tilhørere, hvorav flere var arrangører.
Labert oppmøte: Få studenter deltok på miljøfestivalen holdt i deres navn. Utenfor bildet befinner det seg ytterligere noen tilhørere, hvorav flere var arrangører.

Studen­tenes miljø­fes­tival – uten studenter

På miljøfestivalens første dag var det knapt noen studenter å se i salen eller på scenen.

–⁠ Politikerne sier fremdeles at vi skal oppfylle klimamålene, men enten lyver de, ellers tror de på mirakler. Det har skjedd lite, og det som har skjedd er kosmetisk, sier professor Thomas Hylland Eriksen.

Anledningen er Studentenes miljøfestival på Blindern tirsdag. Hylland Eriksen er første foredragsholder på programmet, og snakker stort sett til tomme stoler. Tilskuertallet på rundt 15 holder seg ganske stabilt i løpet av arrangementene Universitas overværer.

Studentene var kun representert på programmet ved Insj.UiO, utdelingen av UiOs bærekraftspris, og StartUiO. Naturvernsstudentene, Grønne Studenter og Exctinction Rebellion hadde stand.

Etter sitt foredrag snakket Hylland Eriksen kjapt med Universitas:

–⁠ Burde studenter hatt en tydeligere stemme i studentenes miljøfestival?

–⁠ Det virker sannsynlig at er tilfelle. Det ligner på å holde en konferanse om minoriteter hvor ingen minoriteter sier noe, sier Hylland Eriksen.

–⁠ Så er det jo semesterstart og folk er travle, sier han, men mener det hadde vært fint om andre enn «oss gamlinger» var på plakaten med taletid.

Les også: Klima­for­nekter og «bompenge­stu­dent»: –⁠ Skjønner ikke hvorfor biler skal få skylden for alt

Professorer på talerstolen

På Studentparlament-banneret på scenen står det «Vi jobber for studentenes stemme». Linnea Barberini er hovedarrangør for festivalen og kommunikasjonsansvarlig i Studentparlamentet. Hun mener studentstemmen forvaltes med den studentdeltagelsen som er, og ved at Studentparlamentet og andre studentrepresentanter står for programmet.

–⁠ Mesteparten av taletiden går til professorer, som studenter ofte nok får høre på. Kunne festivalen fungert som et talerør for studentenes klimameninger?

–⁠ Det kunne den sikkert, men da måtte vi organisert på en annen måte. Vi har ikke jobbet ut fra den idéen, sier Barberini.

–⁠ Kunne dette vært en anledning til å tydeliggjøre hva studentene ønsker seg fra UiOs klimasatsning?

–⁠ Jeg føler ikke vi står i posisjon til å si hva de ønsker seg. De må si det til oss, så kan vi formidle det videre oppover systemet. Om studenter kom og sa «jeg er student og vil si hva jeg mener om klima» ville vi satt pris på det, men det er det ingen som har gjort, sier Barberini.

Les også: Ask (26) bor i «student­bolig» på 16 kvad­rat­meter: –⁠ Har alt man trenger

170.000 i budsjett

–⁠ Vi har laget en todelt festival. I dag er det konferansestemning, hvor vi har spurt professorer om hva akademia og studenter sammen kan gjøre med klimakrisen, sier Barberini.

Hun skulle ønsket oppmøtet var høyere tirsdag, men regner med langt høyere oppmøte på onsdag, når det er fest på Chateau Neuf, og blant annet Jon Olav spiller. Det er der hovedvekten av festivalens omtrentlige 170.000-kroners budsjett er bundet, med 120.000 i artisthonorarer. Festivalen er finansiert gjennom støtte fra UiO og Oslo kommune.

Les også: UiO svidde av nærmere en halv million på burs­dags­fei­ring

Ønsker mer engasjement

Etter åpningsforedraget kommer rektor Stølen elsyklende inn til scenen og forteller litt om hvordan universitetet skal jobbe med klima fremover.

–⁠ Studenter er en stor kraft som ikke er blitt utnyttet godt nok så langt, sier Stølen, som ønsker seg engasjement fra studentene til å utfordre og dytte universitetet videre.

–⁠ Kanskje burde studentene være mer rebelske, sier rektor, som håper på mange idéer fra studentene fremover.

Stølen synes festivalen har viktige bidrag fra studentene på programmet.

–⁠ Jeg tror miljøfestivalen gir mye innsikt i status for hvordan UiO jobber med dette, og dermed også både gode ideer – og kanskje også kritikk – av UiO som klima- og miljøaktør, sier Stølen.