Oppfordring: Stortingsrepresentant Mona Fagerås (SV) mener NSO ikke har noen grunn til å feire.

Dette betyr stats­bud­sjettet for deg

Statsbudsjettet for 2020 er lagt frem. Regjeringen hevder landets studenter er budsjettvinnere. Andre mener de føres bak lyset.

STORTINGET (UNIVERSITAS): –⁠ Vi vet jo at djevelen ligger i detaljene når det kommer til studiestøtten. Til nå har studentene selv måttet dekke inn de økningene som har vært i studieavgiften.

Det sier Thorstein Tvedt Solberg, utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, til Universitas kort tid etter at statsbudsjettet for 2020 har blitt presentert. Han viser til kutt og endringer i andre støtteordninger, som for eksempel avvikling av reisestipend i Norden og endringer i rentesystemet verdt over en halv milliard i statens favør. Beregninger Kunnskapsdepartementet har gjort for SV viser at med disse endringene har studentene selv bidratt med i overkant av 900 millioner kroner i innsparinger, mens prislappen på 11 måneders studiestøtte er på om lag 700 millioner, ifølge Khrono.

–⁠ Så studentene er rett og slett et sparetiltak for denne regjeringen?

–⁠ Ja, det er sånn det har vært til nå. De har egentlig bidratt mer enn de har fått tilbake, og det mener jeg har gjort at de ordningene ikke er så gode som de kunne ha vært, sier Solberg.

Les også: UiO-ledelsen får kritikk for manglende klimaam­bi­sjoner: –⁠ Det er en brutal nedtur.

–⁠ Studentene er vinnere

Mathilde Tybring Gjedde, stortingsrepresentant for Høyre og medlem av utdanningskomiteen, er derimot henrykt på vegne av landets studenter.

–⁠ Jeg tenker at det er en veldig god dag for studentene. De har jo vært vinnere i flere budsjetter på rad, men nå er elleve måneders studiestøtte i boks. Det er en stor seier.

Til Tvedt Solbergs påstand om at studentene selv finansierer den økte bevilgningen svarer Tybring Gjedde:

–⁠ Det er en veldig merkelig måte å se det på. Vi har vært opptatt av å styrke det studentene har å rutte med når man er student. Det er også en kraftig økning i studentboliger fra rundt 1000 da Ap var i regjering til 2200 i år, i tillegg til at man får elleve måneders studiestøtte. Så studentene har 14.600 kroner mer å rutte med i året nå, sier hun.

Leder i Norsk Studentorganisasjon, Marte Øien, er fornøyd med omfanget i studiestøtten, men er tydelig på at hun vil se en økning i årene som kommer.

–⁠ Vi har endelig fått støtte i det omfanget vi ønsker. Neste steg er å få selve beløpet til å øke. Vi kommer ikke til å si oss fornøyd før vi har 1.5 G (1,5 x folketrygdens grunnbeløp, journ. anm.).

Les også: Nå blir det elleve måneders studie­støtte: –⁠ Ren bløff.

–⁠ Viktig milepæl

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) mener på sin side at studentene bør være fornøyde med det privatøkonomiske løftet de tildeles i årets budsjett, og spare bekymringene til en annen anledning.

–⁠ Jeg tenker at å øke studiestøtten til 1.5 G får være studentenes neste kamp. I dag må man være glad for den viktige milepælen som er elleve måneders studiestøtte – det er en gigantisk seier for alle studenter som har kjempet for dette i årevis. Før fikk studentene ingen støtte i juni, mens nå får de 11.000 kroner, og det er snakk om ganske mye penger når man er student, sier Nybø til Universitas.

På spørsmål om studentene har grunn til å feire, svarer Øien:

–⁠ Tja. Dette er et statsbudsjett norske studenter burde være ganske tilfreds med. Men det er selvsagt en rekke ting vi skulle ønske var bedre, sier hun.

Nybøs kontroversielle konverteringsordning, som åpner for omgjøring av 40 prosent av lån til stipend kun dersom utdanningsløpet fullføres, er fortsatt upopulær i NSO. Øien står fast på at dette er noe organisasjonen skal jobbe hardt for å reversere.

Les også: Velferds­tinget hardt ut mot Oslo­bud­sjettet: –⁠ Direkte angrep på studen­tenes lommebok.

–⁠ De lover og lyver

Stortingsrepresentant Mona Fagerås (SV) kommer med en oppfordring til NSO, som ifølge henne ikke har noen grunn til å feire.

–⁠ Nei, jeg tenker heller at de bør refse regjeringen for at de ikke holdt det de lovte i fjor, når det bare bygges 40 prosent av de studentboligene som de hadde sagt at skulle bygges. De har rett og slett ikke troverdighet på dette – de lover og lyver.

I Oslo ligger prisen på en hybel på rundt 9000 kroner i snitt ifølge SSBs tall, over 1000 kroner mer enn studiestøtten. Stortingsrepresentanten mener dagens støtte er utilstrekkelig.

–⁠ Vi mener at studiestøtten må økes til 1,3 G – den må helt klart opp. Det er ikke mulig å leve på 7500 kroner i måneden. Da belager man seg på at studentene må jobbe ved siden av. Dette er et illustrerende eksempel på hvordan ting har blitt i forskjells-Norge. De som har foreldre som kan være med å sponse studietiden har tid til å fokusere på studiene, mens de som ikke har det er nødt til å bruke tid på å jobbe ved siden av. Denne regjeringen har gjort det de kan for å gjøre det slik at dersom du ikke fullfører på normert tid, skal deler av stipendet trekkes tilbake, sier Fagerås.

Nybø hevder imidlertid at studentboligsatsingen fra dagens regjering er uten sidestykke.

–⁠ Regjeringen har en historisk satsing på studentboliger. Vi hadde en rekordutlysning i fjor, med 3400 boliger, men da fikk vi for få søknader. Vi har en jobb å gjøre å få flere prosjekter klare.