Anker: De norske psykologistudentene tapte rettssaken mot den norske staten i november.Arkivfoto: Gina Grieg Riisnæs

ELTE-studentene anker dommen i saken mot den norske staten

De 163 norske psykologistudentene tapte mot den norske staten i november – nå anker de.

Det skriver Khrono mandag.

I november tapte 163 norske psykologistudenter fra universitetet Eötvös Loránd University (ELTE) i Ungarn rettssaken mot staten Norge gjennom Helse -og omsorgsdepartementet.

Anken ble sendt inn i går, opplyser en av studentene til Khrono. Borgarting lagmannsrett bekrefter overfor nettavisen at de har mottatt anken.

Les bakgrunn for saken: ELTE-studentene tapte i rettssaken mot den norske stat

–⁠ Uriktig tolkning

–⁠ I dommen så er retten enig med oss i at den ungarske utdanningen er klinisk rettet, men de hevder likevel vi er utdannet et annet yrke. Vi velger å anke dommen fordi vi fremdeles mener at det er en uriktig tolkning av EØS-reglene, sier Inger-Lise Bråthen, en av saksøkerne, til Universitas.

De håper at saken vil komme opp i lagmannsretten i løpet av 2020.

–⁠ Mens vi venter så må livet gå sin vante gang. 16-kullet er straks ferdig med det komplementerende tiltaket og vil få autorisasjon på nyåret, og et nytt kull begynner i programmet nå i desember. Forhåpentligvis vinner vi frem til slutt, slik at alle kommer i mål.

Bakteppet

I 2016 fikk studentene beskjed om at Helsedirektoratet endret godkjenningspraksisen for utdanningen ved ELTE i Ungarn, etter at universitetet hadde utdannet norske studenter i 13 år.

Studentene gikk retten vei for å få lisens til å jobbe som psykologer i Norge.

Rettssaken varte åtte dager i oktober. Etter å ha brukt nesten tre uker på å vurdere bevis i saken, avslo dommeren gruppesøksmålet.