Statsbudsjettet 2020: Finansminister Siv Jensen (Frp) legger frem statsbudsjettet i dag, men det har allerede kommet mange lekkasjer om saker som angår studentene.Foto: Adrian Nielsen

Nå blir det elleve måneders studie­støtte: –⁠ Ren bløff

–⁠ Regjeringen tar med den ene hånden og gir med den andre. Jeg blir oppgitt på studentenes vegne, sier Mona Fagerås (SV).

–⁠ Dette er en ren bløff, sier Mona Fagerås (SV) fra utdannings- og forskningskomiteen til Universitas mandag morgen.

Hun viser til at regjeringen vil fullføre opptrappingen til elleve måneders studiestøtte i årets statsbudsjett og foreslår 152 millioner kroner til å utvide støtteperioden med en fjerde uke. Opptrappingen har skjedd gradvis de siste årene. Med dette har studentene fått over 11.000 kroner mer å rutte med etter at Venstre fikk gjennomslag for å utvide støtteperioden med én måned fra 2017, skriver NTB.

–⁠ Oppgitt

–⁠ Her presenterer regjeringen elleve måneders studiestøtte som en gladsak, men de nevner ikke alle kuttene de har gjort: Sist med den nye stipendordningen, der man blir fratatt stipend hvis man ikke fullfører på normert tid, forteller Fagerås og vektlegger:

–⁠ Regjeringen tar med den ene hånden og gir med den andre. Jeg blir oppgitt på studentenes vegne.

Hun venter i spenning på hele budsjettet:

–⁠ Jeg har blant annet store forventninger til at regjeringen skal stryke støtten til oljebasert forskning, og legge om til mer bærekraftig forskning.

–⁠ Ingen bløff

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) svarer slik på kritikken fra Fagerås:

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.Foto: Emeline Pischedda

–⁠ Det er ingen bløff, og det står i sterk motsetning til da SV styrte Kunnskapsdepartementet og studiestøtten i praksis stod helt stille i hele perioden. Det blir litt desperat å prøve å bagatellisere dette, sier hun Nybø og utdyper:

–⁠ Jeg registrerer at studentene er svært fornøyd med budsjettet og fullføringen av 11 måneders studiestøtte. Neste år får studenter som er under utdanning 2750 kroner mer enn i år. Siden regjeringsskiftet i 2013 har studentene fått 14 600 kroner i økt kjøpekraft.

Regjeringen bruker mer penger på studiestøtte enn noen gang, ifølge Nybø. Det skyldes også flere mottakere.

–⁠ Innenfor den veksten har vi altså omfordelt noe, og det at studenter skal få bedre økonomi under studiene har vært en viktig sak for studentene. Økningene kommer derfor studenter under utdanning til gode. Innsparingene betales av de som ikke lenger er studenter, men som betaler tilbake på lånet sitt og som vanligvis er i full jobb.

Leder for Studentparlamentet ved UiO, Christen Andreas Wroldsen.
Leder for Studentparlamentet ved UiO, Christen Andreas Wroldsen.Foto: Odin Drønen

–⁠ Studenter sakker akterut økonomisk

–⁠ Studiestøtten er fremdeles altfor dårlig. Så lenge studiestøtten ikke knyttes til grunnbeløpet i folketrygden (G), er jeg redd betydningen av slike tiltak forsvinner over tid, sier leder av Studentparlamentet ved UiO, Christen Andreas Wroldsen.

Han mener studiestøtten, på samme måten som minstepensjon, må regnes etter grunnbeløpet fordi studenter som gruppe ikke skal falle bak resten av samfunnet.

–⁠ At ikke regjeringen vil gjøre dette for studenter viser rett og slett at de ikke mener det er et problem at studenter sakker akterut økonomisk, sier han og legger til:

–⁠ Ser man på utviklingen over tid har studiestøtten blitt dårligere og dårligere sammenlignet med grunnbeløpet og lønnsvekst. Tar man med at leieprisene har gått i været, slår dette svært dårlig ut for studenter, særlig i de større byene.

Leder av Norsk Studentorganisasjon Marte Øien.
Leder av Norsk Studentorganisasjon Marte Øien.Foto: Odin Drønen

–⁠ Veldig fornøyd

Marte Øien, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), er veldig fornøyd og forventer at regjeringen fullfører opptrappingen.

–⁠ Samtidig vil vi se signaler om at studiestøtten øker i omfang, ikke bare i størrelse. Vi ser at regjeringen har kuttet på en del andre områder tidligere, og det har NSO kritisert, sier hun.