en vanlig togkupé. Den éne halvdelen av vognen er reservert UiOs minikonferanse, den andre gir mulighet for en roligere reise, og konsentrert arbeid. Uansett er det gratis og bærekraftig.

UiO sendte bære­kraftig konfe­ransetog til bære­kraftskon­fe­ranse

Flyreisefeberen ved UiO skal reduseres med ti prosent i 2020, og tog skal hjelpe med overgangen. Miljøsjefen i Studentparlamentet ønsker flystopp for innenriksreiser.

–⁠ Akademias mulighet for å utnytte togkapasitet er helt vanvittig, sier førsteamanuensis i medisin, Anne Kveim Lie. Hun er medarrangør for Universitetet i Oslos (UiO) «bærekraftige konferansetog», som forlot Oslo S, tirsdag klokken 12.

I forbindelse med den nasjonale Bærekraftskonferansen booket UiO en egen vogn på Vys tog til Bergen. Annet enn en grønnere reisevei, ble det også tilbudt en minikonferanse ombord. Programmet utforsket hvordan små endringer kan lede til store sosiale og miljømessige endringer, og besto av seminarer, kunstneriske og musikalske innslag.

–⁠ Vi tenkte at vi må prøve å få flere til å ta toget til Bergen, og at det er attraktivt å bruke tiden mer produktivt enn bare å sitte, sier Lise Bjerke, medarrangør, stipendiat i samfunnsmedisin, og tilknyttet Senter for miljø og utvikling (SUM) ved UiO.

PÅ VEI MOT BÆREKRAFT: Student Oda Eggesbø Ottesen. Trykk på siden for å bla gjennom bilder.

Tiden inne for tiltak

I 2019 fikk utdanningssektoren mye kritikk for sine utsvevende reisevaner, og mange institusjoner så det selv. UiO skal redusere antallet flyreiser med ti prosent i 2020, ifølge utkastet til tiltaksplanen for klimagassreduksjoner, som ble vedtatt på universitetsstyremøte i desember.

For å gjøre det enklere å bestille togreiser, reforhandler UiO og andre universiteter nå sine avtaler med reisebyråer. Ny avtale skal være klar i mars.

Universitetets reisepolicy skal revideres, og det skal utvikles en insentivordning for å velge klimavennlige reiser (se faktaboks for flere tiltak).

Bjerke sier de håper å gjenta opplegget til neste års bærekraftskonferanse, gjerne i samarbeid med andre utdanningsinstitusjoner.

–⁠ Planen er at dette inspirerer andre til å gjøre lignende ting, sier Bjerke.

Universitas’ kalkulasjoner viser at utslippene fra de 30 togreisende er rundt 95 kg CO2-ekvivalenter. Grovt regnet gir det besparelser på 2410 kg, sammenlignet med om de skulle flydd til Bergen. UiOs totale reiseutslipp var over 21 millioner kg i 2018.

Blant dem som reiste var Oda Eggesbø Ottesen, som studerer master i Development, Environment and Cultural Change ved SUM. Hun synes tilbudet er spennende.

–⁠ Det er en utrolig god idé med muligheten for gratis reise, med seminar og hele pakka, sier Ottesen, som det siste året har økt sin egen andel togreiser.

Ønsker flystopp

Linnea Barberini, miljøansvarlig i Studentparlamentet var også passasjer på konferansetoget. Studentparlamentet har nesten sluttet å fly.

–⁠ Som hovedregel flyr vi ikke. Neste måned tar vi toget til Paris, sier Barberini.

Hun er glad for at universitetet tilbyr tog som alternativ reisevei, og ønsker mer av det.

–⁠ Jeg synes vi alltid burde ta toget når vi reiser i Norge.

Studentparlamentet har vedtatt at UiO skal ha 10 prosent reduksjon i flyreiser i 2020, og 70 prosent innen 2026 – i tillegg til at tog og buss skal benyttes ved interne seminarer og møter.

Å kutte innenriks flyreiser er et naturlig sted å starte, mener Barberini, som ikke tror de får med seg resten av universitetet på dét nå – men kanskje etterhvert.

–⁠ Det er fint universitetet reforhandler sin reiseavtale. Det hjelper mye i å legge om systemet, og å følge opp årsplanen.

Rektor Svein Stølen sier UiO nå arbeider med en ambisiøs plan for klimakutt, og konkretisering av tiltaksplanen. Færre og mer miljøvennlige reiser er en viktig målsetning.

–⁠ Tog kan i mange tilfeller være et utmerket alternativ. Derfor er jeg glad for initiativet med bærekraftstoget. For å gjøre en forskjell må vi alle sammen bidra, og det er flott at det er et stort bærekraftengasjement blant både studenter og ansatte, sier Stølen.

Fikk du med deg denne?: Skal du på utveksling bør du vite dette først