Sjefsroaster: Komiker Lars Berrum fikk æren av å lede roasten.
Sjefsroaster: Komiker Lars Berrum fikk æren av å lede roasten.Foto: Joachim Brinch

Grill en juspro­fessor!

Jusprofessor Benedikte Høgberg stilte hele seg til disposisjon for både ris, ros og fornærmelser på jusutdanningens egen festival.

– Å roaste Benedikte er som å roaste morra si, hun er ikke akkurat noen Justin Bieber. Det eneste Høgberg og Bieber har til felles er at de er oppmerksomhetssyke og har blitt tatt for fyllekjøring, roper jurist og artist Anders Løvlie.

Både professorer og jusstudenter er samlet under et stort partytelt i anledning Justivalen. Etter en fuktig «ølbingo» venter publikum i spenning på å se den beryktede foreleseren Benedikte Høgberg få verbal juling.

Bakgrunn: Juspro­fessor skjelte ut studentene sine i fore­les­ning.

Konseptet roast innebærer at en kjent person stiller seg selv til rådighet, hvor et panel har som oppgave å grille vedkommende. Her er det vanlig at panelet kan slenge med leppa så mye de vil, mens deltakeren må stå stum og ta imot.

Knut Sande, tidligere jusstudent

Beryktet

Etter å ha skjelt ut egne studenter for å bedrive netthets av kvinnelige forelesere, ble jusprofessor Benedikte Høgberg et kjent navn blant studentene. I kampens hete mente hun selv at hun hadde blitt den «minst populære professoren» ved Det juridiske fakultet.

Hun har i tillegg tatt til orde for at forelesere ikke skal være pedagoger, et utsagn Anders Løvlie bruker anledningen til å latterliggjøre. Han leser opp fra Universitetsloven som klart og tydelig sier det motsatte av Høgberg – dette til jusstudentenes store glede.

Les også: Benedikte Høgberg: –⁠ Jeg er blitt en av de minst populære profes­so­rene på fakultetet.

Et drøyt år senere inntar hun Justivalens scene, klar for å bli hengt ut av kollegaer og studenter. Ikledd vaffeljakker og Adidas-sko virker publikummet mer enn klare for å se sin tidligere foreleser bli ydmyket.

–⁠ Jeg synes Benedikte Høgberg ble best parkert av Anders Løvlie da han siterte Universitetsloven, forteller jusstudent og paneldeltaker Amber Ingelin Arthur.

Studentene slår tilbake

–⁠ Det er ingenting som tilsier at det skal bli gøy med jurister som roaster hverandre, men det funka jo, forteller studenten Jonathan Leifsson de Lange til Universitas. Han utgjorde en av seks i roastpanelet.

Omdiskutert: Jusprofessor Benedikte Høgberg.
Omdiskutert: Jusprofessor Benedikte Høgberg.Arkivfoto: Ola Vatn

Han synes videre at det var sporty av Benedikte Høgberg å stille opp. Til tross for at hun var sporty nok til å bruke en time på å bli latterliggjort, ønsket Høgberg likevel ikke å gi Universitas’ utsendte en kommentar.

Komiker Lars Berrum er roastmaster for anledningen og ønsker publikum hjertelig velkommen til «årets dårligste idé». Han mener det er helt på sin plass at Høgberg er roastinne, siden hun jo har «brukt en hel time på å roaste dere». Panelet som skal stå for roastingen av Høgberg er blant flere professor Geir Woxholt, jurist og samfunnsdebattant Anine Kierulf og jusstudentene Amber Ingelin Arthur og Jonathan Leifsson de Lange. Også jurist Anders Løvlie, kjent som DJ Løv, takket ja til å ydmyke kollegaen sin.

–⁠ Sannsynligheten for at Benedikte blir dekan ved fakultetet, er like stor som at Donald Trump skulle bli president. Det usannsynlige blir plutselig en realitet, sier Løvlie.

Student Amber Ingelin Arthur gikk hardt ut mot Høgbergs faglige prestasjoner, som tydeligvis ikke er noe å skryte av. «En innføringsbok på 200 sider er ikke særlig imponerende», sier hun til et anerkjennende publikum.

Lettkrenkede studenter

Det var likevel Anine Kierulf som sto for noe av den mest forfriskende drittslengingen. Hun forteller at hun vanligvis foretrekker å snakke saklig og ikke sparke nedover, men at «det er jævlig deilig» å nå kunne gjøre det motsatte. Hun henvender seg til publikum, altså jusstudentene.

–⁠ Jævla lettkrenkede studenter! Dere tåler ikke en gang litt ærlig tale fra Benedikte.

Tidligere jusstudent Knut Sande, som også er en del av panelet, mener professorer som Høgberg lever i et ekkokammer. Han reiser hard kritikk mot Høgbergs utspill om at forelesere ikke skal ha pedagogiske evner. Hvis folk ikke skjønner hva man formidler, «er det ditt problem i den ytre verden, altså!». Han fortsetter:

–⁠ Når det er skandale og ting går til helvete, så er det alltid Benedikte sitt ansikt som dukker opp i Universitas!