Poltikk: Arbeiderpartiets Espem Barth Eide var også til stede på debatten.
Poltikk: Arbeiderpartiets Espem Barth Eide var også til stede på debatten.

Dette er partienes viktigste student­saker

En kveld, to debatter, øl med studentrabatt. Universitas dro politisk vorspiel, fest og nachspiel.

Når du legger deg om kvelden i den mugne leiligheten din i kollektivet på St. Hanshaugen, drømmer du om SiO-leilighetenes sterilitet, selv om du fortsatt står i studentboligkø? Tvinger du deg selv på lesesalen for om du slutter, sitter du igjen med enda større studiegjeld på grunn av de nye stipendreglene? Eller motiveres du av penger for å fullføre graden din?

9. september er det kommunestyre- og fylkestingsvalg. Torsdag 29. august ble det arrangert debatt både på U1, studentpuben i kjelleren på Eilert Sunds hus på Blindern, og på Chateau Neuf. Den ene med desidert lavere skuldre enn den andre. Hvilket parti bør du fylle ut stemmeseddelen for? Skål og godt valg!

Les også: Klima­for­nekter og «bompenge­stu­dent»: –⁠ Skjønner ikke hvorfor biler skal få skylden for alt

Vorspiel

UNIVERSITAS (U1): Ølen kjennes litt kleint ut i hånden i kjelleren på Eilert Sundts hus. I en stiv skoledebatt som minner om de i gymsalen på videregående, trekker partirepresentantene frem sine viktigste studentsaker. Dundrende uenighet er det ikke: Alle vil ha flere studentboliger, økning i studiestøtte, og bedre psykisk helsetilbud. Hva skiller egentlig partiene?

Rødt

Rameen Sheikh, nestleder i Rød Ungdom og sjettekandidat for Rødt Oslo, åpner debatten med at «Forskjells-Norge rammer studentene hardt».

–⁠ De tvinges til å bruke tid på deltidsjobber som burde vært brukt på lesesalen. Vi vil øke studiestøtten til 2.5 G og låneandelen av studiestøtten skal reduseres til 40 prosent. Vi vil realisere heltidsstudenten, sier Sheikh og trekker også frem at Rødt ønsker direktevalg av rektor og rektoratet, og en arbeidsmiljølov for studenter som skal sikre et godt arbeidsmiljø.

Sosialistisk Venstreparti

Øystein Fossbråten Wennersgaard, andrekandidat for Nesodden SV, trekker frem solidaritet og likestilling som viktige prinsipper i studentsakene.

–⁠ Vi vil heve studiestøtten til 1,5 G, og det skal gjelde for 12 måneder. Man skal ikke være avhengig av «pappabanken» for å få månedsbudsjettet til å gå rundt. I dag får kun 14 prosent av studentene bo i studentbolig – vi vil opprette en tredje boligsektor som skal være kommunal og ikke basert på profitt, sier han. SV har ikke vedtatt å støtte studenthuset i St. Olavs gate 32. De er også imot det nye Honours-programmet ved Universitetet i Oslo.

Les også: UiO svidde av nærmere en halv million på burs­dags­fei­ring.

Arbeiderpartiet

Mansoor Hussain, leder i AUF Oslo, er tydelig skolert i skoledebatt og budskapet er klinkende klart:

–⁠ Det er sykt å tenke på at mange studenter opplever ensomhet når vi er i en by med så mange muligheter. Høyreregjeringen mener den nye stipendordningen er bra, det mener vi er helt feil. Studenter må ha stipend og penger nok til å være med på frivillige aktiviteter, sier han og fremhever at Ap går til valg for å bygge flere studentboliger og gjøre det enklere å ta grønne valg, ved å ha flere bysykler tilknyttet studiestedene. Det skal også bli enklere å være med i studentidretten, gjennom å bedre tilgangen til nyoppussede idrettsanlegg.

Senterpartiet

Fredrick Bjerke er Senterpartiet i et nøtteskall. Når han er invitert til å snakke om politiske saker som gagner studenter i Oslo, trekker han frem eksempler fra distriktene. Det når et bygdeklimaks når han argumenterer for at flere som studerer burde flytte ut fra Oslo, noe de andre er rykende uenig i:

–⁠ Vi ser at det er et stort etterslep og mangel på studentboliger over hele landet – i Oslo er det prekært. Det er viktig at studiesteder over hele landet opprettholdes, slik at det ikke blir enda mer press i Oslo, forklarer Bjerke.

Han mener at ensomhet blant studenter er direkte knyttet til økonomi.

–⁠ Vi vil øke studiestøtten til 1.5 G og dermed gjenopplive fulltidsstudenten, i dag er den død og begravet. Studentmiljøet er spredt i Oslo – det er en av utfordringene ved å bo i en by. Man drukner fort i mengden. Det er et også mangel på studenthus i Oslo, så vidt jeg forstår. Studentene må ha et naturlig sted å møtes. Trivsel er prestasjonsfremmende. Skal vi løse klimakrisen, trenger vi gode studenter med nye løsninger

Venstre

Anna Dåsnes, sjette kandidat for Oslo Venstre, benytter muligheten til å skryte av at det var Venstre i regjering som fikk på plass 11 måneders studiestøtte. Den omstride nye stipendordningen, der studenter som ikke fullfører graden sin vil få mindre i stipend, vil hun derimot ikke snakke så mye om.

Statsråd: Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø tok også del i debatten.
Statsråd: Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø tok også del i debatten.

–⁠ Vi vil sette ned prisen på månedskortet for kollektivt transport, og bysykkel skal inkluderes i månedskortet. Det å leve grønt skal ikke være avhengig av lommeboken din. Vi vil også ha et nytt studenthus i sentrum.

Dåsnes trekker også frem salutt-kurset, en kompetansedag for ansatte i utelivsbransjen, som fører til at studentpubene må stenge tidligere dersom de frivillige ikke har dette kursbeviset.

–⁠ Byrådets utelivspolitikk ødelegger for studentpubene. Med allerede trang økonomi, oppnår kun byrådet å tappe studentfrivilligheten for midler. Oslo Venstre har et alternativt forslag, der det skal holde at én person på skiftet har kurset, så lenge de ikke selger sprit. Det løser problemet siden de fleste studentpubene ikke serverer sprit.

Dette utløser dundrende jubel fra salen. Det er tydelig at saken med salutt-kurset engasjerer studentene.

Les også: Ask (26) bor i «student­bolig» på 16 kvad­rat­meter: –⁠ Har alt man trenger.

Høyre

Andreas Oftedal, leder for Høyres Studenter og 64. kandidat til bystyret, står for at det var Høyreregjeringen som står bak den omstridte nye stipendordningen. Man vektlegger at studentene får like mye penger gjennom studietiden, og at det kun er dersom man ikke fullfører graden at man sitter igjen med mindre stipend etter endt utdanning.

–⁠ Flere studenter må kunne bo billig. Derfor vil vi bygge flere studentboliger sentralt i byen, uten rekkefølgekrav som gjør at prosjektene blir for dyre og dermed skrinlegges. Det skal være lettere å velge grønt. Derfor går vi til valg på gratisavganger i sentrum, hyppigere avganger, bedre tilbud av nattbuss til studentbyene, og T-bane stopp på Bislett, Sagene, Øvre Grünerløkka og Ullevål sykehus.

Høyre er glade for at regjeringen har gitt grønt lys til et eget studenthus i sentrum, og stiller seg bak en løsning om salutt-kurset.

–⁠ Det er helt ulogisk å legge en så sterk hinder for noe som er så viktig for studenter. Studentbarene er viktige for studentmiljøet i Oslo, og vi må sikre at de kan drive på egne premisser.

Nachspiel

UNIVERSITAS (CHATEAU NEUF): Den politiske debatten fortsetter på Majorstua. Studentnach er en paneldebatt med lave skuldre og høyt ølinntak. Panelet består av prominente politikere, men ingen partiledere. Hadde Universitas' kommentator, Kristoffer Solberg, rett når han forrige uke skrev om Supernyttdebatten og spådde at et slikt toppmøte aldri hadde funnet sted ved landets universiteter og høgskoler for å diskutere studentsaker?

Selv kveldens store stjerne, selveste forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V), ble sittende i forhandlinger til langt ut på kveld og kom ikke til paneldebatten. Stortingsrepresentant Grunde Almeland (V) stepper inn til tross for å ha kommet rett fra fest– og sklir rett inn i den avslappende nachspiel-stemningen på Chateau Neuf. Men det hindrer ikke debattantene fra å engasjere seg i en opphetet debatt om studentpolitikk.

Stipendordningen

Almeland forsvarer den omstridte nye stipendordningen med et vinglass i hånden og beina i kryss:

–⁠ Venstre har sørget for å gi høyere studiestøtte til studenter, mens de studerer. Vi legger ikke et økonomisk press på studentene. Når de kommer ut i jobb bidrar de til at fremtidenes studenter får bedre økonomi.

De samme stipendreglene blir blant annet kalt for «perverse insentiver» av Torkil Vederhus, partisekretær i Miljøpartiet de Grønne. Han får støtte fra Solveig Skaugvoll Foss i Sosialistisk Venstre:

–⁠ Det bryter med prinsippet om at høyere utdanning skal være tilgjengelig og gratis for alle, ettersom det innebærer en økonomisk risiko for studentene, sier hun. Skaugvoll Foss trekker frem å bedre rådgivertjenesten på videregående , se på opptaksformen til høyere utdanning og se på alternativer til karakterer, som mulige løsninger på frafallsproblemet.

Henrik Asheim, stortingsrepresentant fra Høyre, er enig med Venstre:

–⁠ Norske studenter fullfører ikke gradene sine i dag – hva er insentivene uten dagens nye stipendordning?

–⁠ Jobb er en motivasjon til å fullføre studier. 18-åringer gjør ikke perfekte valg. Ordningen straffer studenter som ombestemmer seg, svarer Vederhus(MDG).

Les også: Student­psy­ko­logen: –⁠ Er du ikke et menneske, kanskje?

I gamle dager

Henrik Asheim snakket desidert minst om studentrelaterte saker under debatten, men trekker frem flere nattbussavganger til studentboliger som viktigste sak på partiprogrammet. Han og Espen Barth Eide (Ap) er som et gammelt ektepar på siden. De er mest opptatt av å snakke om gamle dager, mens Torkil Vederhus (MDG) har blikket rettet fremover:

Nattbuss: Henrik Aasheim i Høyre.
Nattbuss: Henrik Aasheim i Høyre.

–⁠ Viktigst av alt står vi overfor en klimakrise som må løses – hvorfor streiker ikke akademia? Det har blitt et jag om at alle høgskoler skal bli universiteter, og ledelsen fokuserer da på forskning og har for lite fokus på undervisning. Det har blitt færre arenaer hvor studenter er sammen; Det er kun forelesninger og podkaster, sier Vederhus.

Veien hjemover

Barth Eide, som er tidligere forsvarsminister og utenriksminister for Ap, trekker frem studentenes psykiske helse og at generasjon prestasjon nå går på universitetet.

–⁠ Vi må satse enda mer på studentboliger og rehabilitering. Akademia må være med i omstillingen til det grønne skiftet. Vi er opptatt av at forskerne skal formidle og vil ha økt pedagogisk opplæring hos professorer. Det er et samfunnsproblem at undervisning blir lavere prioritert enn forskning.

Til sist skal statsråd Iselin Nybø ha stor skryt for å ha løpt inn i lokalet i ullgenser og tights for å rekke de siste minuttene av debatten. Nachstemningen når sitt klimaks idet Almeland påpeker at sjefen hans har ankommet festlokalet – da er det på tide å dra hjemover.

Sovnet på pre-vors

Hverken Frp eller Krf var representert ved debatten om studentvelferd på U1 eller Studentnach på Chateau Neuf. Hva vil vår venn på ytre høyrefløyen gjøre for at Oslo blir landets beste studentby?

Johan Hertzberg, sjettekandidat for Oslo Frp, har svaret:

–⁠ Oslo Frps fremste studentsak er å innføre døgnåpne T-baner i helgene. Vi ønsker en liberal politikk ovenfor studentorganisasjoner som søker om tillatelser. Vi sier klart og tydelig ja dersom det er ønskelig med rooftop-bar på Blindern. Og til slutt så ønsker Oslo Frp å øke bevilgningene til byggingen av studentboliger, slik at boligkøen blir ikke-eksisterende. Vi vil at Oslo skal bli en by uten forurensning. I tillegg ønsker vi at 18. mai skal bli en eksamensfri dag. Og har jeg nevnt at vi vil lovliggjøre Uber?

Espen Andreas Hasle, førstekandidat for Oslo Krf, trekker frem tilrettelegging for bygging av flere studentboliger nære campusene og kollektivknutepunkt som en viktig studentsak.

–⁠ Vi vil prøve ut døgnruter med t-banen i helgene. Vi vil også legge til rette for et nytt, stort og felles studenthus i sentrum, sier han og legger til at de vil gjennomføre det grønne skiftet i Oslo med full satsning på kollektiv, sykkel og gange. Partiet vil også styrke menighetene og trossamfunnene, og satse på frivillige organisasjoner.

For ordens skyld: Selma Joner, ansvarlig redaktør i Universitas, var ordstyrer på debatten på U1.