Observatør: Helseminister Bent Høie (H) fulgte med over fastlegens skulder da SiO Helse demonstrerte de nye digitale helsetjenestene. Til venstre er Gard Løken Frøvoll, leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus.

SiO Helse med nytt student­helse­tilbud: –⁠ Alle skal kunne nås over video

SiO Helse innfører videokonsultasjon – nå kan du møte fastlegen din på Skype eller Facetime.

–⁠ Netthelsetjenester skal være så naturlig å bruke i fremtiden som nettbank er i dag. Jeg tror dette kan være et tilbud som de fleste studenter kommer til å bruke, sier helseminister Bent Høie (H) under Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) sin lansering av sine nye digitaliserte helsetjenester mandag.

Studenter som benytter seg av SiO Helse skal nå bli møtt av oversiktlige nettsider som fører dem trygt gjennom konsultasjon- og behandlingsprosessen, hele veien fra timebestilling til ferdige sykemeldinger, resepter og tilgjengelige e-journaler. Og selve bit- rosinen i digitaliseringspølsen? Du skal slippe å fysisk møte opp på legekontoret.

Les også: Vil fjerne retten til å fremme mistil­lits­for­slag mot student­re­pre­sen­tanter.

Først i Norge

Konsultasjoner som ikke krever fysiske undersøkelser skal, om pasienten ønsker det, kunne tas over videosamtaler på nett. SiO Helse blir nå det første offentlige legekontoret som lanserer et slikt helhetlig digitalt helsesystem – og det er de tydelig stolte av.

Den neste timen i SiOs helsesenter på Blindern er fylt med lovord om det kommende systemet fra direktør i SiO Helse Trond Morten Trondsen, direktør i Direktoratet for e-helse Christine Bergland og helseministeren.

Det hele kulminerer i en demonstrering av hvordan en videokonsultasjon vil fungere i praksis, hvor lege Kine Lynum konsulterer «pasient» Gard Løken Frøvoll, leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus, over webkamera. For anledningen er Lynum på eget kontor og Frøvoll i naborommet, for å markere den fysiske avstanden man må ta til takke med til fordel for denne digitale løsningen.

–⁠ Jeg synes det funket veldig godt og tror det kan effektivisere mye, sier Frøvoll etter den fiktive legekonsultasjonen.

–⁠ Det er utrolig kult at SiO har vært så fremoverrettet. Jeg tror det vil komme studentene til gode.

Les også: Extinction Rebellion-student Vjolla Emiri er villig til å droppe utdan­ningen for klima­kampen.

–⁠ Senker terskelen

Dette skal gi studentene flere måter å få hjelp av sin behandler på, ifølge Trond Morten Trondsen.

–⁠ Fastlege, rådgiver, helsesykepleier, psykologtilbudet vårt, alle skal nå kunne nås over video. Nei forresten, ikke tannlege, da. Det er litt vanskelig, sier han.

–⁠ Er det andre områder dere ser at videokonsultasjon vil komme til kort, sammenlignet med fysisk oppmøte?

–⁠ Ved tilfeller der legen trenger å ta på deg, lytte på deg og undersøke deg. Slike tradisjonelle undersøkelser er det ikke egnet for.

Men han forteller positivt om bruk av videokonsultasjon i normale behandlingsforløp, blant annet innenfor psykisk helse.

–⁠ Det senker også terskelen for noen pasientgrupper, og gjør tjenesten lettere tilgjengelig. Vi ser for eksempel at det i utgangspunktet er en ganske sterk underrepresentasjon av mannlige pasienter. Vi håper at ved å tilby digitale løsninger vil flere gutter bruke tilbudet.

Les også: Raser over defekte heiser i Grüner­løkka studenthus: –⁠ Enkelte har blitt sittende fast i over en time.

Ikke gullstandarden

Marte Kvittum Tangen, lege og leder i Norsk forening for allmennmedisin, deler ikke nødvendigvis Trondsens syn. Hun utelukker ikke videokonsultasjon som et effektivt redskap for enkelte problemstillinger, men understreker at gullstandarden for konsultasjoner fortsatt bør være fysisk ansikt-til-ansikt-kontakt.

–⁠ Det er mer enn kun fysisk undersøkelse som ikke er egnet over video. Om det gjelder dramatiske livshendelser eller alvorlig psykisk sykdom vil man miste en viktig dimensjon i kontakten mellom lege og pasient, sier Kvittum Tangen.

Hun understreker hvordan viktige elementer som ville kommet fram under fysisk samtale kan filtreres bort gjennom det digitale møtet.

–⁠ Lettere å snakke

Bent Høie har lenge vært tilhenger av å digitalisere de offentlige helsetjenestene, både for å forenkle tilbudet for pasienter, og for å konkurrere med de private digitale helseaktørene.

–⁠ Vi ser at yngre innenfor psykisk helse rapporterer at de synes det er lettere å snakke om vanskelige ting på nettbaserte løsninger, enn å sitte inne på et trangt kontor og føle at det hele blir litt for intimt, sier han og legger til:

–⁠ Det vil kreve mindre tid til reising, det vil være lettere å planlegge, både for pasient og for lege, og pasienten kan befinne seg hvor som helst i verden.

Videokonsultasjoner åpner også for at studenter med en annen hjemkommune enn Oslo nå kan ha fastlegen sin gjennom SiO Helse og fortsatt ha mulighet til å få konsultasjon om de skulle være på hjemmebesøk.

Universitas hadde et siste spørsmål til Høie, da vi først hadde en helseminister for hånden.

–⁠ Tar du selv i bruk digitale helsetjenester?

–⁠ Jeg bruker Helsenorge.no når jeg har behov for det. Men det er klart, jeg har ikke behov for noe særlig helsetjenester.