Hjelper: Jussbuss gir sine beste tips til leilighetssøkende studenter.
Hjelper: Jussbuss gir sine beste tips til leilighetssøkende studenter.Illustrasjon: Odin Drønen.

På utkikk etter ny leilighet? Her er fellene du må unngå

Her er Jussbuss' tips til nye studenter med depositum som venter.

Nytt semester, nye fjes og nye utfordringer med å finne studentbolig. Det er kø for studentboliger, og SIO oppfordrer studenter til å lete i andre kanaler.

Det private boligmarkedet er risikofylt farvann. Universitas har kontakt de beste i klassen om boligtips for nye studenter, nemlig Jussbuss. Len deg tilbake, sett på den dårlige air- conditionen og lær hvordan du skal unngå bolighaiene i markedet.

Husfeide

I 2017 mottok Jussbuss 240 henvendelser knyttet til leieforhold, ifølge Petter Dines Olsen i foreningens husleie- og gjeldsgruppe.

–⁠ Underveis i leieforholdet kan det dukke opp mange uforutsette ting, som leietaker og utleier ikke har tenkt på. For eksempel hvorvidt utleier kan kreve penger av deg, når det som en gang var en god venn har flyttet ut og ikke lenger betaler leie, skriver Olsen i en e-post.

Les også: Dette er student­le­derne og slik påvirker de hverdagen din.

Muggproblemer, veggedyr og andre ting som krever oppussing, er også typiske saker Jussbuss møter på.

Depositumssurr

En annen kilde til konflikt er leie-forhold som skal ta slutt, ifølge Olsen.

–⁠ Utleier kan mene at leietaker er ansvarlig for en ripe i parketten. En ripe som leietaker mente var der da de flyttet inn. Eller det kan oppstå uenighet om det er vasket godt nok ut av leiligheten. Og hva gjør man med depositumet? Skal dette utbetales, eller kan utleier trekke fra i depositum- pengene som ble overført til en privat konto? Disse spørsmålene møter vi i Jussbuss nærmest daglig, skriver han.

Mange tenker på de deilige pengene som ligger låst på annen manns konto, og gleder seg til den dagen leieforholdet på Bjølsen gir penger til solseng på Bali. Ifølge Olsen i Jussbuss har man krav på å få depositum tilbake dersom alt er i orden.

Makten i kontrakten

–⁠ Hva er deres tips til unge som skal leie?

–⁠ Les kontrakten før du skriver under! Det er ekstremt viktig å forstå hva du forplikter deg til. Er du usikker, spør utleier om hva som menes med ordlyden i kontrakten, eller kontakt personer som er kyndige på området, skriver Olsen. Han viser til for eksempel Jussbuss, Leieboerforeningen eller Jurk.

Les også: Oslomet-rektoren om det omdis­ku­terte Honours-programmet: –⁠ Tanken på at vi ikke har et klasse­sam­funn er naiv.

–⁠ Slik leiemarkedet er i mange byer i Norge i dag, så er det vanskelig å få tak i leiligheter til leie. Vi mistenker at mange godtar kontrakter de ikke har fått lest tilstrekkelig igjennom, ikke vet om de kan oppfylle eller ikke forstår, i frykt for ikke å få leid leiligheten, sier Olsen og legger til:

–⁠ Det er også veldig viktig å forstå at vi leietakere har anledning til å påvirke kontraktens innhold.

Når uhellet er ute

Jussbuss mener også at det er lurt å ta en gjennomgang av leiligheten før du skriver under. Det er faktisk også sånn at leietaker kan komme med innvendinger til kontrakten, og slik påvirke faktorer som blant annet bindingstid. Når du har befart leiligheten burde både du og utleier skrive under en innflyttingsprotokoll, sånn at begge er enige om hvordan leiligheten så ut da du flyttet inn.

–⁠ Dersom det oppstår tvist i ettertid kan dette være til god hjelp, slik at det ikke blir ord mot ord om hvilken stand stueveggene var i, opplyser Olsen.

Er uhellet først ute burde man kontakte leietaker så fort som mulig. Altså ikke prøv å skjule den spyflekken som kom på fadder-vors. Hvis du finner noe galt i leiligheten som utleier burde forbedre, gjør du lurt i å dokumentere og si ifra med en gang sånn at feilen kan rettes. Det skal være tilnærmet ubeboelig før du bare kan heve kontrakten