MINISTER: Iselin Nybø (V), avbildet her på en pressekonferanse om trakassering i akademia.Arkivfoto: Emeline Pischedda

Nye krav til helse­un­der­vis­ning

Kunnskapsdepartementet vil at leger, psykologer og tannleger skal lære mer av det samme, på tvers av institusjoner – takket være nye nasjonale retningslinjer.

–⁠ Målet er at det skal gi enda bedre helsetjenester for alle, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i en ny pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Bakgrunnen for de nye retningslinjene er at pasienter, kommuner og sykehus også skal bidra til å påvirke innholdet i utdanningene. Nybø mener det er viktig at det de lærer i helseutdanningen er det helsetjenestene trenger for å kunne gi folk hjelp. Ifølge pressemeldingen har det frem til nå ikke vært noe nasjonalt minstekrav til hva slags kompetanse en ferdigutdannet helsestudent skal ha - kun krav til hvilke temaer som skal utforskes.

Fikk du med deg denne anmeldelsen? «Hodeløs heksejakt»

Samfunn under utvikling

Retningslinjene skal gjøre helseutdanningene mer dynamiske, slik at de lettere kan tilpasses teknologiske fremskritt.

–⁠ Når samfunnet endrer seg, må utdanningene endre seg i takt med utviklingen, ellers får vi utdanninger som er utdaterte i forhold til behovet, sier Nybø.

Det er til sammen ti utdanninger som går inn under de nye nasjonale retningslinjene: audiograf, farmasøyt, klinisk ernæringsfysiologi, medisin og optiker, ortopediingeniør, psykologi, tannlege, tannpleier og tanntekniker.

Alt er en del av et større arbeid for å utvikle nasjonale retningslinjer for alle grunnutdanninger innen helse- og sosialfag.

Les også: Nikoline Bromander (26) er et av Equinors leder­ta­lenter i klasse­rommet