Klar tale: VT-leder Gard Løken Frøvoll sier et mer apetikkvekkende tilbud fra cateringfirmaene var en bidragende faktor til avgjørelsen om å ha full vegetarmeny på årets julebord.Arkivfoto: Odin Drønen.

Full vegetar-splid i Velferds­tinget

Kelner, kelner! Det er et salatblad i klimaavtrykket mitt.

Når nettene blir lange og kulda setter inn, så sier Velferdstinget til arbeidsflokken sin: Årets julebord blir vegetar. Den planlagte vegetarmenyen på julebordet skapte en opphetet diskusjon i Facebookgruppen til Velferdstinget i Oslo og Akershus (VT). Skal alle få feire jul igjen?

Innse at det bare er et måltid

Gard Løken Frøvoll, leder for Velferdstinget

–⁠ Julebordet skal være vegetarisk, utenom for de som har allergier og er veganere, sier Gard Løken Frøvoll, leder for VT, til Universitas. Han påpeker at det var flere ting som påvirket beslutningen, blant annet kutt i budsjettet for julebord og et mer apettitvekkende vegetartilbud fra cateringfirmaene.

–⁠ I tillegg ønsker vi mer bærekraftig mat, så da tenkte vi å gå frem med et godt eksempel for dette julebordet, konstaterer han, som han for øvrig tipper rundt 40 stykker vil komme på.

–⁠ Jeg oppfordrer folk til å være åpne og prøve, innse at det bare er et måltid, og møte julebordet med et åpent sinn.

Les også: Syke­plei­e­stu­denter fortviler over prak­sis­ord­ning: –⁠ Man kan oppleve å føle seg utnyttet.

Men VT er langt fra alene om å velge grønt: Khrono har tidligere omtalt Universitetet i Bergen sin beslutning om vegetarisk julebord. Assisterende universitetsdirektør ved Universitetet i Oslo, Tove Kristin Karlsen, opplyser til Universitas at de ikke har julebord for sentraladministrasjonen, men arrangerer en julefest med tapas, der det vil være vegetartilbud.

Gilde setter smak på julen

William Sæbø, som sitter i valgkomiteen for VT, stiller seg kritisk til valget. Han påpeker at det er merkelig ettersom man har hatt kjøtt på tidligere julebord.

–⁠ Jeg reagerte fordi kjøtt er noe folk flest spiser i dette landet, og er noe de aller fleste forbinder med julemat.

–⁠ Beslutningen ble blant annet tatt for å gå frem som et eksempel for bærekraftig mat. Hva tenker du om det?

–⁠ Da kan man gjøre det på møtene i stedet, som er der man spiser mest mat i løpet av et år i VT. Men akkurat på et julebord kan man unne seg litt ekstra, sier Sæbø, og minner om at det er bedre å gå foran jevnt over et helt år enn kun en enkelt anledning.

Les også: Stor pågang av medi­sin­stu­denter hos psykolog: –⁠ Forståelig at noen trenger hjelp til å takle stresset.

La støvelen stå i midten

Terje Horpestad fra Moderat Liste påpeker at det er godt med et vegetaralternativ, men at folk bør få velge selv.

–⁠ Hvis man ønsker å gå fram som et eksempel på bærekraft, kunne jo lutefisk eller fisk og lefse, som de spiser i Setesdal, vært en løsning til et ikke-vegetarisk alternativ, påpeker Horpestad.

Leder for Grønn Liste, Axel Klanderud, ser derimot på beslutningen som et svært bra tiltak, og synes det er en beslutning som trekker VT i riktig retning.

–⁠ Et vegetarisk julebord er inkluderende for alle. Dette er også mindre dramatisk enn enkelte vil at det skal være, påpeker Klanderud.

Doven, lat, tjukk i magen

Det vil ikke være et alternativ for de som ønsker kjøtt på julebordet for VT. Denne beslutningen deler de med Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO), som også vil stille med vegetarmat ved sitt nyttårsbord.

Les også: Nå blir det vans­ke­li­gere for private høgskoler å motta stats­støtte.

–⁠ Vegetarmat er ikke bare bra for dyrene, men også bra for helsen, sier Christer Andreas Orvin Wroldsen, leder i Studentparlamentet ved UiO, og refererer lekent til Grønnsakspisersangen i Hakkebakkeskogen.

–⁠ Studentparlamentet har sluttet å servere kjøtt på sine arrangementer av hensyn til både klima og dyrevelferd, påpeker Wroldsen.

Leder i Studentparlamentet ved Oslomet, Ola Gimse Esetenstad, informerer om at de derimot vil servere både kjøtt og vegetar til de som ønsker ved deres julebord. Estenstad sier til Universitas at de ønsker å tilrettelegge for at man skal spise mindre kjøtt, som på tillitsvalgskonferansen, som var et kjøttfritt arrangement.

Så om julematen deres, det blir ei lita nøtt, så får vi håpe at lederne kan stille opp en fleskebit på skrå, som alle kan få lukte på. For på julebordskvelden skal alle sammen være glad.