FORANDRING I SVING: Nestleder for Det demokratiske partiet i California, Daraka Larimore-Hall, møter Universitas
under sin bryllupsreise i Norge. Han mener europeisk og amerikansk politikk er mer lik enn noen gang.
FORANDRING I SVING: Nestleder for Det demokratiske partiet i California, Daraka Larimore-Hall, møter Universitas under sin bryllupsreise i Norge. Han mener europeisk og amerikansk politikk er mer lik enn noen gang.

–⁠ Vi har endt opp med en forfer­delig situasjon, der det boksta­velig talt er studenter i USA som er hjemløse

For å gå til topps i nominasjonskampen, må demokratene vinne over studenter og yngre velgere, som venter utålmodig på endring.

Det mener nestleder for det Demokratiske partiet i California, Daraka Larimore-Hall (43).

–⁠ Kandidatene må adressere problemet med studiegjeld. Der har du seieren. Ingen kan ignorere det problemet, sier han.

Kampen om hvem som skal stille mot Donald Trump i presidentvalget i 2020 er godt i gang. Fortsatt er det 19 kandidater som gjenstår. Vinneren blir formelt valgt på demokratenes kongress i midten av juli neste år.

Med en stadig voksende velgermasse blant unge, tror Larimore-Hall at økonomisk politikk blir avgjørende for hvem som vinner nominasjonskampen. Han tror særlig finansiering av høyere utdanning og boligpolitikk vil bli viktig når unge amerikanere skal avgi sin stemme.

–⁠ Etter flere tiår med mislykket politikk som er rettet mot det å eie, har ikke byene våre nok leieboliger. I tillegg er husleiene altfor høye, sier han.

Les også: Studenter demon­strerer i Moskva: –⁠ Russerne er ikke redde lenger

Hjemløse studenter

Flere rapporter har de siste årene pekt på en urovekkende utvikling i boligmarkedet i USA. Over flere tiår har boligkostnadene steget mer enn inntektene. Ifølge Huffington Post brukte halvparten av alle leietakere i USA mer enn 30 prosent av inntekten sin på leie i 2016 - en andel som er mer enn doblet de siste femti årene.

Den menneskelige konsekvensen av det er at en stadig større del av befolkningen ikke har råd til å bo i byen de jobber i. Eller studerer.

–⁠ Vi har endt opp med en forferdelig situasjon, der det bokstavelig talt er studenter i USA som er hjemløse. De har gjeld til over ørene. De bor i bilene sine, og går på forelesning, sier Larimore-Hall.

–⁠ Når de endelig starter i jobb, er de allerede så langt bakpå at de ikke klarer å betale ned gjelda. Ikke fordi de har kjøpt et hus, eller startet en bedrift, men kun fordi de har tatt en utdannelse.

Fikk du med deg denne? Historisk Pride-parade i Bosnia: –⁠ Overveldet av kjærlighet

Sosialisme i USA?

Larimore-Hall har jobbet med politikk i både Europa og USA i over tjue år. Han har bodd i Norge og jobbet som fylkessekretær i AUF i Hedmark på begynnelsen av 2000-tallet. I dag mener han at amerikansk og europeisk politikk ligner mer enn noen gang.

–⁠ Tradisjonelt har høyrefløyen i USA ideologisk alltid handlet om religiøs konservatisme. I Europa har det handlet mer om fremmedfrykt, og å være kritisk til innvandring, sier Larimore-Hall.

–⁠ Nå snakker de sterkeste kreftene på høyresiden i USA også om innvandring, og de har en nasjonalistisk retorikk. Religion er fortsatt der, men den er satt i bakgrunnen.

Han forklarer at samtidig som venstresiden i Europa har vært sosialistisk og forankret i arbeiderbevegelsen, har den amerikanske venstresiden vært mer liberalt orientert. Det mener han er i ferd med å forandre seg.

–⁠ Akkurat nå har vi en åpen debatt i det demokratiske partiet om sosialisme! Og når det gjelder politiske ideer, ligger all kraften bak et ganske eksplisitt sett med sosialdemokratiske prosjekter. Hvis noen hadde fortalt meg dette for tjue år siden, at dette skulle bli tilfellet i USA, hadde jeg bedt dem dele det de røyka. Men her er vi.

Selv definerer Larimore-Hall seg som sosialdemokrat, og han var ved presidentvalget i 2016 den høyest rangerte demokraten i California som støttet Bernie Sanders sitt kandidatur. Sanders ble i 2016 slått på målstreken av Hillary Clinton i demokratenes nominasjonskamp. I ettertid har flere, særlig på venstresiden, spådd at Sanders kunne hatt bedre sjanse til å slå Donald Trump enn Clinton, på grunn av hans store og entusiastiske velgerbase av særlig unge mennesker.

Kritikere av Sanders mener imidlertid han er for venstreorientert, og at velgerne hans hovedsakelig er unge, hvite idealister fra middelklassen, og dermed utgjør en for liten og snever velgerbase til å vinne valg.

Hvis noen hadde fortalt meg dette for tjue år siden, hadde jeg bedt dem dele det de røyka.

Daraka Larimore-Hall, nestleder for det Demokratiske partiet i California.

–⁠ Mulig gigantisk skifte

Ifølge Larimore-Hall er det stor forskjell på de nærmere tjue kandidatene som fortsatt gjenstår, og hvilken retning de ønsker å ta landet i.

–⁠ Det er en skala, og på det ene ytterpunktet finner du Bernie Sanders og Elizabeth Warren. Å velge en av dem vil være et gigantisk skifte for politikken, sier han.

På den andre siden er Joe Biden, som, ifølge Larimore-Hall, helst vil tilbake til glansdagene da han satt i senatet og alle var venner.

–⁠ Vi har tillatt økonomisk ulikhet å komme til det høyeste nivået det noensinne har vært i amerikansk historie. Vi har konstante og kroniske problemer med rasemessig ulikhet, og vi har en krise ved grensen. Vi løser ikke dette ved å drikke te med republikanerne.

Flere valgforskere har tilskrevet demokratenes seier i mellomvalget i 2018 til den høye valgdeltakelsen blant unge og utdannede mennesker. Nesten 36 prosent av 18 til 29 år gamle innbyggere rapporterte at de hadde stemt - et hopp på 16 prosent fra mellomvalget i 2014.

–⁠ Det som er interessant er at det er de mest radikale og progressive ideene som nå definerer debatten. Enten er kandidatene for disse ideene, eller så prøver de å definere seg mot dem, sier han.

–⁠ Men debatten handler helt klart om å kutte kostnaden for helsehjelp og utdanning, og reell politisk handling mot klimaendringer.

Larimore-Hall legger til at holdningen til innvandring i det Demokratiske partiet har beveget seg i oppsiktsvekkende liberal retning.

–⁠ I den siste debatten ba programlederen alle kandidatene om å rekke opp hånda hvis planene deres for helsehjelp ville omfatte å gi dekning for udokumenterte innvandrere. De aller fleste rakk opp hånda. Det er noe nytt, mener Larimore-Hall.

Les også: Papirløse flykt­ninger forteller: –⁠ Alle årene jeg har brukt her har gått til ingenting

De store ideene

Det skjer store endringer i det demokratiske partiet, skal vi tro Larimore-Hall. Å stå for omveltning og gå til valg på de virkelig ambisiøse prosjektene er i vinden om dagen, mener han.

–⁠ De siste tiårene har vi tenkt «hvordan kan vi styre økonomien litt bedre enn høyresiden og gi litt mer midler til velferd», istedenfor å gjøre det vi tradisjonelt har stått for som bevegelse, nemlig sette mål som «vi skal bygge én million hus!» eller «vi skal bli kvitt barnefattigdom».

–⁠ Nå er det OK å drive valgkamp på store idéer igjen, selv om man ikke har funnet ut av hver eneste dollar og cent, sier han.

Dette tror han venstresiden i Europa kan lære av.

–⁠ Jeg tror spesielt sosialdemokrater i Skandinavia nå har falt inn i dette mønsteret, der man ikke tør foreslå noe før man har hver eneste detalj på plass. Men det er ikke slik folk stemmer. De vil bli inspirert, de vil vite hva du vil gjøre, sier han.