Gratulasjoner, smil, og doktorhatter: f.v: SAIH-leiar Sunniva Folgen Høiskar, studentaktivist Alfred Mubanga Nsama, nestleder i Norsk studentorganisasjon Felipe F. Garcia og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF).

Får millioner i stats­støtte for å dele kunnskap om lån- og stipend­ord­ninger med u-land

–⁠ Kontrastene er så uendelig mye større i en del av utviklingslandene. Da er det viktig å bruke den kompetansen og de fagmiljøene vi har her i Norge, sier utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF).

–⁠ Lån og stipendordninger tas kanskje for gitt i Norge, sier utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) til Universitas.

Ved en beskjeden benk på universitetsplassen i Oslo står han i en gruppe som ved første øyekast kunne vært juss-studenter på pause.

Men tvert imot, til stede er både utviklingsministeren og lederen av SAIH, Sunniva Folgen Høiskar. De lanserer det nye programmet der Norge skal stille sin kunnskap om lån- og stipendordninger ved høyere utdanning til rådighet for land i sør. Kunnskapsbanken NORAD skal dermed styrkes med 50 millioner kroner. Knapt ett år etter utviklingen av kampanjen «The Perfect Couple: Lånekassen for utvikling», som Universitas omtalte i mars i år.

Les også: Raser over defekte heiser i Grüner­løkka studenthus: –⁠ Enkelte har blitt sittende fast i over en time.

Kjærlighetsbrev og frieri

Love Actually, SKAM og Titanic – vår tids kjærlighetshistorier er SAIH og Norsk Studentorganisasjon (NSO) sitt beste triks for å få utdanning på dagsorden i bistanden. Gjennom en internettkampanje som spilte på romansen mellom Lånekassen og utviklingsministeren ville SAIH fange deres oppmerksomhet og føre dem sammen. Og kampanjen bestående av memes og egenskrevne frieri til begge parter gjorde susen.

–⁠ Det er jo lenge siden jeg har fått kjærlighetsbrev, og i et så stort volum. Men det presset hadde vi klart å stå imot om det ikke var en god ide, sier Ulstein.

Det var ikke kampanjen i seg selv som vippet dette, det opplevde han snarere som en veldig klein opplevelse.

–⁠ Jeg turte nesten ikke være i samme rom som SAIH i en periode. Men slik er vel kjærligheten, den kan utvikle seg.

Les også: Klima­for­nekter og «bompenge­stu­dent»: –⁠ Skjønner ikke hvorfor biler skal få skylden for alt.

Han sa ja!

–⁠ Utrolig hyggelig å kunne få gjennomslag så raskt, sier Høiskar

Hun forteller at SAIH lanserte kampanjen på bakgrunn av erfaringer fra partnere i blant annet Colombia, Sør-Afrika og Zambia.

–⁠ Der studenter har lykkes i å organisere seg for å kreve bedre finansieringsmekanismer og lavere avgifter for utdanning, men hvor mye arbeid gjenstår, sier hun.

Og til stede ved pressekonferansen var studentaktivisten Alfred Mubanga Nsama fra Zambia. Som er av de få med statsfinansiert stipend har han studert utviklingsstudier med demografi i Zambia, nå er han NOREC-utveksler i Norge.

Han forteller at i Zambia er høyere utdanning tilgjengelig gjennom stipend- og låneordninger, men dette gjelder bare for noen få av de tusen som søker.

Det er jo lenge siden jeg har fått kjærlighetsbrev, og i et så stort volum

Dag Inge Ulstein, utviklingsminister (Krf)

–⁠ Låneordningene er derimot basert på hvor mye du allerede har, og hvor god finansiering det er i departementet for høyere utdanning.

Nsama mener at Zambia bør ta i bruk programmet som ifølge han fremmer FNs fjerde bærekraftsmål, og muligheten for høyere utdanning globalt.

Les også: Dette er partienes viktigste student­saker.

Universell kjærlighet

Ulstein nevner at når han tenker tilbake på sin egen studietilværelse så var han helt avhengig av lån og stipend.

–⁠ Kontrastene er så uendelig mye større i en del av utviklingslandene. Da er det viktig å bruke den kompetansen og de fagmiljøene vi har her i Norge, slik at vi skal kunne være med og bygge opp disse mekanismene I utviklingsland, konstaterer han.

–⁠ Er det arrogant å anta at den norske modellen er anvendelig globalt?

Ulstein nøler, men kontrer fort med at behovet for å sørge for høyere utdanning er universell.

–⁠ Kompetanse og kunnskapsoverføring, med dialog, er viktigst. Bistandspengene er bare en liten del av det som skal til, landene skal selv eie og styre utviklingen, avslutter han.

Platonisk forhold

Høiskar gjør det tydelig at programmet er slik at land som trenger det søker ut og ber om norsk ekspertise.

–⁠ Hva er målet med programmet for dere i SAIH?

–⁠ Vi håper dette programmet vil være en slags gulrot for flere regjeringer til å ta tak i lån- og stipendordningene sine, sier hun og peker på at ideelt sett vil dette føre til at studentbevegelser får gjennomslag for å skape en mer rettferdig tilgang til høyere utdanning i regi av sine regjeringer.

Etter hvetebrødsdagene

–⁠ Hvor trykker skoen for SAIH nå?

–⁠ Skoen trykker en rekke steder nå. Utdanning må prioriteres mer i bistanden, sier Høiskar tydelig.

Ifølge henne gikk under ti prosent av bistandsbudsjettet til utdanning ved forrige statsbudsjett, og hun påpeker at det er anbefalt av norsk sivilsamfunn innenfor utdanning å ligge på femten prosent for å nå bærekraftsmålene. Søkelyset til SAIH er også på hvordan Norge gjør utdanningsbistand

–⁠ Det som skjer er en fragmentering, altså at det blir mange forskjellige kanaler og organisasjoner som alle ber om de samme pengene til utdanning.

Til slutt legger hun til at vi kan vente flere kampanjer fra SAIH.

–⁠ Nå skal jeg hjem og bake kake til kontoret i morgen.